Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Missa inte Agent Carter – här är sju anledningar varför

agent-carter

Marvel-serien Agent Carter har gått lite under radarn. Tråkigt, för det är ju en mycket underhållande och välgjord Marvel-serie!  Den andra säsongen tog slut i början på mars, och tyvärr kom nyligen beskedet att det inte blir några fler. Men låt inte det hindra dig att kolla in de två säsongerna som faktiskt finns, dessutom lätt tillgängliga på Netflix.

Agent Peggy Carter syntes första gången i filmen Captain America: The First Avenger, när hon arbetar med projektet som utvecklar den veke Steve Rogers till att bli superhjältesoldaten Captain America. Och på köpet blir hans livs kärlek.  Agent Carter utspelar sig ett par år efter andra världskrigets slut (och Captain America är ju vid det laget ”död”). Peggy Carter är agent på SSR, Strategic Scientific Reserve, en hemlig statlig organisation som är som ett slags CIA mot övernaturliga bad guys (och föregångare till organisationen S.H.I.E.L.D). Hon är egentligen en av de främsta agenterna på byrån, men eftersom hon råkar vara kvinna måste hon inte bara fajtas mot onda ryska superagenter utan också mot störiga manskollegor som tycker att hon ska hämta kaffe till dem istället. Och mot överordnade som inte verkar uppskatta ”tänka utanför boxen-konceptet” lika mycket som Peggy Carter gör.

Eftersom många verkar ha missat den här serien vill jag härmed ge dig 7 anledningar till varför du ska kolla in den:

1. Hayley Atwell
Peggy Carter är brittiskt cool, skarp och charmig. Och tuffare än de flesta andra. Spelas med lysande charm av Hayley Atwell, som verkligen bär upp rollen. Har bara sett henne som Agent Carter (i serien och de två Captain America-filmerna), men vill se mycket mer av henne framöver!

 

2. Kläderna
Gillar man vintage-mode är det typ klädporr att kolla på Agent Carter. Allt känns väldigt välgjort och genomtänkt, och kläderna spelar en stor roll i hur de olika karaktärerna presenteras. Peggy sportar supersnygga klänningar och dräkter, gärna med lite maskulint snitt, och inte minst hattar! Och i säsong 2 som utspelas i Los Angeles åker dessutom de ascoola solbrillorna fram. Och sjukt snygga vida byxor med hög midja, som jag nog inte är ensam om att få ha-begär av. Och männen sportar förstås mycket stiliga kostymer och hattar.

agent carter mode
Hur coola?!

 

3. De coola kvinnorna
Marvel-världen översvämmas ju inte precis av kvinnor, men i Agent Carter finns flera coola kvinnliga karaktärer. Peggy Carter har både ett starkt psyke, slagsmålskunskaper och vapenskills. Inte sällan använder hon klassiska kvinnoaccessoarer för att klara sig ur knipor á la Mac Gyver. Typ parfymflaska för att avaktivera en bomb eller en fickspegel för att se runt hörn eller blända nån skurk. Dessutom ser vi flera kvinnliga skurkar, vilket inte heller hör till vanligheterna.

 

4. Edmund Jarvis
Den rike entreprenören Howard Starks betjänt och chaufför, som han ”lånar ut” till Peggy Carter. En helt ljuvlig karaktär, spelad av James D’Arcy. Oklanderligt klädd, vältalig, en hejare i köket och lojal som få. Och mer sugen på äventyr än vad han kanske låter göra sken av. Små detaljer gör så stor skillnad, och relationen mellan Peggy och mr Jarvis är uppfriskande eftersom vi slipper löjligheter som att hans fru skulle bli svartsjuk för att han jobbar med en kvinna. Eller att frun skulle sitta hemma och oroa sitt sköra jag hela tiden när mannen är ute på farliga äventyr. Dessutom är relationen mellan mr och mrs Jarvis en av de finare kärleksrelationer jag sett på film och tv.

Och ja, mr Jarvis är alltså förlagan till Iron Mans J.A.R.V.I.S, den artifiella intelligens-medhjälparen han använder sig av till det mesta. Och Iron Man (Tony Stark) är ju son till Howard Stark, som också är med en del i Agent Carter.

 

5. Blandningen av superhjälte och noir-stämning

Det är ju Marvel så serietidningskänslan finns där, med knäppa uppfinningar, övernaturligheter och lite extra starka färger och tillskruvade miljöer. Samtidigt finns en film noir-stämning, med stiliga välklädda agenter på rökiga mörka kontor, vampiga kvinnor och klassiska Hollywoodmiljöer. Och det visar sig vara en perfekt mix!

MARVEL'S AGENT CARTER - ABC's "Marvel's Agent Carter" stars Chad Michael Murray as Chief Jack Thompson. (ABC/Bob D'Amico)
Den obligatoriska persiennskuggan

 

6. Den citatvänliga dialogen

anigif_original-grid-image-17387-1420749963-18 anigif_enhanced-buzz-27805-1420749913-28

enhanced-7370-1420760916-11

 

7. Korta säsonger
Nu är ju jag den förste att deppa över att det inte blev mer än två säsonger, för det var verkligen upplagt för fler härliga noir-serietidningsäventyr. Men Agent Carter hade verkligen föredömligt korta säsonger. Säsong 1 har bara åtta avsnitt och säsong 2 har tio. Perfekt upplagt för att verkligen fokusera och göra det bra, istället för att dra ut på det i över 20 avsnitt som till exempel Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D (och typ alla andra reklamkanal-serier), som jag ärligt talat tappat lite intresse för.

Så se så, ta nu och kolla in Agent Carter!

Säsong 1 och 2 finns att se på Netflix

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.