Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Key and Peele – genial sketchhumor

När jag började kolla på den nya Netflix-serien Friends from college kände jag igen Keegan-Michael Key som spelar en av huvudrollerna, men kunde inte komma på specifikt var jag sett honom ( IMDb berättade sen för mig att jag  bland annat sett honom i Parks and recreation och första säsongen av Fargo). Några veckor senare visade min kille mig serien Key and Peele, som Keegan-Michael gjorde ihop med Jordan Peele. Jordan Peele, som uppmärksammades mycket i våras som regissör och manusförfattare till hyllade skräckkomedin Get out. Och Key and Peele visade sig vara något av det roligaste jag sett!

Key and Peele är en sketchserie som gjordes i fem säsonger mellan 2011 och 2015. Den gjordes av Comedy Central, och det fina i kråksången är att sketcherna finns att se på youtube, helt lagligt! Faktum är att jag inte ens har sett något helt avsnitt av serien, utan bara enstaka sketcher. Å andra sidan finns det inget tema eller röd tråd i avsnitten så jag tror inte man missar så mycket sammanhang av att inte kolla hela avsnitt. Och det är typ helt omöjligt att sluta kolla när man börjat…

 

Serien är skapad av Key and Peele, skriven tillsammans med ett gäng manusförfattare, och Key och Peele spelar huvudrollerna i alla sketcher. Och de är helt geniala på att gestalta olika typer av karaktärer. Det är tydligt att de inte bara är komiker, utan också väldigt bra skådisar. Ofta spelar de även kvinnliga karaktärer, vilket inte alls känns krystat i sammanhanget. Och det är extremt hög lägstanivå på sketchkvaliteten! Tänk på en serie som Saturday night live, där det nuförtiden är typ en av tio sketcher som är riktigt rolig. Här är nästan allt skitbra! Och till skillnad från SNL har de också vett på att inte dra ut sketcherna i all evighet, utan de tar faktiskt slut i tid. Ibland helt abrupt, vilket ändå är att föredra framför allt för långa utdragna poänger.

Humorn ligger ofta i att de sätter fingret på företeelse och absurda saker i samhället, olika sociala beteenden, eller helt enkelt saker som är roliga och fåniga bara för att de är helt sjuka. Ett genomgående tema är ras, etnicitet och rasism, och de lyckas driva med och gestalta detta på geniala sätt. Och det är ju något som känns igen i Jordan Peeles film Get out också, även om det där görs mer inom en slags skräckgenre.

 

Ibland är sketcherna bara väldigt roliga för att de är så sjuka, eller på grund av extremt roliga minspel eller sätt att prata på (särskilt Jordan Peele har en förmåga att få till riktigt creepy-roliga sätt att prata på och skruva sina karaktärer. Se till exempel Meegan här nedan).

 

En del karaktärer är återkommande, till exempel Peele som Barack Obama och Key som Obamas ”anger translator” Luthor, som helt enkelt översätter vad den lugne Obama egentligen känner om saker. Luthor fick till och med äran att vara med och översätta den riktige Obama, på 2015 års White House Correspondents’ Dinner!

Så, om du har saknat en bra sketchserie den senaste tiden, kolla in Key and Peele på Youtube!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.