Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Musketörerna – En första titt

musketörerna

De tre musketörerna – kan det bli mer klassiskt äventyr än så? Fäktningsdueller, män i halvlångt hår och lagom mycket skägg, puffskjortor, förföriska kvinnor i cape, en fransk kung som ser löjlig ut och såklart – en riktigt ond religiös ledare. Vi har sett Alexandre Dumas roman från 1844 i många tappningar redan, och nu kommer en till, när BBC har producerat en serie i 10 delar som Tv4 nu visar. Själv har jag faktiskt en historia som Tre musketörerna-fan, då min favoritfilm som 11-åring av någon outgrundlig anledning var filmatiseringen med Kiefer Sutherland, Charlie Sheen och Oliver Platt som musketörerna. Jag såg den på bio, hade vhs:en och affischen, tror till och med jag hade cd-singeln med den där låten som Sting, Bryan Adams och Rod Stewart gjorde till filmen… Ja, herregud. Vet verkligen inte varför jag gillade detta så mycket då, men det var väl nåt med den där blandningen av äventyr, humor och romantik.  Nu har ju denna fäbless minst sagt mattats av med åren, men visst kände jag mig ändå lite extra sugen att ta mig an det första avsnittet av BBC-serien som kort och gott heter Musketörerna.

Som jag har fattat det så är det här baserat på Alexandre Dumas karaktärer, men följer inte bokens handling exakt. Och eftersom BBC är mästare på kostymdramer så ser det bra och proffsigt ut. Det utspelar ju sig i Frankrike på 1600-talet, men är en brittisk serie där alla pratar engelska, och det köper man ju på nåt sätt. Kostymdrama är rätt mycket som teater på det sättet, allt är liksom så mycket kulisser och rekvisita och just kostymer redan från början, så man kan lika gärna leva sig in i det där med språket också.

musketörerna2
En ond religiös ledare och en fransk kung som ser löjlig ut.

Här har man slängt in lite modernare musik (men bara lite, det är inte anakronism på Marie Antoinette-nivå direkt) för att göra det lite fartigare, men på det stora hela är intrycket att det är ett rätt klassiskt äventyr, med just tidigare nämnda små doser av humor och romantik. Underhållande, men det första avsnittet gav i alla fall inte vid handen att det är någon  jätteoriginell variant av berättelsen om de tre musketörerna och deras adept d’Artagnan. Men att det är Peter Capaldi – skotten som slår rekord i obegripliga svordomar i The Thick of it och nu precis tagit över som ny doktor i Doctor Who – som spelar den onde kardinalen Richelieu, gör såklart att Musketörerna är lite extra värt att kolla in.

Musketörerna visas på måndagar kl 21 i Tv4, med premiär den 3 mars

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.