Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

MotherFatherSon – Idiotförklarande sömnpiller

Idag har BBCs MotherFatherSon svensk premiär. En serie om familj, makt och begär. Här ser vi Richard Gere i sin första stora TV-roll som tidningsmagnaten Max, något som satte höga förväntningar hos både Cissi och Therese. De tog sig igenom tre hela avsnitt innan de gav upp. Inte ens Geres ansikte kunde alltså rädda den här serien.

 

THERESE: Ja, det var verkligen med nöd och näppe som jag tog mig igenom ens det första avsnittet. Hur var det för dig Cissi, kärlek vid första ögonkastet?

CISSI: Det var sannerligen ingen lustfylld upplevelse Therese! Är ett stort fan av Richard Gere men har börjat omvärdera vår relation efter denna katastrof till tv-serie. Läste han inte manus innan han sa ja eller har hans kamp för mänskliga rättigheter gjort hål i hans plånbok? Hade varit bättre för hans CV om han tog några sms-lån istället. 

THERESE: Ja, något måste gått snett i urvalet helt klart. Men vad är det då som är så dåligt med den här serien? Jag ska ärligt säga att jag inte ens förstår vad den handlar om. Mamma pappa barn är ju en känd barnlek, och detta känns lite som ett barn har varit med och skapat för det är så många spår, och så rörigt att jag blir helt yr.

CISSI: Tycker handlingen generellt är väldigt enkel: framgångsrik far (Richard Gere) styr sitt imperium med järnhand, försmådd exfru (Helen McCrory) bär på hemligheter om exmans elakheter, son (Billy Howle) som blivit ”tvingad” att ta över efter tyrannisk far med obligatoriskt drog- och sexmissbruk till följd av att vara ensam i en lyxlägenhet. Krydda detta med politiska maktspel, media och en tveksam polisorganisation. Sedan har manusförfattaren tillika skaparen, Tom Rob Smith, fullkomligt öst på med olika mellanspår som gör att man blir yr som du säger Therese. Vad tycker du om karaktärerna? 

Det är ensamt på toppen. Foto: BBC

THERESE: Var ska jag ens börja. Jag som älskar när det är välskrivna karaktärer satt nästan och gnisslade tänder åt detta. De är alla tre så overkliga och konstiga. Mamman är övergod, men har ändå varit frånvarande i sonens liv. Pappan är frånvarande han också, men i alla tillbakablickar verkar han vara en kärleksfull pappa. Sonen tappade jag nånstans vid den sjukt underliga sexscenen i början. Vad säger du, finns det någon som är intressant i den här serien?

CISSI: Håller med dig där gällande föräldrarnas roller och känns faktiskt som att detta är ett billigt knep att presentera att ”den sämsta föräldern är inte den du tror, HA”. Bland det värsta jag vet när manusförfattare tar för givet att publiken har IQ lägre än en fiskmås. Just detta tycker jag sker här. 

THERESE: Plus att det är så dåligt levererat. Den enda som spelar någorlunda bra är sonen som liten. Men du, vad är det för utredning som sker vid sidan av här? Eftersom den är med i introscenen känns den viktig. 

CISSI: Jag tror att jag vet vad det är för utredning men kan inte säga för mycket genom att spoila. Sonen har ju inte rent mjöl i påsen (näsan!) i alla fall… Ett misslyckat försök att slänga in lite crime i detta förutsägbara sömnpiller till skräp. Enda positiva med MotherFatherSon är att Richard Gere åldrats lika väl som en flaska proscecco av märket Primo Franco som blir din för den nätta summan av 1712 riksdaler. Jag tycker att alla borde se magnifika Succession istället som handlar om en rik och dysfunktionell familj. Där blir man inte idiotförklarad av manusförfattaren i alla fall. 

 

Du kan se MotherFatherSon (om du verkligen vill..) på C More och Tv4.

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.