Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Making a murderer part 2 – Hur går det för Steven Avery och Brendan Dassey?

Dokumentärserien Making a murderer blev ett fenomen när den kom 2015. Vi var väldigt många som var fullständigt fängslade (ok, verkligen no pun intended) framför skärmen när vi bevittnade skildringen av Steven Averys öde i det amerikanska rättssystemet. Hur han först satt i fängelse, sedan frikändes tack vare nya DNA-prov, för att därefter dömas för ett mord. Ett mord som extremt mycket tyder på att han inte har begått. Dessutom dömdes systersonen Brendan Dassey som medbrottsling – en dom som framstod som ännu mer tveksam. Rättsskandal är ett ord som nog kom över de flestas läppar efter att ha sett dokumentärserien.

Nu tre år senare kommer en ny säsong av dokumentärmakarna Moira Demos och Laura Ricciardi. En uppföljning av hur det har gått för Steven Avery och Brendan Dassey, som blev livstidsdömda för ett mord de båda hävdar att de inte har begått. Jag har själv inte följt utvecklingen i fallet någonting utanför själva serien, så jag vet faktiskt inte om det redan finns kända svar på hur det “kommer att gå” i den nya säsongen. Kanske vet många redan vad som händer, men oavsett så är ju inte det den enda anledningen till att titta på den här serien. Snarare är det granskningen av alla detaljer, alla så kallade bevis, skildringen av hur det amerikanska rättssystemet fungerar (och inte fungerar) och skildringen av alla inblandade människor som är det intressanta, inte bara “hur det går”.

Och som den första säsongen av Making a murderer skildrar det så pekar ju det absolut mesta på att de två faktiskt inte har gjort det. Inte minst domen mot den då tonårige Brendan Dassey framstår som oerhört tveksam (det känns egentligen som ett för svagt ord). Sättet som poliserna förhörde honom på, en tonåring med nedsatt intellekt, och i stort sett planterade ett erkännande i hans mun, var otroligt upprörande. Det är också detta som Brendans advokater Laura Nirider och Steven Drizin (vilken otrolig energi de två har!) riktar in sig på – att bevisa att hans erkännande var ofrivilligt, för att i förlängningen få honom friad.

Brendans advokater Laura Nirider och Steven Drizin

Och Steven Avery har en ny advokat som arbetar för att få en post conviction relief, som jag gissar är något liknande att få resning i Sverige. Det här med de juridiska begreppen är ju inte helt lätt att hänga med i (det amerikanska och det svenska juridiska systemet är ju dessutom helt olika) men det handlar om att den som är dömd för ett brott som hen hävdar att hen inte har begått kan överklaga domen och begära att fallet ska öppnas igen.

Det är otroligt mycket juridiska termer, och jag ska absolut inte låtsas att jag hänger med på allt. Och då försöker ändå advokaterna, särskilt Brendans advokater Laura Nirider och Steven Drizin, förklara saker pedagogiskt för tittarna (nu har jag också fått se otextade förhandskopior på avsnitten, vilket inte gjorde saken lättare). Men det gör inte så mycket för i det långa loppet hänger jag ändå med i vad som händer, och får googla lite blandade juridiska termer vid sidan om).

Borta är alltså Steven Averys tidigare advokater, allas favoriter Dean Strang och Jerry Buting, som blev typ superstjärnor efter första säsongen (åkte på turné och kom till Stockholm till och med!). Hans nya advokat heter Kathleen Zellner och är verkligen fascinerande. Hon är riktigt high profile och har fått väldigt många dömda personer friade tidigare. Hårt sminkad, uppklädd och högklackad så är hon en otrolig kontrast mot omgivningen när hon besöker Steven Averys familj i Manitowoc för att dels prata med dem om fallet, dels undersöka en del av bevisningen för att se om den stämmer. För hon är verkligen hands-on, är ute på fältet och testar olika teorier tillsammans med sina medhjälpare. Hon är otroligt självsäker, men verkar samtidigt oväntat sympatisk. Det är fint att se mötena mellan henne och Averys familj. Människor som är väldigt olika varandra.

Steven Averys mamma och hans nya advokat Kathleen Zellner

För det är ju det som är en så stor del av varför Making a murderer fängslar mig så mycket. Visst är det själva fallet, granskningen och rotandet i bevisningen som gör det hela så spännande, men det är skildringen av människorna som det handlar om som verkligen griper tag i en. Det här är människor som man inte ser skildrade särskilt ofta. På många sätt en slags sinnebild av white trash (även om det tar emot att ens använda det begreppet nu när jag skriver), outbildade och fattiga människor som inte direkt har en stark röst i samhället. Och här får vi se hur allt det här har påverkat deras liv, och tillvaron i det lilla samhället i Wisconsin där de bor.

Jag har fått se fyra avsnitt av den nya säsongen på förhand, och hittills har fokus legat nästan lika mycket på Brendan Dasseys fall som på Steven Averys (vilket är helt rimligt) . I övrigt är det är ungefär samma upplägg och känsla som tidigare. Det är inte överdramatiserat, det finns ingen berättarröst, filmarna syns över huvud taget inte. Allt berättas ganska torrt och stillsamt, men bygger samtidigt upp en spänning och en enorm frustration och upprördhet hos mig som tittare. Det är ett väldigt imponerande jobb de har gjort, Moira Demos och Laura Ricciardi. Och den kvardröjande känslan är verkligen att alla inte är lika inför lagen, när allt kommer omkring.

Making a murderer part 2 har premiär på Netflix 19 oktober

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.