Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Insecure – En äkta serie om en inte så osäker tjej

issaraeinsecure

Gillar du serier med hög igenkänningsfaktor? Då är Insecure serien för dig. Det mesta som händer i den här serien skulle kunna hända dig eller någon du känner. Det är en relationskomedi med välskrivna, intressanta och högst mänskliga karaktärer. Issa Rae spelar huvudrollen, men är även en av skaparna till serien, som baseras löst på hennes webserie, Awkward black girl.

Vi får följa Issa (Issa Rae), en kvinna som börjar närma sig 30 och som lever ett lugnt och händelsefattigt liv. Hon jobbar med välgörenhet för att göra livet bättre för underprivilegierade barn i området. Som enda svart person på arbetsplatsen blir hon ofta utsatt för en hel del, om än mycket komiska, fördomar. Ett faktum som hon själv inte är helt främmande att utnyttja heller. Hon själv är ju en högutbildad kvinna från förorten, utan minsta spår av ghetto i sig.

Issa Rae som Issa Dee
Issa Rae som Issa Dee

Issa bor tillsammans med sin sambo, Lawrence (Jay Ellis), som har blivit lite av en soffpotatis. Hans aspirerande företagsidé har gått åt pipsvängen och nu är han för långt ifrån sin examen för att vara eftertraktad på marknaden. Lawrence tar det mesta för givet och Issa börjar känna att hennes liv rinner iväg. Det är här hennes gamla flamma kommer in i bilden. Han är hennes ”what if”-kille och när Lawrence missar att fira hennes födelsedag är det hit hon söker sig. Rae visar de komplexa känslorna som uppstår på ett utmärkt sätt. Issa vill ju vara med mannen hon älskar, men vem är det egentligen?

Jag själv tycker att Lawrence är en underbar karaktär. Där man tror att han ska falla, reser han sig som en fenix och kämpar för det han vill ha. Ellis är som klippt och skuren för rollen och Lawrence egna resa är bara den värd att följa serien för.

Soffhäng kan bli lite långrandigt i längden.
Soffhäng kan bli lite långrandigt i längden

Bredvid Issas kärleksproblem får vi även följa hennes bästa vän, Molly (Yvonne Orji). Molly är en framgångsrik advokat som är älskad var hon än är. Hon har förmågan att smälta in i de flesta situationerna så när det börjar gå söderöver på kärleksfronten vet hon inte riktigt vad hon ska ta sig till. Är man van att få allt man pekar på kan nobbning efter nobbning sätta spår på ens självförtroende.

Jag gillade verkligen den här serien. Alla karaktärerna känns äkta på ett sätt som man ofta inte ser i serier idag. Det kan bli väldigt tröttsamt med orealistiska vardagsnormer som man absolut inte kan relatera till. Stilettklackar på fredagsmyset, inte här hemma i alla fall. Men i Insecure går även advokaten Molly runt i mjukiskläder när hon är ledig.

Bästa vännerna Issa och Molly
Bästa vännerna Issa och Molly

Även kärlekshistorierna känns realistiska. Det är inga stormiga romantiska gester. Inga högtflygande storslagna diskussioner. Det är scener ur förhållanden som de fungerar i verkliga livet. Och det är riktigt bra. Det enda jag kan säga är att för mig faller en av karaktärerna mot slutet efter en ganska homofobisk diskussion om skillnaden mellan en sexuell erfarenhet mellan två kvinnor eller två män. Tydligen är en av dessa sexig, men den andra nästintill avskyvärd. Tyvärr fick de inte till en schysst spin på detta, men det sänkte som tur är bara åsikten om en karaktär medan det höjde en annan.

Jag har även synpunkter på titeln. Ingen av dessa karaktärer känns särskilt ”insecure” (=osäker). De är coola, smarta och ganska kaxiga allihopa. Förstår inte riktigt varför de valde den titeln, men anledningen kanske bara går över mitt huvud. Kan ju anspela på att Issa är osäker på de val hon gjort i livet, men jag hade inte använt ”insecure” som ett uttryck för det ändå.

Serien består av 8 avsnitt, och det är 8 avsnitt som du kommer att vilja se, och de ger mersmak. Själv längtar jag tills de meddelar en säsong 2.

Insecure har premiär den 10 oktober, men du kan redan nu få en förhandstitt på HBO Nordic.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.