Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Jekyll and Hyde – En första titt

Jekyll and Hyde använd

Den brittiska publiken ”rasade” efter premiären av TV-serien Jekyll and Hyde, något som brukar vara ett gott tecken om något. Ofta är det som skakar om ändå värt att ge en chans. Nu var det inte så märkvärdigt, klagomålen gällde mest vid vilken tidpunkt serien visades, 18:30, eller ”before the watershed”, som det heter i Storbritannien. Watershed är den tidpunkt då program med vuxeninnehåll, såsom grafiskt våld, skräck och droganvändning, kan visas.

Untitled-14.jpg
Mr. Hyde, I presume?

Jekyll and Hyde handlar om Robert Jekyll (Tom Bateman), barnbarn till originaldoktorn Jekyll. Denne har precis som farfar en ond Hyde i sig som kommer ut i tid och otid. Serien tar sin början i Ceylon, där Jekyll (Bateman) bor hos sina fosterföräldrar. Efter att han kontaktats av en advokat (Christian McKay) angående ett arv tar han sitt pick och pack och åker till London för att ta reda på mer om var han kommer ifrån.

Särskilt läskigt är det aldrig. Men väldigt stämningsfullt. Serien ska utspela sig på 30-talet men lånar friskt av den air av fin-de-siècle och viktoriansk gotik som finns i Robert Louis Stevensons roman. Därtill kryddas det med en hel del annat. Det är laddat med mysticism, ockultism, exotism och kolonialism. Allt inramat av Londons vid tidpunkten industriella stadsmiljö; sotigt, dimmigt och dunkelt.

Jekyll and Hyde 7
Swing it, Mr. Hyde!

Jekyll (Bateman) är inte heller den enda övernaturligheten i det här universumet. Det finns en underättelseavdelning helt engagerad i ”supernatural threats”, MI0 – att jämföra med James Bonds MI6. Avdelningen har också sitt eget fängelse, som bland annat härbärgerar en köttig snubbe med gigantisk hummerklo istället för höger hand och den hetsiga ”the harbinger” – ett människohuvud på en hundkropp, med uppenbara likheter med en nakenråtta. Den senare varnar för att ”han” ska komma, och med han får man anta att han menar Jekylls mörkare halva Hyde. MI0 är inte den enda organisationen intresserade av Jekyll (Bateman) – eller mest ligger väl intresset i Hyde. Tenebrae är en mystisk, uråldrig organisation med monsterintressen, deras topagent Captain Dance (Enzo Cilenti), ett slags monstrum själv, vill ha tag i Jekyll (Bateman) till varje pris.

Jekyll and Hyde 7
The Harbinger (Dee Tails).

Jag har sett de två första avsnitten och det har varit riktigt bra. Serien balanserar förvisso på den där gränsen som alla fantasy- och/eller skräckserier balanserar på. Det föreligger allt som oftast en risk för övermättnad i dessa genrer, antingen det gäller antal övernaturliga inslag, berättarspår eller visuellt överdåd. ”Less is more”, är sällan parollen. Men Jekyll and Hyde håller sig ändå i skinnet, än så länge.

Jekyll and Hyde 4
Colonel Bulstrode (Richard E. Grant) och Sackler (Tom Rhys Harries) i guldig art deco-miljö.

Framför allt är serien en fest gällande det visuella, som är en stor anledning till den välkomna, suggestiva stämningen. Tankarna går till ”Jack the Ripper”-miljöer och en mörkare Indiana Jones-atmosfär. Detta är definitivt en serie värd att följa. Antagligen tills det ”blir för mycket”, men där är vi efter två avsnitt inte ännu på långa vägar.

Jekyll and Hyde visas på brittiska ITV. Oklart om serien får svensk premiär. 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *