Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Mosaic – snyggt och lite segt morddrama som tar sig

De sista åren har crimekategorin fullständigt exploderat inom tv-världen. Nu ger sig Steven Soderbergh in i genren  och han sätter extra spinn på grejerna med miniserien Mosaic. Marknadsföringen av serien har först presenterats via en app (släpps bara i USA) där användaren har kunnat navigera runt i detta morddrama under två månaders tid. Som en blandning av tv-serie och tv-spel enligt Soderbergh. Nu kommer alltså miniserien i sex delar hos HBO Nordic med premiär den 23 januari. Avsnitten kommer sändas tisdag till lördag med dubbelavsnitt på lördagen.

Sharon Stone och Frederick Weller.

Historien utspelar sig i staden Summit, Utah. En plats för de rika och framgångsrika att slappna av och komma på sätt att tjäna ännu mer pengar. Den framgångsrika barnboksförfattaren Olivia Lake (Sharon Stone) är snygg, kultiverad och omtyckt av alla. Hon har inte riktigt råd längre att hålla den lyxiga livsstilen hon vant sig vid men det försöker hon att förtränga. Stone är strålande och visar ett djup i sin karaktärstolkning jag aldrig har sett hos henne förut. Hon går från ett strålande Hollywood leende till ”Helena Bergström” tårar på 1 minut och man förstår fort att under den perfekta ytan (åldras inte kvinnan?) finns en mycket komplex och olycklig person. Olivia söker bekräftelse hos män och hon anställer en yngre man, Joel (Garrett Hedlund) som har aspirerande konstnärsdrömmar, för att hjälpa henne med reparationer av hennes hus. Snabbt kommer en annan man in i hennes liv, Eric (Frederick Weller) och saker och ting går snabbt utför då Olivia hittas mördad. De första avsnitten visar händelserna fram till Olivias död och resterande avsnitt hoppar till fyra år senare då Erics syster, Petra Neill (Jennifer Ferrin) får tag på intressant information om händelserna.

Garrett Hedlund och Sharon Stone.

Övriga skådespelarinsatser är stabila och Paul Reubens, Allison Tolman, och Beau Bridges glänser lite extra vid sidan av Stone. Manuset är lite stelt och torrt på sina ställen men det känns som att det är meningen då stämningen byggs upp avsnitt för avsnitt. Eftersom man förstår tidigt att det är Olivia som är offret känns visa scener som utfyllnad men om du håller ut så kommer dessa scener bli färre och färre då historien sys ihop. Det är en serie som jag inte kan rekommendera att man ser i ett svep då man kan behöva stänga av ibland för att komma ihåg hur de olika karaktärerna hör ihop med varandra. Detta har appen underlättat men i Europa får vi snällt klara oss utan och tänka till lite extra istället. Som alltid i Soderberghs produktioner är det snyggt och stilrent. Det ligger en flärd och elegans över Mosaic som borde tilltala tittarna.

Sharon Stone och Paul Reubens.

Trots en lite seg start så tar sig Mosaic då mystiken tätnar och konsekvenserna för ortens rikingar blir allt svårare att dölja. Det går att skönja en kritik mot klassamhället i Mosaic där de rika blir rikare och de fattigare förblir fattiga. Att de rika har medlen att se till att saker och ting förblir på detta vis behöver nog inte nämnas. Jag hade lite högre förväntningar på Mosaic då Soderbergh var en av producenterna bakom fenomenala The knick (2014) som trollband mig fullständigt. Men ni ska absolut ta en titt och försöka lösa mordgåtan, det är den ändå värd.

Premiär på HBO Nordic den 23 januari.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.