Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Mindhunter säsong 2 – en stjärna på krim-himlen

Betyg

2017 gick Netflix hårt ut med krimserierna, och de har nu ett enormt utbud av både dokumentärt och drama. En av de mest intressanta och välgjorda de släppt är David Finchers Mindhunter, där vi får följa agent Ford och vad som blir födelsen av FBIs avdelning för gärningsmannaprofilering, BSU (Behavior Science Unit, som nu heter BAU). Efter en stark första säsong som gjorde att serien hamnade på flera av våra Årslistor 2017, var jag riktigt sugen på vad de skulle göra med en uppföljare. Förra veckan kom den äntligen, och det blev så mycket bättre än jag kunde drömma om.

I bakgrunden av första säsongen fick vi följa en mördare som ännu var under polisens radar. I sista avsnittet fick vi en hint om att den personen kunde vara seriemördaren BTK (Bind – Torture – Kill) som dödade 10 personer innan han fångades. BTK skickade brev till både polis och press, vilket gav honom ett stort mediapådrag och gjorde honom känd över hela världen. Min oro för att de skulle släppa BTK-spåret i serien blev snabbt besvarad redan i första scenen på andra säsongen. Här byggs det upp mot något stort.

BTK. Foto: Netflix

Vi får fortfarande följa agent Ford (Jonathan Groff), Tench (Holt McCallany) och Dr Carr (Anna Torv), även om Ford nu fått ge plats för agent Tench, som verkligen utvecklas i den här säsongen då en tragedi skakar hans privatliv. Tench visar på verkligheten för dessa agenter, och McCallany gestaltar karaktären med bravur. Han är den som skapar intresse för BSU, tillsammans med deras nya chef, så vi får även se lite av politiken bakom FBIs beslutskedja och vad som sätter BSU på kartan.

Det som gjorde den första säsongen så speciell, var att den till stor del utspelade sig i samtal med några av världens mest kända seriemördare. När nu BSU ska ta sin forskning och utveckla metoder för att gärningsmannaprofilering ska kunna användas för att fånga mördare på riktigt behöver våra agenter ge sig ut i fält och arbeta med riktiga aktiva fall. Till en början verkade det som att det skulle bli BTK, men Fincher låter oss suga på den karamellen lite längre. Istället drivs vi in på barnamorden i Atlanta som kostade livet på 28 barn mellan år 1979-81. Ett intressant fall som fortfarande diskuteras och där vi nog kan se fortsatt utredning nu när tekniken gått framåt. Här får vi en glimt in i frustrationen och politiken som går in i det amerikanska rättsväsendet och hur rasfrågan skapar problem på alla nivåer.

Vi får såklart se några samtal med seriemördare, vilket fansen inte hade klarat sig utan. Kemper gör åter succé, och vi får även träffa på andra kända namn som Manson och Son of Sam. Samtalen är dock mer inriktade på vad agenterna söker just vid det samtalet, och inte lika utforskande som i första säsongen. Kanske ett naturligt och mer verklighetsförankrat steg i BSUs forskning, men något jag ändå saknar. Jag har dock, precis som i första säsongen, fått fler namn att fördjupa mig i.

Son of Sam. Foto: Netflix

Mindhunter fortsätter att vara en stjärna på krim-himlen, även om det kan bli lite rörigt med alla spår de går på. Karaktärerna fortsätter att vara både intressanta och visar att de har mer att erbjuda. Här ser vi också skådespeleri i toppklass, och jag ser fram emot att se karaktärerna och BSU utvecklas ännu mer i framtida säsonger. Enligt The Hollywood Reporter hintas det om att serien ska gå fem säsonger, och jag kan bara hoppas att vi slipper vänta två år till innan vi får se fortsättningen.

Du kan se båda säsonger av Mindhunter på Netflix.

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.