Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D – En första titt

agents_of_shield

Det är ingen hejd på flödet av popkultur baserad på superhjältar och andra figurer från de klassiska serieföretagen Marvel och D.C. Allt för mycket, tycker säkert många, samtidigt som vi är många som fortfarande väntar med spänning på varje ny produktion. Nu kommer tv- serien med den jättelånga titeln – Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D – som är en slags spin-off till The Avengers, eller rättare sagt ytterligare en del av hela det Marvel-universum där hjältar som Iron Man, Hulk och Thor verkar. Det handlar alltså om underrättelse- och brottsbekämpningsorganisationen S.H.I.E.L.D, som ju finns med också i tidigare Marvel-filmer, inte minst i The Avengers där agent Phil Coulson (Clark Gregg) har en ganska stor roll. Här samlar han ihop en liten utvald grupp av specialtränade agenter för att undersöka ”det nya, det främmande och det okända över hela världen”, som det heter. Det är som brukligt ett gäng där varje medlem har en specifik specialförmåga, typ datahacker, kampsportare eller biokemist. Det här är alltså inga regelrätta superhjätar med superkrafter, utan mer vanliga människor med ”inlärda” superkrafter.

Det är Joss Whedon, som också gjorde The Avengers, som ligger bakom serien, och hans tidigare tv-serie-legacy med serier som Buffy the Vampire Slayer, Firefly och Dollhouse gör ju minst sagt att förväntningarna är höga. Han kommer väl troligtvis inte vara lika inblandad i denna serie som han var i nämnda serier, men han är ändå seriens skapare, exekutiva producent och en av manusförfattarna. Och han har regisserat premiäravsnittet, där man helt klart kunde känna igen en del av hans karaktäristiska lite nördiga och kvicka humor. Och, självklart känns några av skådisarna också igen från tidigare Whedon-produktioner (Shepherd Book från Firefly!).

AgentsOfSHIELD

Serien hade premiär i USA förra veckan, och har svensk premiär på Kanal 5 på torsdag. Jag har sett det första avsnittet och det gav mersmak, men var samtidigt inte jätteupphetsande måste jag säga. Kanske är det ett pilotavsnitt-syndrom, att man måste sätta stämningen, introducera alla karaktärer och placera hela storyn i sitt sammanhag, så det blir lite ofokuserat. Det var underhållande, men jag saknade en lite mer speciell stämning, där man verkligen fick känslan av att det var stora, mystiska skeenden på gång som man inte kan vänta på att få veta fortsättningen på. Något säger mig att det hade varit mer effektivt med ett dubbelavsnitt som pilot, för att verkligen markera starten och sätta stämningen. Men visst släpptes det ut en del trådar som man kan förvänta sig kommer rullas ut. Till exempel det här med Agent Coulson… Serien utspelar sig alltså efter The Avengers – när helvetet bröt lös och ett gäng superhjältar behövdes för att rädda världen – och världen är inte längre vad den var innan.  och ni som har sett den lär väl undra hur Agent Coulson egentligen kan vara med här efter det som hände då (SPOILER ALERT……………. han dog) Och det är en grej som förklaras så lättvindigt i första avsnittet att det bara måste ligga något mer bakom det.. Förhoppningsvis en grej som kan bli spännande längre fram.

En stor fråga angående Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D är väl om man kan förvänta sig gästinhopp från någon av våra välkända kändishjältar, som Iron Man eller Captain America. Jag misstänker att den här förhoppningen är rätt så rejäl hos Marvel-fansen, så risken finns ju att det också kan vara upphov till stor besvikelse. Återstår att se vad den gode Joss Whedon har i rockärmen för oss.

Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D har premiär på Kanal 5 torsdag 3 oktober kl 21.00 

 

1 COMMENTS

  1. Jag håller med dig Ingrid, det var på tok för kort med ett avsnitt. Ett dubbelavsnitt hade nog varit bättre. Jag tyckte det blev lite väl slätstruket och inte så där värst jättespännande. Karaktärerna var som du nämnde lite väl stereotypa och klippta ur mall A1 för nördig insnöad tekniksnubbe med sociala svårigheter. Men visst kommer man fortsätta att titta. Är man vansinnigt förtjust i superhjältar och superhemliga organisationer, så är man. Hoppas att det kommer bli en viss fördjupning i karaktärerna. Ska bli spännande att se hur långvarig serien blir eller om den också plötsligt försvinner, likt andra serier om övermänskliga krafter. Både Heroes och Alphas som jag tyckte mycket om försvann i mitt tycke lite i förtid och plötsligt.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.