Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Luke är tillbaka! Vi snackar Marvel-serier i allmänhet och Luke Cage i synnerhet

Igår släppte Netflix säsong 2 av Luke Cage, en av deras sex Marvel-serier som alla utspelas i samma verklighet i New York. Vi har sett lite mer än hälften av de nya avsnitten, och tar ett litet snack om Marvel-serierna i allmänhet och Luke Cage i synnerhet. Spoilerfritt när det gäller nya Luke Cage-säsongen, men de tidigare seriesäsongerna tillåter vi oss att snacka fritt om!

INGRID: En ny säsong från Netflix Marvel-serier betyder automatiskt pepp här, men när jag tänkte efter lite kom jag ihåg att mitt engagemang för den första Luke Cage-säsongen var rätt varierat. Intresset dippade rejält i mitten, även om det blev bättre på slutet igen. Om än verkligen inte min favorit bland Marvel-serierna. Hur var din pepp inför den här nya säsongen?

CISSI: Jag var lyrisk efter säsong 1 och var extremt pepp! Såg även fram emot musiken då soundtracket från säsong 1 finns med på min Spotifylista. Men som alltid är man ju lite skeptisk då det sedan länge är känt att uppföljare brukar halta…

INGRID: Musiken är grym ja! De kör ju på konceptet med riktiga kända artister på klubben Harlem Paradise i serien, med hela artistframträdanden, lite som i senaste Twin Peaks-säsongen (inga jämförelser i  övrigt). Det är coolt. Jag gillar ju hela konceptet i Luke Cage, musiken och estetiken, miljöerna och black power-referenserna. Men jag tycker att den här säsongen har samma problem som alla de andra Marvel-serierna, förutom The Defenders som ju bara var sex avsnitt, det är för många avsnitt och börjar alldeles för segt. Så var det till exempel med Jessica Jones andra säsong, som du väl närmast sågade? Jag tycker att den som helhet blev väldigt bra, men det var ju riktigt segt i början. Samma är det här, det tar alldeles för många avsnitt innan jag blir särskilt engagerad av den nya Luke-säsongen. 

Luke gör som alla andra amerikaner: tar en dryck på språng

CISSI: Jessica Jones slog ned som en kaxig, överjävlig och alldeles underbar karaktär i mitt liv och jag älskade varje minut i första säsongen. Var deppig i flera dagar efter att jag sett de första avsnitten av säsong 2, även skådespelarna verkade uttråkade. Det kan ni läsa om här. Naturligt att jag är skeptisk inför säsong 2 av Cage. Om jag ska vara ärlig Ingrid så har jag inte sett klart Jessica Jones, så bedrövligt tyckte jag att det var. Kan inte annat än att hålla med dig, 13 timmar är på tok för långt, en startsträcka på 5 avsnitt innan det blir intressant är inte ok.

INGRID: Men tycker du det funkar i nya Luke Cage då? Jag tycker tyvärr att det här är den segaste av alla Marvel-serierna. Gillade till och med Iron Fist mer, som alla andra tyckte var så dålig. Visst var den rätt fånig, men på ett väldigt underhållande sätt.

CISSI: Funkar och funkar vet jag inte, men vad gör man, bara att härda ut då jag tyckte väldigt mycket om första säsongen. Det jag tycker speciellt om med den nya säsongen är att man har givit karaktärerna omkring Luke mer spelutrymme och deras hemligheter avslöjas en efter en. Mariah Dillard (Alfre Woodard i absolut högform) har drabbats av storhetsvansinne sedan hon puttade kusin vitamin Cottonmouth över kanten i förra säsongen, och hennes psykiska ohälsa är intressant att följa avsnitt efter avsnitt. Orsaken till hennes galenskap är värre än man tror…

Shades och Mariah har funnit varandra. Här snackar de business med Piranha.

INGRID: Ja, jag inser att det inte är Luke Cage och hans förehavanden som intresserar mig mest. Jag är mer engagerad i andra karaktärer, som just Dillard och hennes parhäst Hernan (aka Shades – “coolt” att kallas typ “glajjor” som smeknamn, haha. Han är för övrigt verkligen snygg i de där glajjorna), och polisen Misty som ju förlorade ena armen (och sin poliskollega, som visade sig vara korrupt) i slutet av The Defenders.

CISSI: Det finns ju så många intressanta karaktärer och grymt duktiga skådespelare, att ha en favorit man följer extra är snudd på omöjligt. Men måste jag välja är jag fortfarande mest engagerad i Luke, då han (precis som Jessica Jones i säsong 2) blivit arg och bitter vid det här laget. Inte så konstigt med tanke på vilka rövhål han måste ha att göra med dag ut och dag in nu när han blivit en “kändis” i Harlem. Gränsen mellan hjälte och skurk suddas bara ut mer för varje avsnitt tycker jag.

