Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Kobra – Mjäkig säsongspremiär

Kobra

Igår hade Kobra säsongspremiär och programmet påbörjade sin 30:e säsong. En långkörare och ett populärt inslag i SVT:s utbud.

Den uppdaterade uniformen denna gång består av ny grafik och den största nyheten: ytterligare en programledare. Kristofer Lundström har fått sällskap av Lina Thomsgård. Ett faktum som blir väldigt påtagligt när det traditionella ”programledarens eftertänksamma monolog”-segmentet ska till att brännas av. Fortfarande är det samma närbilder, men nu närbilder med två ansikten, och även två röster som ska prata. Det blir lite trångt.

Kobra 4
Madeline Stuart och Lina Thomsgård.

Säsongens första avsnitt har titeln Vem får synas? Och vi får följa med när Thomsgård åker till modeveckan i New York och träffar den 18-åriga fotomodellen Madeline Stuart, som har Downs syndrom. Hemma i Sverige har Lundström intervjuat poeten och filosofen Adryan Linden. Han har Duchennes muskeldystrofi, en sjukdom som gör att musklerna förtvinar. Han är ”muskellös”, som han själv uttrycker det. Lundström diskuterar Madeline Stuart med Linden och denne säger att hon är en del av ett slags queer-revolution som pågår. Människor som står utanför normen kräver sin plats i samhällets mitt.

Kobra 2
Madeline Stuart görs redo för catwalken.

Det uttrycks en del intressanta åsikter om normalitet men överlag måste jag säga att det är en ganska mjäkig säsongspremiär. Det är inget fel på ämnet. Men det avhandlas rätt tafatt. Programmet har sedan nedkortningen till halvtimmesformatet lidit något då tidsbristen förhindrar ordentlig fördjupning. Allt som oftast har det kunnat bli bra program trots det. Den här gången blir det inte det. Avslutningen, när programledarduon står och snackar, fastställer liksom frånvaron av djup och komplexitet. Thomsgård konstaterar bara att alla inom modebranschen utnyttjas. Fast riktigt så enkelt är det väl ändå inte. Vissa tjänar också pengar i branschen. Det finns ju människor som tjänar på att det ser ut som det gör. Att säga att ”alla blir utnyttjade” döljer att människor blir mer eller mindre utnyttjande på olika sätt.

Det är bara hoppas att Thomsgård blir varmare i kläderna och att den dynamiska potentialen i ”två istället för en” utnyttjas till fullo. Kobra tar sig trots allt an viktiga, brännande och aktuella ämnen.

Kobra visas tisdagar klockan 22.00 i SVT1 och finns SVT Play.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *