Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Jordskott – En första titt

jordskott

Svt:s nya dramaserie Jordskott har fått stor uppmärksamhet redan innan den börjat sändas, tydligen är den på väg att säljas till flera andra länder. Och visst är det inte så konstigt att en serie som blandar deckarspänning med naturmystik i exotisk vacker svensk natur lockar andra länder – det finns helt klart en originell känsla här.

Jordskott tar sin början i att polisen Eva (Moa Gammel) åker hem till sin hemstad Silverhöjd för att ta hand om sin pappas dödsbo. Hon anländer i ett samhälle mitt upp i en sökinsats efter en försvunnen pojke – som Eva är övertygad har något gemensamt med hennes egen dotters försvinnande sju år tidigare. Samtidigt sker mer och mer märkliga händelser, och skogen och naturen finns ständigt närvarande, både rent geografiskt men också på något annat sätt?

Ingrid och Embla har sett de fyra första avsnitten av serien som skapats av Henrik Björn, skrivits av Björn tillsammans med Fredrik T Olsson och Alexander Kantsjö, och regisserats av Björn och Anders Engström. Här kan du läsa en intervju med Alexander Kantsjö om manusarbetet.

INGRID: Ända sedan jag hörde talas om det här projektet för första gången, för två år sedan, har jag verkligen sett fram emot att se det. Upplägget lät helt i min smak – deckare kombinerat med mystik, gärna nåt övernaturligt. Men det gör förstås också att förväntningarna blir riktigt höga, det krävs ju rätt mycket för att ro iland den typen av historia, inte minst visuellt. Men jag tror det här kan funka riktigt bra- vad säger du Embla, har du haft lika höga förväntningar som mig på Jordskott?

EMBLA: Jag hade, precis som du, extremhög pepp inför den här serien. Hade också egentligen lite svårt att veta vad jag skulle förvänta mig ändå och det kändes som en spännande ingång. Ibland vet man ju för mycket och då är risken stor att man blir besviken. Det är ju en ganska ovanlig plott för att vara en svensk serie – eller förresten det är en ovanlig handling oavsett land! För mig kräver det en del av manus – vad tycker du om upplägget?

INGRID: Jag gillar det! Det började lite långsamt i första avsnittet, men ganska snart börjar man känna av de här mystiska sakerna som är på gång i Silverhöjd. Och det är lagom oklart också – karaktärer som först verkar helt vanliga syns sedan i scener där de uppenbart har något skumt för sig, men man fattar inte riktigt vad, utan det skapas en mystisk stämning som jag gillar. Som sagt har vi ju bara sett de fyra första avsnitten, men i avsnitt tre tycker jag verkligen att det tog fart rejält.

jordskott tre
Tom Aronsson (Richard Forsgren), lokal polis i Silverhöjd, Eva Thörnblad (Moa Gammel), polis i Stockholm som reser hem till sin hemort, och kriminalkommissarie Göran Wass (Göran Ragnerstam) som kommer till Silverhöjd för att delta i sökandet efter den försvunna pojken.

EMBLA: Jag tycker också att manus är enormt starkt. Jag sväljer allt med hull och hår och älskar det där smygande obehaget som vilar över hela serien. Fotot är en annan sak jag verkligen gillar. Inget jag vanligtvis tänker särskilt på om det inte sticker ut, vilket jag tycker det gör här.

En sak som ofta är en knäckfråga i svenska produktioner är förstås skådespelet. Vad tänker du där?

INGRID: Det är lite svagt i sina stunder, kan jag tycka. Eller, om jag uttrycker det så här: skådespelarinsatserna har inte riktigt bränt till hittills, men jag har å andra sidan inte direkt stört mig på det heller. Sen är dialogen tyvärr rätt styltig emellanåt, det är synd.

EMBLA: Jag håller med. Kanske reagerar jag eftersom allt annat är så bra och snyggt förpackat. Det känns så tråkigt att det vacklar på personregin men det gör det tyvärr på sina håll. Som du säger så kan det säkert bli ”bättre” med tiden och det förstör inte på nåt sätt själva historien.

INGRID: Håller med dig om fotot förresten, det är verkligen fint, men om jag skulle ha nån invändning är det att jag gärna skulle sett att seriens stil var ännu mer tillskruvad, ännu mer originell. Alltså helhetskänslan med  det visuella, som foto och klippning, och musiken, som har så stor betydelse för tonen i serien. Tänk serier som Twin Peaks, True Detective eller True Blood. Är du med på hur jag menar?

EMBLA: Ja det har du rätt i. Något litet extra hade varit härligt, det stora jobbet är ju liksom redan gjort så det hade inte behövts så mycket.

INGRID: Förresten finns det ju en tydlig känsla av Twin Peaks-inspiration här, med sågverket, mystisk äldre kvinna à la Log Lady, ett stort företag som dominerar orten, god paj, med mera…

EMBLA: Haha, ja jävlar! Det har jag faktiskt inte ens tänkt på! Ganska charmigt.. Jag hoppas på att det blir ännu mer twistat i kommande avsnitt! Bara vi slipper en killer Bob för han ger mig fortfarande mardrömmar.

Vi har ju tjuvtittat på de första avsnitten, hur peppad skulle du säga att du är på att se resten?

INGRID: Först såg jag del ett och två på raken, och såg helt klart fram emot fortsättningen. Men efter del tre satt jag och min sambo och gapade i soffan och ropade efter mer! Det enda jag är oroad över är om skaparna ska lyckas ro iland historien. Hålla uppe spänningen och leva upp till förväntningarna man får av de första avsnitten. Jag blir alldeles för ofta besviken på slut i tv-serier, och ju mer mystik och till synes oförklarliga händelser som är inblandade, ju svårare verkar det vara att få ihop allt på slutet.

EMBLA: Jag håller med, det är inte sällan man växlar ner allt eftersom avsnitten går, tyvärr. Jag är precis som du otroligt sugen på att bara få sluka resten och se vart det bär hän. Frågan är om vi inte skulle starta en tv-klubb och beta av avsnitten tillsammans med tittarna? Det här är ju liksom ingen serie man bara ser och sen går ut och diskar. Plus att jag är riktigt intresserad av våra läsares teorier och tankar också.

Jordskott visas i Svt1 måndagar kl 21, med start 16 februari

1 COMMENTS

  1. Tack för en ärlig och mycket fin första titt 🙂 Det gläder mig oerhört att ni gillar det ni sett och jag hoppas också att vi kan infria de löften vi ger er de första avsnitten. Jag skulle bli VÄLDIGT glad om ni gjorde en TV-klubb på Jordskott, för även jag är nyfiken på era och läsarnas vidare tankar, även om det skulle visa sig att de inte blir allt igenom positiva 😉

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.