Luke verkar ha lite hybris samtidigt som han får svårare att kontrollera det där humöret som leder till att saker och människor för den delen går sönder. Han när även ett hat mot sin far av någon anledning som gör att hans flickvän Claire (Rosario Dawson) blir less på honom. Pappan spelas av Reg E Cathey som är bättre än någonsin i sin sista roll, en förlust för skådespelareliten.

Luke har blivit kändis i Harlem.

INGRID: Apropå Claire, som ju har varit med i alla Marvelserierna förutom The Punisher, så är det kul att man verkligen kopplar ihop den här Luke Cage– säsongen med de andra serierna. Karaktärer som Foggy (Dare devil) och Colleen (Iron Fist) dyker upp, andra karaktärer nämns, och tidigare händelser refereras. Till och med “händelserna i New York”, alltså det som händer i första Avengers-filmen, omnämns lite i förbigående. Den här säsongen tar ju vid efter händelserna i The Defenders, där Luke slogs tillsammans med Jessica Jones, Daredevil och Iron Fist. Så om man börjar titta på den här säsong 2 utan att ha sett The Defenders lär man bli förvirrad, eftersom många viktiga saker har hänt mellan säsongerna.  Jag gillar detta, det bygger verkligen upp känslan av att allt utspelas i samma tillvaro. Till skillnad från senaste Jessica Jones där det väl aldrig riktigt framgick när det egentligen utspelades? Och The Punisher, som nästan utspelades som i helt egen bubbla (förutom att Karen ju var med). Vilket i och för sig passade väldigt bra för stämningen i den serien. Men ändå.

CISSI: Instämmer till fullo. The Punisher var så nära perfekt man kan komma så där går man inte in och pillar i onödan.

INGRID: Ja, låt mig bara snabbt flika in hur SJUKT bra The Punisher var. Jag var inte alls sugen på att se den först, så sköt på det mycket längre än de andra serierna som jag kollat direkt. Kände mig väl inte så lockad av en machoman som ska ut och hämnas liksom, men oj vad jag föll för den. Så spännande, och så mycket känslor och nerv, som en Marvel-Homeland typ. Jon Bernthal som Frank Castle (Punisher) är ju helt fantastisk.  Ju mer jag tänker på Punisher, ju sämre tycker jag att Luke Cage är…

CISSI: Ja, serier och filmer om machomän som ska hämnas har man ju sett till förbannelse vid det här laget. Men Bernthal har en sårbarhet över sig och man ser verkligen hur han lider i förlusten av sin familj som gör att man hejar på honom samtidigt som man bara vill ge honom en miljon kramar. Typ “stackars dig, kom hit när du är klar med dödandet så ska jag ge dig en kram och en kopp te”.

INGRID: Exakt så! Sårbarheten, jag tror det var jättemycket det som gjorde den serien så bra. Sjukt brutal, men ändå sårbar.

Den nya skurken Bushmaster

CISSI: Det som gör Luke Cage bra är alla karaktärer som bidrar med diverse suspekta beteenden även om jag tycker Shades har blivit lite fjantig med sin crush på Dillard. Som en av hans kumpaner uttryckte det: “Damn, that must be some special pussy”! Joråsåatte. Tyckte bättre om Shades som full on psychopath i säsong 1, då man hade svårt att avgöra om killen var normalt  sinnessjuk eller sinnessjuk extra allt. Mitt fokus har lagts på nya skurken med det coola namnet Bushmaster (låter som ett namn på en manlig karaktär i en vuxenfilm), som är ond med en jamaicansk dialekt. Förbannat roligt när en person säger att det inte går att avgöra om han sjunger eller pratar. Lite svart magi rört ned i mixen som ger extra krydda. Det är brutalt och våldsamt med en lång startsträcka som ger utdelning på slutet så ge inte upp gott folk.

INGRID: Hmm, för mig är det snarare ett problem att jag tycker Bushmaster är en ganska tråkig skurk… Men jag har ju inte sett lika många avsnitt som du. Det är alltså inte så att jag är uttråkad och vill sluta kolla, men det är lite jaha hittills.

CISSI: Finns fler mer skrämmande skurkar än Bushmaster (namnet får mig att skratta varenda gång) men jag tycker att helheten fungerar i säsong 2. Inte fullt så bra som säsong 1 men håller absolut fortfarande måttet.

INGRID: Får lita på dig Cissi, att det ger utdelning på slutet! Apropå det, du måste ju verkligen se klart Jessica Jones också.

CISSI: Deal!

Luke Cage säsong 2 finns att se på Netflix.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.