Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Recension Serier & TV

Inkognito – Recension

Så sent som i förrgår lyfte jag fram TV4s nya dramasatsning Inkognito. Igår visades första delen av tre och trots att det onekligen finns en hel del kvar att jobba på så var det ändå en lovande start jag fick se.

Åklagaren John Sjöö, spelad av Per Morberg känner sig bedragen av rättssystemet. Varje gång han synar någon skum industrimagnat eller någon annan storfräsare med tvivelaktig inkomst i sömmarna så vägrar samtliga vittnen att ställa upp när åtal väl skall väckas. Hans chef är en stenhård paragrafryttare och tycker att han skall tagga ner och acceptera att det är så det fungerar i den verkliga världen. Har man väl blivit frikänd så är man oskyldig och då skall det inte rotas mer i skumraskaffärerna, hur smutsiga de än kan verka vara på ytan.

Sjöö vill dock annat och rekryterar i hemlighet en supergrupp som skall operera under radarn och genom högst oortodoxa metoder skipa någon form av rättvisa för de drabbade.

Har du inte rent mjöl i påsen får du snart påhälsning av detta hårda gäng

De två första rekryterna är enkla att övertala. Den avstängda polisen Eddie (Richard Ulfsäter och superhackern Filip (Christoffer Nordenrot) hoppar genast på uppdraget men ingen undercoververksamhet är komplett utan en yrkesmilitär och John Sjöö har siktet inställt på den välmeriterade Nadja Dolk (Susanne Thorson) men hon är på väg att lämna landet för att tjänstgöra i Mogadishu så det brinner i knutarna. Att Nadja dessutom är djupt tyngd efter sin fars tragiska död och därmed har utvecklats till någon form av asocial enstöring light gör inte saken enklare men när John Sjöö hintar om att farsgubben kanske inte frivilligt tog sitt liv på den där verandan och att hon nu får en gyllene chans att reda ut vad som egentligen hände kan inte ens hon avböja erbjudandet. Den här typen av gruppbildningar är så uttjatad nu så man reagerar knappt längre. Det är samma sak varje gång. De skall samlas i någon dammig lokal med spartansk inredning och det är alltid en bångstyrig person som vägrar att vara med men som övertalas i sista stund men vi släpper det för stunden och rusar in i handlingen.

Vi kastas direkt in i en skottstrid. Handkamera, full stridsmundering och krutrök. Här kan man, om man vill kritisera valet av automatkarbin och fråga sig varför de använder AK4:or i nutid, det är uppenbarligen inte hemvärnet vi ser i bild. Vi ser ett räkneverk som räknar ner oroväckande snabbt och en krigsfånge i rep och precis som alla redan räknat ut var det hela bara en övning men i nästa stund mördas biståndsministern brutalt efter att ha hittat oegentligheter i läkemedelstransporterna hos hjälporganisationen Barkmanhjälpen. Sjöö ser genast ett samband med ett av hans tidigare fall där Verkställande Direktör Axén blivit frikänd två gånger men den här gången tänker han inte låta denna hala ål glida honom ur händerna. Någon måste ställas till svars.

Vi bjuds på flera nerviga scener, inte så lite inspirerade av amerikanska spionfilmer och det blir onekligen spännande när väskbyten skall göras och filer skall föras över i all hemlighet. Visst, vi har sett det förut men med svenska mått mätt och med tanke på att man inte har en Hollywoodbudget att luta sig mot så är det faktiskt riktigt välregisserat och stressfaktorn är hög.

"Men snälla Överstelöjtnant, jag kan väl få checka in på Facebook när jag kommer till Mogadishu ändå? Fatta många likes!"

