Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Serier & TV

Jag vill också ha kniven mot strupen

Alexander Nilsson - Kniven mot strupen

Alexander Nilsson är Sveriges kallaste TV-personlighet. Det finns INGEN som går in för sin uppgift lika hårt som han när Alexander rycker ut för att rädda en döende restaurang. Förlagan för ”Kniven mot Strupen” är givetvis Gordon Ramsey och ”Hells Kitchen”, men där Gordons koleriska sida emellanåt kan vara rätt ocharmig och plump finns det hos Alexander ett bultande hjärta och en humansim som Gordon helt saknar. Alexanders vanligaste invändning, efter den obligatoriska scenen där det grimaseras och konstateras att maten är oätlig, är att han ”inte ser nån glädje” i köket. God mat och ett glatt humör går hand i hand och han blir djupt bekymrad när hans ser hängande huvuden runt stekhällarna.

Positiv energi, tydlig kommunikation och färska råvaror är receptet för framgång om du frågar Alexander Nilsson!

Alexander - utan skinnjacka med tv-blicken

Dramaturgin är alltid den samma: Alexander spatserar på sitt säregna sätt in på restaurangen, ofta med sin tajta skinnjacka knäppt ända upp. Han går in i köket och granskar skeptiskt inredningen för att sedan beställa in hela menyn som han prompt avfärdar som fullständigt vedervärdig. Krögarna protesterar lite pliktskyldigt motstånd och skyller på dittan och dattan men Alexander är obeveklig. Han komponerar en ny meny, ofta på lokala råvaror, och coachar och peppar sen personalen så att restaurangen ska kunna resa sig ur askorna och likt fågel Fenix få världen att häpna. Det funkar varje gång och Alexander stormar vidare mot nästa restaurang. Slut.

Alexander har en osannolikt vinnande personlighet. Han kramas ofta och gärna och skämtar när det behövs. Men han skräder inte orden när det krävs. Moroten och piskan i samspel. Han har även ett unikt sätt att prata – en extremt artikulerad och bullrig stockholmska som kan tyckas lite störande innan man vänjer sig, men den går han i hand med hans grandiosa personlighet och känns därför aldrig forcerad. En annan egenskap som skiljer Alexander från andra programledare är hans helt oförutsägbara blickriktning när han ska prata ”in i kameran”. Ofta är den maniska blicken fixerad någonstans i fjärran, strax ovanför kameran. Vem han pratar med/till? Högst oklart. Men det spelar mindre roll; när Alexander talar lyssnar man ändå.

Alexander - inspiratören

Vad är det då som gör detta repetitiva och ganska förutsägbara program så bra? Alexander Nilsson såklart! Han kommer med en smittande och helt vanvettig energi när han tar sig an en krog. Det finns en genuin galenskap i hans som inte går att fejka  Han är äkta vara. Hans kollegiala solidaritet gör att han ser misslyckade krogar som sitt EGET personliga misslyckande och som den USA-skolade kock han är failure givetvis ett otänkbart scenario. Det finns en genuin värme och omsorg för de han ska hjälpa och cynismen hålls alltid på armlängds avstånd. Det i sig är en bedrift och för det lyfter jag på kockmössan alla dagar i veckan.

”Kniven mot strupen” är slut för säsongen men finns på TV3Play

4 COMMENTS

  1. För det första så är det inte Hell’s kitchen som är förlagan utan Ramsey’s Kitchen Nighmares (elaka kocken).
    För det andra kan jag inte mer än hålla med Christian. Jag ser i hundra fall av hundra hellre på Gordon än Alexander. Plastig, tråkig och en blek kopia av Gordons karisma.

  2. Tycker också detta program + programledare liksom Gordon Ramsay och hans program är så tillgjorda och överdrivna. Samma mönster varje gång, så tröttsamt.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".