Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Netflix-tips: Ugly Delicious – Matprogram som kittlar både smaklökarna och hjärnan

Häromdagen kom ett pressmeddelande om Niklas Ekstedts kommande program för Viaplay, Four hands Menu. En serie där två stjärnkockar sammanförs i varje avsnitt för att skapa mat tillsammans, alltså en middag gjord av fyra händer – four hands. Pressmeddelandet handlade om att David Chang är klar för medverkan i programmet, tillsammans med Magnus Nilsson från hyllade restaurang Fäviken, vilket gjorde mig än mer peppad! David Chang, kändiskocken som gjort succé med Momofuku-restaurangerna i New York (och numera även Sydney, Toronto och Washington DC), och blivit ett känt fejs för många matnördar med kokböcker och medverkan i diverse mat-TVprogram. Men anledningen till att jag upptäckte David Chang är främst Netflix-serien Ugly Delicious som han varit med och skapat, producerat och programleder. Och det där pressmeddelandet om mat-Niklas nya program fick mig att inse att jag ju missat att tipsa om Ugly Delicious här på Onyanserat.

Sagt och gjort, här kommer tipsandet!

David Chang och kocken Rosio Sanchez i avsnitt 2, om tacos

I Ugly Delicious åker David Chang runt i USA och till andra ställen i världen för att utforska hur matkulturer har influerat varandra. Det handlar om åtta olika teman: Pizza, Tacos, Home cooking, Shrimp & Crawfish, BBQ, Fried chicken, Fried rice och Stuffed. Tillsammans med andra (både kända matprofiler, kompisar, akademiker och random kändisar, som Gillian Jacobs och Aziz Ansari) testar han olika varianter av rätterna, pratar med folk om matens kulturella bakgrund och betydelse idag, och reflekterar över olika matkulturers status.

Det blir en både intressant och kul serie,  både för att man får se massor av god mat och för allt det andra intressanta om kultur och samhällsfrågor, som ger en djupare aspekt till det väldigt underhållande programmet. Som i avsnittet om Fried chicken, som verkligen öppnade mina ögon kring hur laddad den rätten kan vara i USA, för att den blivit så förknippad med en stereotyp bild av afroamerikaner.

Intressant samtal om fried chicken, med professorn Psyche Williams-Forson

Med David Changs egen familjs bakgrund som invandrare till USA från Korea blir det naturligt med mycket fokus på hur invandrare från asiatiska länder influerat maten i USA, men det är också utflykter åt andra håll. Särskilt i avsnitten om pizza, tacos och mat som är “stuffed”.

Som sagt, inte så konstigt med fokuset på asiatisk matkultur, men ibland saknar jag ändå lite mer utblickar åt andra håll. I Shrimp & Crawfish-avsnittet till exempel väntade jag mig en utflykt här upp till Skandinavien, där ju räkor och kräftor verkligen har en utpräglad plats i matkulturen, men på ett helt annat sätt än i USA. En jämförelse mellan cajun-sättet att äta kräftor, varma och mycket kryddiga, med den svenska kräftkulturen där de äts kalla och nästan okryddade hade ju varit kul! Det här med kalla skaldjur verkar överlag vara rätt speciellt för Norden, men det var inget de gick in på i programmet. David Chang nämnde i och för sig vid ett tillfälle att havskräftorna från Skandinavien är världens godaste skaldjur. Vilket självklart är sant (ja, jag är från Västkusten). Men mer än så var det inte. Och i avsnittet om BBQ kan jag inte minnas att den starka latinamerikanska grillkulturen, med asado och churrasco, nämndes alls.

Kräftor, cajun-style

Men, det finns förstås hur mycket som helst som skulle kunna tas upp, och just de där exemplen var några som dök upp som självklara i just mitt huvud. Den lite otyglade formen på programmet är ändå överlag en av dess stora fördelar.

Ugly Delicious drivs av den ohämmade kärleken till mat och och det sociala kring maten. Och trots att flera av kockarna som medverkar är från fancy Michelin-restauranger (inklusive David Chang själv) så är det här långt ifrån den där petiga molekulär-matporrs-matlagningen som vi får se i Netflix matserieflaggskep Chef’s table till exempel. Jag har aldrig fastnat riktigt för det där faktiskt. Ugly Delicious är mycket bullrigare, slafsigare och med mycket mer matglädje!

Ugly Delicious, åtta avsnitt, finns på Netflix

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.