Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Jorden runt på 6 steg – Med Filip och Fredrik

jorden runt på 6 steg

Jag följer både Filip Hammar och Fredrik Wikingsson på Instagram, och i våras dök det plötsligt upp bilder från orimligt många olika platser i världen under en orimligt kort tid. Ena dagen var de utanför det ökända San Pedro-fängelset i La Paz, sen på en lysrörsupplyst bar i Tunis, sen hade Fredrik blivit biten av en larv på Stanford University och fått skitstora utslag, och sen stod Filip plötsligt på ett berg i Nepal. Och så vidare.  Man började såklart undra vad de hade för sig, höll de på med nåt jävligt hysteriskt resprogram eller? Nu är resultatet här – deras nya program Jorden runt på 6 steg, som har premiär på Kanal 5 ikväll.

Tanken är att Filip och Fredrik ska testa teorin om ”6 degrees of separation”, som går ut på att inga människor på jorden är längre än sex kontakter ifrån varandra  (i filmvärlden finns ju också varianten ”Six degrees of Kevin Bacon”, som går ut på att alla skådisar i Hollywood går att länka till Kevin Bacon i sex eller färre steg…men det är en annan story…). Varje program börjar de på en plats i världen, där de väl på plats får veta vilken känd person de ska ta sig till via högst sex steg, på en vecka. De ska alltså kontakta en person på plats som i sin tur ska leda dem vidare till någon hen känner, som kan leda vidare till någon hen känner, och så vidare, allt för att i slutändan komma fram till kändisen i fråga.

Det tar ju inte lång tid av att se på programmet utan att man börjar reflektera över hur jäkla mycket pengar det måste ha kostat att producera… vi snackar taxiresor mellan länder, helikopterturer, flera flygturer över Atlanten och så vidare, allt under en vecka. Inte så konstigt kanske att programserien faktiskt bara består av tre avsnitt. Å andra sidan är de i det annorlunda formatet två timmar (faktisk programtid blir dock bara 1h och 40, på grund av reklam), så de maxar rejält ändå. Och jag älskar det här äventyrsupplägget, när man får följa personer på ett uppdrag, där de ska ta sig någonstans och måste hitta på lösningar på problem och man inte vet vad som ska hända eller hur det ska gå. I somras var jag helt fängslad av norska programmet Lars Monsen på villovägar på Svt, där den norske äventyraren sätts ut nånstans i den skandinaviska vildmarken, utan att veta var han är, och sen på fem dagar ska ta sig till ett mål utsatt på en enkel karta. Det här är såklart något helt annat men det spelar ändå på samma intresseväckande planhalva – ett uppdrag med oklart mål, och vi som tittare får följa med på vägen.

jorden runt på 6 dagar 2

Hur blir det då? Det blir bra tv! Det är spännande att följa Filip och Fredrik på den här turen, och självklart blir det ännu mer underhållande om man som jag gillar deras snacksaliga, lite neurotiska stil. Visst finns det delade meningar om deras storhet, men det är få som bjuder så mycket på sig själva i sina program, och det gillar jag skarpt. Jag tvivlar liksom inte på att de verkligen känner dödsångest när de är uppe i en helikopter i Bolivia och det börjar storma, och dessutom tjuta ett oroväckande larm inne i helikoptern. Det blir, som de själva brukar säga, så bra innehåll. Det är också onekligen en fascinerande tanke att den här teorin om sex steg skulle kunna stämma. Hur ska de egentligen kunna sig från en saltöken i Bolivia till kriminologen/författaren Leif GW Persson? Man får liksom både en känsla av hur nära vi faktiskt kan ha till andra människor långt bort, och av hur väldigt isolerade många är. När Filip och Fredriks resa inleds med att de tar kontakt med en kvinna som visar sig inte känna någon enda person utanför den lilla stad i sydöstra Bolivia där hon själv bor får man ju verkligen en känsla av hur olika tillvaron kan te sig för oss människor.

Det slår mig nu när jag skriver att det jag ändå saknar lite är de mer ingående mötena med människorna på deras väg. Det är ju en paradgren för Filip och Fredrik, och här hinns det helt enkelt inte riktigt med, trots den långa programtiden. Men vi får i alla fall korta inblickar i vitt skilda människors liv, och se jävligt snyggt filmade vyer från de mest skilda delar av världen….

Jorden runt på 6 steg har premiär på Kanal 5 ikväll kl 21.00.

3 COMMENTS

  1. Filip visar återigen att han i grunden, tyvärr blir mer och mer av en stor idiot, rent ut sagt. När han t.ex står i bokhandeln och kläcker ur sig ”but wy did we go here at all” när varenda enskild människa dom möter i den teorin måste anses superviktig och därmed tas om han på bästa sätt. När han sen säger vi måste bara le och klämmer fram sitt mest perversa och falskaste leende (Ja, han ser ut som en pervers gubbe när han ler nu mera) som alla kan se att det är falskt, visar han att han inte tänker före han pratar. Fredrik däremot blir mer och mer sund i sitt sätt.

  2. Äh, jag tycker det där är roligt… Visst man kan väl tycka olika om deras personligheter, men i programmet så blir det bara kul tycker jag. De kompletterar ju varandra bra!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.