Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

The Mentalist – Recension

Let the mindgames begin!

”The Mentalist” har varit en av USAs mest sedda TV-serier under en lång period nu. Här i Sverige har den dock hamnat lite i skymundan, vilket är riktigt synd. Serien är starkt beroendeframkallande och borde kunna locka betydligt fler tittare. Jag lägger skulden på TV3 som för det första visar mer reklam än programinnehåll och dessutom valde att lägga ”The Mentalist” på samma sändningstid som ”Desperate Housewives” och ”House”.

Skulle du dock ge serien en chans så lovar jag att du blir rikligt belönad med ett otroligt välskrivet manus, fyllt av subtila skämt och en storspelande Simon Baker i huvudrollen som Patrick Jane. Serien är nu inne på sin tredje säsong och den har aldrig visat sviktande form, tvärtom tycker jag att den tar sig mer och mer ju fler avsnitt som avverkas. När serier med riktigt starka förstasäsonger bakom sig, såsom ”Californication”, ”True Blood” och ”Fringe” går i stå och hamnar i någon sorts utvecklingskoma så fortsätter ”The Mentalist” att engagera och roa. Konceptet är egentligen ganska enkelt. Patrick Jane är en konsult på CBI (California Bureau of Investigation) som rätt och slätt är galet bra på att läsa av människor. Det här är ingen snubbe man ljuger för, han har läst av dig och ditt kroppsspråk innan ni ens har träffats. Detta gör honom givetvis oerhört lämpad att lösa bisarra mordfall in the United States of America, där den ädla konsten att ständigt utveckla originella mordmetoder aldrig tycks gå ur tiden. Han har dock ett personligt motiv, att hitta och avslöja den ständigt gäckande Red John, personen som har mördat hans fru och barn.

Stopp här nu ett tag! Det här känner vi ju igen alltför väl! Svaret är dock nej, ”The Mentalist” är ingen ny ”Monk”. Patrick Jane må vara en människokännare av rang med en död fru men han är också fullt kapabel att klara sig på egen hand och han har stora framgångar med det motsatta könet. Där ”Monk” var en needy nallebjörn och en social katastrof är Patrick Jane en glidare och ett socitetslejon. ”The Mentalist” går snarare tillbaka till rötterna för att leverera en snyggt paketerad old school deckare med en angenäm noir-känsla, vilket känns oerhört fräscht i dessa tider där allt dränks i CGI-effekter.

Simon Baker är klockren i rollen, med sin charm och sitt avväpnande leende lurar han skiten ur intet ont anande människor på löpande band. Det är en njutning att se honom göra bort sig kapitalt för att sedan inse att det var fullt medvetet. Upplägget är givetvis inte unikt på något sätt men det är få karaktärer som bemästrar detta med samma briljans.

Skippa TV3 och lägg ett par hundringar på boxarna. Säsong 1 och 2 finns ute nu och det är väl investerade pengar!


4 COMMENTS

  1. Jo, jag hörde något om det men eftersom jag ännu inte har haft äran att se denna serie så vågar jag inte uttala mig om eventuella likheter.
    Hur är den?

  2. Den är klart sevärd om man vill ha något lättsamt, den genomsyras nämligen av en humoristisk ton som iaf jag tycker fungerar bra.

    Kuriosa: Corbin Bernsen från L.A. Law har en biroll.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."