Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Jordskott är tillbaka! En första titt på säsong 2

Jordskott blev en succé när första säsongen kom i början av 2015. Det kändes verkligen som en frisk fläkt inom svenskt tv-drama. En serie som blandade deckarstämning med naturmystik, och som var både spännande, snygg och knäpp. Och det var kul att se en historia med varelser från den nordiska mytologin, som kontrast till alla vampyrer, varulvar och zombies.

Vi på Onyanserat körde en tv-klubb där vi dissekerade varje avsnitt och engagemanget var stor, med olika teorier om vad som egentligen pågick, vad olika karaktärer egentligen var för något och vad de hade för agenda. Och i slutet hade vi lite funderingar om en eventuell säsong 2, vad den i så fall skulle kunna innehålla och var den skulle utspela sig.

När den första infon och de första bilderna kom från säsong 2 stod det klart att vi skulle lämna den lilla orten Silverhöjd och istället befinna oss i Eva Thörnblads (Moa Gammel) hemstad Stockholm. Det lät ju lite trist tyckte jag, det var ju så mycket miljön, naturen och den där lilla staden som satte stämningen i första säsongen. Men efter att ha sett de fyra första avsnitten på säsong 2 så måste jag säga att de lyckats riktigt bra med förflyttningen till Stockholm. Silverhöjd är verkligen inte helt borta från handlingen heller för den delen. Och det betyder att karaktären Tom Aronsson är med nu också, hurra! Och han är lika fin som i förra säsongen, sådär omtänksam och rekorderlig och liksom vanlig, han pratar och agerar som folk gör i verkligheten (den där subtila göteborskan är ju verkligen inte fel i sammanhanget heller). Heja Richard Forsgren som spelar Tom!

Tom!

Stämningen från första säsongen känns igen, men mycket känns också annorlunda. Såklart mycket beroende på miljöbytet – men också för att förutsättningarna nu är så annorlunda. Polisen Eva Thörnblad känner ju till den övernaturliga världen nu, och är själv en del av den med jordskottet som växer inom henne. Jordskottet och händelserna i säsong 1 har påverkat henne starkt och det är inte en superstabil polis vi får se direkt. Och vi vet att kommissarien Wass (Göran Ragnerstam) tillhör en hemlig organisation som jobbar mellan den vanliga världen och ”de andra”, och det krockar såklart en del med Eva Thörnblads ”vanliga” polisarbete, när det ska jobba tillsammans på ett mystiskt fall med en mystisk varelse som dyker upp i Stockholm. Och vi vet också att Esmeralda (Happy Jankell) är ett slags skogsrå med övernaturliga krafter. Bara för att nämna några saker som gör att mystiken ligger på ett annat plan än i första säsongen.

Eva Thörnblad har jordskottet inom sig

Större delen av Jordskott utspelar sig nu alltså i Stockholm, och det känns nästan kongenialt att serien i och med flytten till storstaden nu också blivit mörkare och råare. Jag vill inte spoila, men det händer ett antal jävligt sjuka grejer i de avsnitt jag sett. Och vi får också stifta bekantskap med ett antal nya karaktärer, där Evas mamma (spelad av en alltid lika bra Anna Bjelkerud) får en stor betydelse. Andra nya toppen-skådisar är bland andra Ingela Olsson, Alexej Manvelov och Eric Ericson.

Vem är karaktären som spelas av Alexej Manvelov?..

Den här gången är det bara 8 avsnitt på säsongen (förra var 10), och när jag inser att jag faktiskt redan sett halva säsongen blir jag lite orolig över hur hela historien ska ros iland. Men så är det å andra sidan nästan alltid, särskilt med serier med mycket mystik inblandat. Ju mer mystik och till synes oförklarliga händelser som är inblandade, ju svårare verkar det vara att få ihop allt på slutet. Men mest känns det lite tråkigt att jag bara har fyra avsnitt kvar, eftersom jag gillar serien så mycket!

Jordskott säsong 2 har premiär söndag 15 oktober, kl 00.01 på SVT Play och kl 21.00 på  SVT1

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.