Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Krim över gränserna – USA vs Europa

Det blir mer och mer tydligt för mig att amerikanska produktioner verkligen är så mycket sämre än t ex europeiska. Visst finns det underbara amerikanska serier och filmer där ute, det säger jag inget om, men när vi jämför päron med päron så börjar den stora skillnaden visa sig.

Jag konsumerar mycket krimserier, och nyligen blev jag tipsad att se Crossing lines på Netflix. Handlingen lät spännande. Mord över gränserna och ett internationellt team som sätts in för att lösa fallen. Men vad som lockade mest var att det var en internationell produktion med samarbeten i Tyskland, Frankrike, Italien och USA. Tyvärr tror jag att den där sista pusselbiten var det som fick det att falla. När allt amerikaniserades föll all trovärdighet och vi lämnas med övertekniska manicker och tråkiga stereotypa karaktärer.

Sen fick jag syn på The Team, som även den finns på Netflix. Det var egentligen Lars Mikkelsen som lockade, men när handlingen visade sig vara i princip identisk med den i Crossing lines kom ett ypperligt tillfälle för jämförelse. Kunde den dansk/tysk/schweizisk/österrikisk/belgiska produktionen överträffa den tysk/fransk/italiensk/amerikanska? Gissa vad svaret blev..

Lars Mikkelsen, Jasmin Geerat och Veerle Baetens i The Team

I The Team har vi människor, riktiga människor. Inte övermänniskor med superkrafter som i Crossing lines. Här pratar utredarna sina egna språk med sina lokala kollegor, och de flyger inte runt i någon supersnabb helikopter för att kunna hoppa runt i hela Europa. De flyger visserligen ibland, men ofta är de i sina egna länder och ringer till varandra, ni vet så där som man gör i verkligheten.

Det där med språket är det som stör mig nästan allra mest med Crossing lines. Varför pratar de engelska med brytning där de helt uppenbart skulle pratat sitt modersmål. Det är bara när de svär som deras ursprung visar sig. Och så klart faller den helt platt med de helt övertydliga stereotypiska karaktärerna, den vapenkunniga irländaren, sexiga italienskan, den smarta tysken, och såklart den rånackade amerikanen som fick lämna NYPD efter en dust med sin ärkefiende (gissa om ärkefienden dyker upp i serien!).

Sterotypa karaktärer i Crossing lines

Nej, som vanligt faller det amerikanska sättet att producera krim, och det blir ointressant och tråkigt ganska fort. I The Team däremot blir karaktärerna bara mer och mer intressanta ju mer jag tittar, och det beror till stor del på att de är lika mänskliga som du och jag, och så klart att den typiskt amerikanska övertydligheten lyser med sin frånvaro.

Med det sagt så är inte The Team någon krimserie i världsklass, men den är absolut helt sevärd. Och den slår Crossing lines med hästlängder.

USA slagen ännu en gång.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.