Jag skrev i samband med trailern att Per Morberg är som bäst när han får vara passionerad och lite galen och visst axlar han rollen som Stjärnåklagare John Sjöö med bravur. Hans närvaro och oklanderliga bufflighet är en njutning att se. En positiv överraskning är annars Susanne Thorson som övertygar i rollen som hårdför yrkesofficer. Hon mjuknar dock ju längre in i handlingen vi kommer men lyckas ändå upprätthålla ett stabilt intryck. Seriens klart svagaste kort är Richard Ulfsäter, senast sedd i Fjällbackamorden, som även här helt saknar tajming och karisma. Internetfenoment Christoffer Nordenrot känns tyvärr inte riktigt redo för det här formatet. Han är genial i sina kortfilmer under namnet Poesi för Fiskar. Har ni inte sett dem ännu så gör det för sjutton. Killen har helt klart potential men här känns det mest som att han springer omkring och försöker vara Björn Gustafsson och det är väl också där, på det komiska planet som Inkognito inte alls lever upp till förväntningarna. Produktionen har sålts in som en härlig mix av spänning och komik och man har droppat referenser som Snuten i Hollywood och Dödligt Vapen. Spänningen finns där som sagt men komiken består mest av ett par ordentligt usla försök till att vara lustig från Richard Ulfsäter, det blir faktiskt pinsamt på riktigt och några nervösa repliker från just Christoffer Nordenrot.

Någonting annat man måste jobba på är särskrivningarna. Mitt tränade falköga upptäckte tre stycken på diverse dokument och skyltar och det är tre stycken för mycket om man skall vara med och spela på den här nivån. Slarvfel, en ganska basic grundstory och några tvivelaktiga skådespelarinsatser till trots så är det ändå underhållande och skall man komma undan med så många brister så måste underhållningsvärdet väga upp fadäserna.

Nu skall jag inte säga att det är någon underhållning på toppnivå, så bra är det verkligen inte men Inkognito känns ändå både tät och välgjord och jag såg i alla fall embryon till saker som jag ofta saknar i den här typen av produktioner. Lite inlevelse, nerv och en Per Morberg tillbaka i gammal god form. Det var nästan så man såg lite Viggo i honom igen. Det är absolut inte originellt, bedrägeri och oetiska affärsmän har vi matats med genom både Beck och Wallander men TV4 och Tre Vänner har ändå i mitt tycke något spännande på gång här och trots alla brister och otaliga reklamavbrott så lyckas man ändå hålla intresset uppe och jag vill verkligen veta hur det hela slutar. Något som Onyanserats egna Alexander Kantsjö redan har full koll på då han faktiskt varit med och knåpat ihop manus till serien.

Första avsnittet av Inkognito finns nu på TV4 Play och resterande delar sänds i TV4 på tisdag och onsdag kl. 21.00

betyg2

5 COMMENTS

  1. Fruktansvärt dålig produktion, på gränsen till skandal. Man skäms för de stackars skådespelarna som ska hantera dialogen som verkar vara skriven av någon 15-åring ”jag vill också göra en Mission Impossible” och lägger till stereotypa ”roliga” kommentarer mest hela tiden, för det gör man ju i Die Hard filmerna.

  2. Tycker också att det här var ganska underhållande, trots den lite klichéartade handlingen. Att det inte är helt realistiskt polisarbete gör inte något här, till skillnad från Fjällbackamorden t.ex. (varför är det så..?). Problemet ligger i dialogen som är styltig och onaturlig, och framsagd med det där konstlade tonfallet som är så vanlig i svenska produktioner. Morberg är alls icke bättre än någon annan i den här serien vad gäller det, snarare tvärtom.

  3. Man var väl förberedd på att det inte skulle vara en helt seriös framtoning i och med att serien sålts in som en dramaserie med humoristiska inslag. Fjällbackamorden var ju tänkt att vara tokseriös, ingenting var gjort med glimten i ögat. Problemet var ju att det blev omedveten fars, helt utan självdistans. 

    När det gäller Morberg så märk väl att min recension endast är baserad på första avsnittet då Per var klart dominerande. I andra avsnittet förändrades detta ganska tydligt och övriga aktörer fick ta mer plats i produktionen. 

    Det kommer ytterligare en recension från undertecknad när hela serien har sänts. 

  4. Eftersom det fanns synpunkter på slarvfel – särskrivningar – i filmen så vill jag bara påpeka att Morberg heter John, inte Johan som det står i recensionen ;).

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."