Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Inside Men – Recension

John är anläggningschef på ett ställe där man räknar pengar. Jag har faktiskt ingen aning om vad det heter på svenska om det nu överhuvudtaget finns något ord för det eller ens existerar i denna form. En cash counting depot i BBCs nya satsning, Inside Men är i alla fall en rätt trist anläggning där använda sedlar räknas och sorteras för att sedan skickas iväg och vi snackar sannerligen inga småsummor här. Varje dag hanteras hela postvagnar fulla med pengabalar och hur John har fått detta betydelsefulla och utsatta jobb är lite av ett mysterium för en mer osäker och färglös person får man leta länge efter. Vår huvudperson saknar helt auktoritet, stammar när han är upprörd och varje gång lite småsvinn uppdagas i böckerna går han efter stängning direkt till bankomaten och lägger själv till den saknade summan för att undvika konflikt med sin chef men givetvis också för att han varje månad skall kunna lägga vantarna på den där billiga flaskan rödtjut som månatligen delas ut till ”månadens anställd”. Han lever sitt anspråkslösa liv tillsammans med frugan och de har precis tagit det stora steget att adoptera. Då plötsligt händer det. Anläggningen rånas. Brutala busar i identiska masker stormar in och snor rubbet. Efter sig lämnar de en allvarligt skottskadad vakt, John ser ut som om han gått en match mot Tyson och hela personalen är i chocktillstånd men vilka är egentligen inblandade och hur lyckas man genomföra ett rån av detta slag utan hjälp inifrån?

Det är kring huvudpersonen John det mesta händer i Inside Men

Ok, hur kul låter det här då tänker ni? Hade man fått en krona för varje gång man bygger storyn kring en stor kupp så hade man väl varit miljonär vid det här laget, och visst, med The Town färskt i minnet och Heat som gammal favorit så har vi definitivt sett det tidigare. Det som gör Inside Men till något banbrytande är dels karaktärerna, och då framför allt Steven Macintosh som John men även Ashley Walters och Warren Brown drar i högsta grad sina strån till stacken för att göra Inside Men till en högst realistisk nagelbitarhistoria som överraskar med riktigt snygga twister men vad manusförfattaren Tony Basgallop också gör här är att ägna ordentligt mycket tid åt bakgrundshistorien och vad som händer med karaktärerna efter dådet. Hur hanterar man en summa av denna dignitet? Vilka kan man lita på i den undre världen och hur förändras man som människa? Faktum är att Inside Men påminner en hel del om Breaking Bad i det avseendet. Vad var det egentligen som hände och varför? Vad är drivkraften och vilken utlösande punkt fick dessa högst ordinära personligheter att plötsligt ge sig in på brottets bana och kanske framför allt, vilka uppoffringar är man villig att göra? Genom att växla mellan tiden innan och efter rånet  får vi som tittare en helt annan insyn i huvudpersonernas liv och kan känna viss sympati för de inblandade och dessutom tvingas vi till moralisk eftertanke  på ett annat vis än i en actionrulle som drar på i 180. De första minuterna i Inside Men är riktigt intensiva och chockerande men sedan tonas det hela ner och övergår i ett smart drama, i sann brittisk stil.

Trots att titeln kanske i sig säger det mesta så är det är svårt att skriva en recension om Inside Men utan att avslöja alltför mycket av storyn och därmed beröva er på några oväntade vändningar så jag tänker faktiskt sätta punkt här och istället råda er att ge serien en chans för detta är helt klart en av de bättre produktionerna ute där just nu.

 

Inside Men rullar just nu på BBC One. Inget svenskt datum är i skrivande stund känt.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."