Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Modus – En första titt

modus2

Nu blir det konkurrens om nordic noir-deckar-fansen! För bara fyra dagar innan säsong 3 av Bron har premiär på Svt så drar Tv4:s första stora dramasatsning på åtta år igång. Deckarserien Modus i åtta delar, är baserad på norska författaren Anne Holts böcker om kriminologen Inger Johanne Vik, och bakom finns dels manusförfattare (Mai Brostrøm och Peter Thorsboe) som skrivit för tv-serier som Mordkommissionen, dels en regissör (Lisa Siwe) som tidigare regisserat avsnitt av just Bron, och en (Mani Masserat Agah) som regisserat en Arne Dahl-film.

I Modus är inte det främsta fokuset på poliser och polisarbete, utan i centrum står en kriminolog, och mycket av handlingen kretsar också kring en mängd olika karaktärer som man i början inte vet hur de ska höra ihop, eller vad som egentligen är deras roll i historien. Kriminologen Inger Johanne Vik (Melinda Kinnaman), har jobbat för FBI men sen bestämt sig för att sluta jobba för polisen och bara forska istället, eftersom hon inte tycker hon kan få ihop mordutredningar med livspusslet. Hennes äldsta dotter Stina är autistisk, och det hela inleds med att denna dotter blir vittne till ett mord, som hon inte har förmågan att berätta om, eller ens uttrycka att hon sett. Ytterligare mord sker, och vi tv-tittare vet faktiskt vem som är mördaren, men inte vad motivet är, eller vem som ska bli nästa offer. Eller, såklart vet vi ju inte riktigt vem denne mystiske mördare faktiskt är, men till skillnad från i exempelvis Bron går inte spänningen ut på att avslöja vem det är som mördar, utan hur allt hänger ihop. Polisen Ingvar (Henrik Norlén) har hand om utredningarna och eftersom Inger Johanne är expert på profilering och mördares psykologi försöker han övertala henne att hjälpa till i utredningen (och här kan ni själva gissa om hon till slut går med på det eller inte).

modus3

Det är som sagt också många andra karaktärer, och skådislistan är tät av kända namn som Krister Henriksson, Liv Mjönes, Peter Jöback, Johan Widerberg, Alexandra Rapaport, Julia Dufvenius  och Suzanne Reuter. Det känns överlag väldigt påkostat alltihopa – jag läste att serien kostat 9 miljoner kronor per avsnitt att producera – och allt är supersnyggt filmat.  Kanske lite väl snyggt, eftersom tankarna lätt går till Volvo-reklam med alla snygga flygbilder över både Stockholm och mäktiga landskap med snö och is.  För självklart är det vinter, det är ju ändå nordic noir.

Det är ju inte ett superoriginellt upplägg på serien Modus, och hittills har just skildringen av mördaren varit det som framstått som mest pajigt tyvärr (tänk helt oberörd, doppa-sig-själv-i-isvak-utan-att-röra-en-min-psykopat-stil). Och namnet  på serien…. det syftar väl på begreppet ”modus operandi”, i meningen ”en brottslings tillvägagångssätt”, men ju fler gånger man säger titeln ju töntigare låter den faktiskt. Och för hur många är det uppenbart vad titeln egentligen syftar på?
Men det är en välgjord, snygg och spännande serie, och en ganska välkommen skillnad från andra deckarserier i det att det inte bara kretsar kring poliser/journalister utan även andra typer av människor. Och det är dessutom riktigt frustrerande nu när jag kollat färdigt på de fyra avsnitt som pressen fått i förväg, och inte kan se nästa avsnitt förrän när det sänds om fyra veckor…. åh, straffet för att man får se saker i förväg!

Modus har premiär på Tv4 den 23 september kl 21.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.