Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Kidding – Jim Carreys återkomst får gapflabbet att stocka sig i halsen

Gurun av humor, Jim Carrey, har slagit ihop sina påsar med regissören Michel Gondry som han gjorde fina Eternal sunshine of the spotless mind  tillsammans med i aktuella tv-serien Kidding. Carrey spelar Jeff som även är den ikoniska och omåttligt populära barnprogramledaren Mr. Pickles. Han är sinnebilden av vänlighet och godhet för Amerikas barn och deras föräldrar som växte upp med honom i rutan. Denna karaktär är idag ett multimiljondollar imperium som produceras av Jeffs pappa Seb (Frank Langella imponerar i vanlig ordning) och systern Deirdre (alltid stabila Catherine Keener) skapar dockorna i showen. Jeffs värld håller sakta men säkert på att implodera då hans tvillingson Phil dött i en trafikolycka ett år tidigare, frun (Judy Greer) vill skiljas och den kvarvarande tvillingsonen Will (Cole Allen) blir mer och mer destruktiv i sitt försök att få utlopp för sin sorg efter brorsan.

Mr Pickles med en av alla sina dockor.

Jeff kan inte längre rymma in i sin fantasivärld av sagor, marionetter och dockor då verkligheten och sorgen står i farstun, redo att sluka honom med hull och hår. Jeff som är den mest godhjärtade, naiva och älskvärda person du kan föreställa dig söker efter mening och blir mer och mer desperat då hans omgivning är trött på hans alltmer skenande sorgearbete. När han vill göra ett avsnitt om döden för kidsen i showen säger hans pappa Seb lugnt men bestämt nej med orden: ”Jeff is not ok, but Mr Pickles is just fine”. Jeff har efter 30 års agerande som Mr Pickles svårt att skilja på vem han är som privatperson och detta är vad vi som tittare får följa.

Frank Langella och Jim Carrey är strålande tillsammans.

Det är historien om en oerhört snäll man som äts upp av en grym värld som sakta leder till att han börjar tappa förståndet och det är lika roligt som sorgligt att bevittna. Carrey är helt fantastisk och rollen är som klippt och skuren för en skådespelare som verkar ha alla diagnoser som finns multiplicerat med hundratusen. Tror dock att de fans som älskar hans tidigare roller såsom Ace Ventura och Dum dummare kommer bli lite besvikna. Detta är mer som hans karaktärer i Eternal sunshine of the spotless mind och Truman Show. Carrey är lågmäld, försiktig och äts sakta upp av en sorg som ligger och pyser i honom. Vi får ibland se små glimtar av en elakare Jeff och det gör mig riktigt nyfiken. Det är tydligt att det ligger en vulkan redo att skjuta lava under den välputsade ytan och det är med ett gapflabb som fastnar i halsen jag hänfört bevittnar denna otroliga skådespelare i sitt esse. Det är en rad känslor som river i mig då linjen mellan skratt och gråt aldrig har varit närmare varandra.

Catherine Keener och Jim Carrey spelar syskon.

Det är inte bara Carrey som är fantastisk i Kidding, alla inblandade skådespelare ligger på högsta nivå. Langella som Jeffs pappa och producent är stenhård och väldigt rolig när han försöker hålla Jeff och programmet på banan. När Jeff vill ändra könet på en av sina mest populära dockor i showen för att lära barnen om könsfluiditet säger Seb: ”It’s an expensive vagina you’re adding. That is a $4 million otter twat”. Catherine Kenner som Jeffs syster Deirdre ”Didi” slits emellan sin bestämda pappas krav på att the show must go on och sin psykiskt ostabila bror samtidigt som hon har problem hemma med en enerverande dotter och en make med obestämbar libido. Kidding är en väldigt udda och speciell serie om döda barn, sex, barnprogram och bisarrt rolig dialog som serveras på ett visuellt mycket snyggt fat. Med en blandning av barnslig upprymdhet och djupaste oro för Jeff/Mr Pickles väntar jag med spänning på fortsättningen. Välkommen tillbaka Jim!

Kidding finns att streama hos HBO Nordic idag den 10:e september

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.