Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Liv och Horace i Europa – Klassisk bildningsresa med ”dynamiskt” upplägg

SVT-LIVOCHHORACEIEUROPA-2016-E00-bc20

”Bildningsresa”, ett nästan arkaiskt koncept som svårligen inordnas i det spåniga samtidsordförrådet bestående av absurda begrepp som ”tokhylla” och ”invandringskritisk”. Men Liv Strömquist och Horace Engdahl ger sig i alla fall ut på klassiskt manér, i Europa, med tåg. Och söker idéströmningarna som definierat den europeiska kulturen. Något revolutionerande grepp är det inte. Kändisar, gärna från olika sfärer, gör saker tillsammans och någon filmar. Det har hänt förr.

”Bildning” är ett fenomen som ses på med motsägelsefullhet. Dels finns det undersökningar som bekräftar bildningens höga status i Sverige samtidigt som möjligheterna till bildning krymper och dess icke-instrumentella karaktär ideligen är orsak till spe. Inte blev det bättre av att ”Alliansen” styrde i nästan ett årtionde och närmast gjorde obildning och ren och skär dumhet till ett eftersträvansvärt ideal. I Sverige utbildar vi oss, det vill säga typ lär oss slå i en spik, sedan går vi ut i arbetslivet och slår i en spik. Punkt. Och bildningsresor går till Thailand där vi måhända invigs i exotiska fenomen som ”prutandets ädla konst”, men mest ligger vi på beachen och hinkar alkohol.

SVT-LIVOCHHORACEIEUROPA-2016-E00-f7b8
Horace och Liv.

Den gamla tidens klassiska bildningsresa var något som i huvudsak engagerade rika (vita) män och handlade om män. I de två första avsnitten blir det också mycket om män, Søren Kierkegaard i Köpenhamn och Johann Wolfgang von Goethe i Weimar. Men även om Victoria Benedictsson och Goethes syster Cornelia Schlosser, tänkare som Liv lyfter fram. Upplägget är att Horace diskuterar den klassiska kulturkanon (mest bara män) och att Liv visar den mer åsidosatta (mest bara kvinnor). Tyngdpunkten ligger dock på männen, dels för att Horace kan mycket och maler på mest om de här männen, men också för att han tar stor plats. När duon går vilse, Horace lokalsinne verkar inte superkalibrerat, blir det hela nästan övertydligt. Horace snackiga jag-tar-kommandot-manlighet och Livs ytterst skickliga sätt att bara bekräfta sakförhållandet genom att humma och svara ja – det talar ju liksom för sig självt.

Horace får ofta tjäna som arketypen för en intellektuell. Nu för tiden en sådan man slänger in när man behöver någon mera seriös än Erik Haag men utan den studentikosa vajben som Fredrik Lindström kommer med. Och som alltid i moderna underhållningsprogram så ska det uppstå dynamik eller allra helst KONFLIKT genom att den andra personen har en annan bakgrund och andra bevekelsegrunder. Horace inleder på konflikttopp när han beskriver Liv som en ”bitsk yngre kvinna”. Men mycket av konflikt blir det inte, det blir mest ganska underhållande när Horace förklarar idéhistorien på ett ”uptight” och ”intellektuellt” sätt. Och Liv förklarar densamma med en mera humorbetonad och ”strukturellt avslöjande” approach.

SVT-LIVOCHHORACEIEUROPA-2016-E00-bb5b

De funkar rätt bra ihop. Horace ordflöde och Livs roliga instick.
Horace: ”Jag hittade Den unge Werther … när jag var 17.”
Liv: ”Det förklarar så mycket”.

Men samtidigt är det rätt småsegt och en aning flyktigt. Vi doppar ju bara tårna i det idéhistoriska vattnet. Det blir en del lösryckta citat som ska sammanfatta en persons filosofiska gärningar. Aningen tunt. Och mest en Horace som ”tokhyllar” vissa tänkare.

Trots det innehåller ju filosofihistorien rent revolutionära tankar, eller i alla fall i dessa två avsnitt ytterst subversiva tankegångar. Den filosofiska idévärlden och litteraturen har i viss mån tillåts leva sitt eget liv, med allehanda excentriska och rebelliska tankar som sällan omsatts i praktiken, eller ens diskuterats i rent praktiska ordalag. Det är idéer helt enkelt. Men när Horace sin konservativa aura till trots fyrar av något sådant här så är det en påminnelse om att den europeiska filosofihistorien innehåller en del spännande grejer:

”Kierkegaard lyckades med det vi andra drömmer om att göra. Att göra sig helt och hållet omöjlig. Och inte bara inför sin egen samtid utan på sätt och viss för alla kommande släkten också.”

Det blir en påminnelse om att en bildningsresa kan öppna dörrarna till en helt ny värld. Det är väl fördelen med det här tv-programmet, att det kanske, kanske bidrar till att någon ger sig ut på samma typ av resa, eller i alla fall inleder en bildningsresa i läsfåtöljen (eller framför datorn … japp, undertecknad är öppen för nymodigheter som datormaskinen ). För det finns en värld bortom förnuftet, borgerligheten, moralen och allt det där, för att tala med Kirekegaard. Och det är nog sunt för alla att någon gång i alla fall få en inblick in i den världen.

Liv och Horace i Europa har premiär tisdagen den 23 februari klockan 20:30 i SVT2.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *