Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Serier & TV

Din guide i mat-tv-djungeln – Del 3.

mat3

Vi har kommit fram till del 3 i vår mat-TV-serie. Jag kan ju avslöja att det från början bara var tänkt som ett kort och kul inlägg, men efter ett titt i tablån var det lite som när man (jag) rensar handväskor i garderoben – man fattar liksom knappt hur mycket det finns! Det blev ett mastodontprojekt att kartlägga, men allt för er.

Att kolla på andra som lagar mat verkar fortfarande gå hem och varianterna känns oändliga. Idag kollar vi in vad som händer när det är på blodigt allvar. Och längst ner kan du vinna Markus Kokbok – en fantastiskt välsmakande samling godsaker.

Om du gillar att se på när amatörer tävlar för att bli proffs.

Sveriges Mästerkock, TV4: Jag kan inte hjälpa det – jag älskar alla såna här program. Först får man i vanlig ordning när det gäller talangjakt se alla distanslösa och hoppfulla människor som bjuder på burkpersikor och inte förstår att de är mil ifrån att bli uttagna – och sen tar programmet ny vändning till att bli förvånande proffsigt. Min enda invändning är detta gubbvälde! VARFÖR är det 3 karlar, varav 2 bara vill äta fläsklägg och göra egen blodpudding? Nä, behåll Markus tills nästa omgång och kasta in två tjejer, säger jag!

Masterchef USA, TV8: Ni har ju sett den svenska versionen, engelska, australiensiska och här är den amerikanska. Precis som alltid:  folk som vill bli kockar och tycker att de är bra på att laga mat tävlar om att få göra en kokbok och ta ett kliv in i kockvärlden. Här är Gordon Ramsay med i juryn, men håller sig på mattan vilket känns uppfriskande jämfört med ilskan som genomsyrar alla andra program. Jag låter som en trasig skiva, jag vet, men återigen är här tre karlar i juryn.. Zzzz på den. Och lite snark på italienaren som är så jävla ball och försöker knäcka de tävlanden med sin granskande/stirrande blick. Herregud, ville vi se pennalism hade vi satt på Ondskan, okej?

Raymond Blanc’s Kitchen Secrets, BBC lifestyle: Det finns inga som kan laga fantastisk mat och samtidigt ha en smug-ness av guds nåde som man kan i Frankrike. Pompösa, lättförolämpade franska män och deras kök – det är nåt jag gillar att se av nån konstig anledning. Raymond Blanc sitter med Michelinstjärnor i kanten och tänker inte agera som om det inte vore så. Här får hemmakockar prova chansen att bli godkända av den hårda matlagaren. Raymond är dock, på franskt manér, hård men rättvis. Gör du en perfekt sufflé är han din kompis – toujours!

Om du gillar att se på när kockar tävlar mot varann:

Masterchef – the professionals, TV8: En lite för oss okänd kockguru heter Michel Roux och i det här programmet letar han efter nästa stjärnkock. Ganska lågmält, men underhållande. Här får vi se unga kockar svettas och göra droppformade uppläggningar med darriga händer. Det kan om inte annat vara värt att titta för att försöka bena ut vad de tänkte när de läst voiceovern spelas in av samma person som läser in erotiska ljudböcker.

Kockarnas kamp, TV4: Förutom BBC Lifestyle är Fyran en annan feeder när det kommer till matlagningsprogram. Här tävlar en bunt svenska kockar om äran att koras som Sveriges Bästa. Kocken för dagen får välja menyn och övriga deltagare lagar och hoppas på godkänt.

Top Chef Masters, TV8: 24 världskända kockar tävlar mot varann. Det här är lite av ett sånt där program man blandar ihop med alla andra, men givetvis är det precis som alltid kul att se på när proffsen hackar, flamberar och trancherar!

Markus Aujalay är min favorit i Sveriges Mästerkocks-juryn. Och han gör typisk såndär mat som jag sitter och undrar hur det smakar. Är du likadan kan du slippa undra om du vinner Markus kokbok. Allt du behöver göra är att maila embla@onyanserat.se och berätta om middagen du skulle fixa om du vann boken.

markuskokbok

Markus Kokbok
Markus Aujalay
Förlag: The Bearded Lady
Fotograf: Ingvar Eriksson

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!