Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

The Little Drummer Girl – snyggt och dunkelt spiondrama med Alexander Skarsgård

Recensionen är baserad på de 4 första avsnitten av serien. 

The Little Drummer Girl är ett spiondrama baserad på en bok av spionförfattarnas spionförfattare John Le Carré. Alltså han som skrivit romaner som The spy who came in from the cold, Tinker Tailor Soldier Spy, The Night Manager, The Constant Gardener och A most wanted man – som alla också har blivit filmatiserade.

The Little Drummer Girl har faktiskt filmatiserats en gång tidigare, 1984, med bland andra Diane Keaton på rollistan. Men nu har den blivit en serie på 8 avsnitt (egentligen 6 avsnitt, men som vanligt har BBC klippt om versionen de sålt utomlands, för att passa reklamkanaler. Så här är avsnitten bara ca 40 minuter långa, och med lite märklig början och slut), som i Sverige först släpps på C More och sedan visas på TV4.

Det är slutet av 1970-talet. Brittiska Charlie (Florence Pugh) är en ung skådespelare med intresse för politik åt det radikalare hållet. Vilket lockar till sig uppmärksamheten från en grupp spioner från Israels underrättelsetjänst Mossad, under ledning av spionmästaren Kurtz (Michael Shannon). De behöver nämligen rekrytera en person som kan hjälpa dem i deras jakt på palestinska terrorister. När Charlie träffar den hunkige, och väldigt gåtfulle, Becker (Alexander Skarsgård) vet hon inte att hon i själva verket är på väg att bli rekryterad för sitt livs mest krävande roll.

Alexander Skarsgård och Florence Pugh

Det är mycket som känns väldigt klassiskt “spionigt” i den här serien. Men samtidigt inte för mossigt, även om själva historien i sig ju verkligen är placerad i 70-talets verklighet. Det är nog  den sydkoreanske stjärnregissören Park Chan-Wooks förtjänst. En riktigt stort namn alltså! Kanske mest känd för Oldboy, men har också gjort bland annat Stoker och The Handmaiden (som vår skribent Eduardo hyllade), och det här är hans första serie. I trailern presenteras han som “visionary director” – en term jag antar att man använder för regissörer som har en utpräglad stil – och det här är ju verkligen väldigt visuellt snyggt. Kostymerna är fantastiska, scenografin likaså, det är väldigt fint foto med mättade färger, och annorlunda bildlösningar. Vi rör oss mellan vitt skilda miljöer, som 1700-talstorg i Österrike, deppiga motorvägshotell i Tyskland och grekiska tempelruiner.

Mycket är dunkelt och mystiskt, mycket är outtalat. Både för Charlie och för oss tittare. Vilka är de här människorna som närmat sig henne, vem och vad jobbar de för? Var ligger Charlies ideologiska övertygelse och lojalitet? Att det verkligen inte är övertydligt bygger ju upp den här atmosfären som liksom hör till den här typen av spionhistorier.

Simona Brown, Michael Moshonov och Michael Shannon

Florence Pugh (som blev hyllad för sin roll i Lady M härom året) är grym som Charlie, verkligen trollbindande. Alexander Skarsgårds Becker är som en mussla, han säger knappt något rakt ut, sådär så att man blir lite galen på honom. Han spelar verkligen rollen bra, det där fåordiga och lite stela gör ju att man både blir superfrustrerad och väldigt nyfiken på vem han egentligen är och vad han döljer inom sig. Och Michael Shannon, han är ju en sån där riktig kvalitetsskådespelare. Han är på många sätt väldigt bra som spionmästaren Kurtz, han spelar liksom mustigt, men jag har lite svårt att släppa att han pratar med brytning (israelisk gissar jag) i ett väldigt raspigt mörkt tonläge, som ibland är lite svårt att ta på allvar. Han rosslar liksom under den där buskiga mustaschen.

Det där med språket gör mig förbryllad ibland. Varför pratar alla israeliska spioner engelska med varandra? Vissa av dem är nog inte israeler i och för sig (de pratar brittisk eller amerikansk engelska), men en del är ju uppenbart israeler, och då borde de väl prata hebreiska. Ingen stor grej, men det blir som en extra detalj i det dunkla, där det inte riktigt framgår vilka alla är, var de kommer ifrån och hur de hamnat där de är.

The Little Drummer Girl är inte en spionthriller fylld av nervig action (i alla fall inte den första halvan som jag har sett), det här är mer lågintensivt och med mycket fokus på psykologi, lojalitet, svek och relationer. Det är spännande och fängslande, och rekommenderas verkligen om du gillar stämningsfulla och mystiska spionhistorier. Om du gillade The Night Manager till exempel, som kom härom året, som både har samma producenter och samma upphovsförfattare som The Little Drummer Girl.

 

 

Avsnitt 1 & 2 av The Little Drummer Girl finns att se på C More nu. Avsnitt 3 & 4 släpps 20 december, och avsnitt 5,6,7 & 8 släpps 26 december.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.