Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Leve förolämpningarna – Veep är tillbaka!

Veep s5

Hur många fuck yppas i varje avsnitt av Veep? Ingen idé att ens gissa. Och hur många grova metaforer och liknelser kan man få in i ett vanligt samtal? Att döma av president Selina Meyer (fenomenala Julia Louis-Dreyfus) och hennes crew så finns det ingen gräns. Och ändå köper jag de där extremt snabba och fullmatade konversationerna de har. För att det 1. är så jävla roligt skrivet, och 2. levereras så lysande av alla inblandade skådisar.

Som i säsong 1 när Selinas pressekreterare Mike (Matt Walsh) säger att Vita Huset tvingat dem att stryka bitar ur ett tal som Selina ska hålla. I stort sett allt innehåll har fått strykas, och följande konversation utspelas:

Selina: This has been pencil-fucked completely?
Mike: Uh, yes, front and back. Very little romance.

Den skarpa komediserien som skapades av britten Armando Ianucci har nu kommit fram till sin femte säsong (premiär 25 april), men nämnde Ianucci har hoppat av som showrunner och lämnat över till David Mandel, som bland annat jobbat med Curb your enthusiasm och Seinfeld tidigare. Det verkar inte ha varit något dramatiskt bakom avhoppet, mest att Ianucci har den där grejen familj hemma i Storbritannien och tyckte det var segt att vara borta från dem så mycket.

Jag har svårt att säga om Ianuccis avhopp är något som märks tydligt i den nya säsongen (jag har sett fyra avsnitt), men jag tycker inte det verkar så. De ändrar ju inte på ett vinnande koncept liksom, och Veep är en serie där säsongerna inte har så olika karaktär sinsemellan, utan allt flyter ihop till en enda stor härlig Veep-hög. Det kan man ju se som bra eller dåligt förstås. En stor grej har ju förändrats under seriens gång. I säsong 4 går Selina från att vara veep till att bli POTUS, men den allmänna stämningen är ändå ungefär den samma. Alla är makthungriga narcissister som inte drar sig för att slänga varandra under bussen, alla är frustrerade och allt går åt helvete hela tiden. Och det hela är fruktansvärt underhållande.

Selina blev ju president för att den förre presidenten avgick och hon som vicepresident fick ta över. Men i förra säsongen ställde hon upp för att bli vald på riktigt, och vi lämnades med en riktig cliffhanger i sista avsnittet när det blev jämnt skägg mellan Meyer och hennes motkandidat  (varför är det ett jämnt antal elektorer som röstar i det amerikanska presidentvalet? Insanity!, som Amy säger). Så när säsong 5 börjar är allt mitt uppe i den högst oklara dramatiken kring vem som egentligen ska bli president. Och efter att ha sett fyra avsnitt skulle jag kunna ha invändningen att allt rullar på rätt mycket, och precis som jag nämnde tidigare liksom flyter ihop. Men jag vet inte om jag tycker det nödvändigtvis är något dåligt. Jag tycker inte att det är den stora handlingen som är det viktiga i Veep, utan hur de här personerna som är mitt i den ultimata maktsmeten hanterar (eller inte hanterar) alla prekära situationer de hamnar i. Man kan ju faktiskt se det som en väldigt rolig syskonserie till House of cards. Helt olika karaktär på serierna, men cynismen, rygghuggandet och de politiska intrigerna finns i båda.

Och jag ska absolut inte hymla med att jag inte hänger med på exakt vad som händer i de här fyra avsnitten jag sett av Veep säsong 5, rent politiskt. Dels för att det är ett sånt extremt krångligt valsystem de har där i staterna (bara det att det alltså är ett jämnt antal elektorer som ska välja presidenten är ju… inte så smidigt), dels för att snacket går i ilfart och det inte är nån text på förhandskopiorna. Å andra sidan tål Veep-avsnitten verkligen att kollas på flera gånger, så är ju bara att se fram emot när avsniten kommer med text på HBO Nordic!

Låt oss ladda inför säsong 5:s premiär med några fler favoritcitat från tidigare säsonger:

 

 

Veep säsong 5 har premiär på HBO Nordic måndag 25 april

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.