Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Here and now – Multietniskt och övernaturligt

Vad är det för ett gäng pompösa, egocentriska och självgoda människor som fyller upp familjen Bayer-Boatwright egentligen? Och hur mycket sex och knark kan man trycka in i ett första avsnitt? I Allan Balls (Six feet under, True Blood) nya serie Here and now samlas alla känslor, etniciteter, sexuella läggningar och till och med övernaturlighet. Men frågan är om allt detta får plats i formatet, eller om det blir ihopklämt och rörigt.

Here and now är en samtidsskildring av en multietnisk familj, som på ytan verkar helt perfekt. Högt intelligenta och högt strävanden. Men när pappan Greg (Tim Robbins) börjar närma sig 60 år kommer åldersdepressionen, och den perfekta fasaden börjar falla isär. När sedan ena sonen, Ramon (Daniel Zovatto), börjar visa tecken på schizofreni måste de försöka samla ihop sig för att hjälpa honom på rätt väg. Frågan är bara om det verkligen är schizofreni, eller om han upplever något övernaturligt.

Hallucinationer eller tecken från ovan?

Jag har hittills sett de tre första avsnitten av serien och höll på att släppa den vid första avsnittet. Det blev så tröttsamt med alla snygga, intelligenta, rika, otacksamma och högst egenkära karaktärerna. Alla i kulmen av sina egna existensiella kriser. Det enda som höll mig kvar var det där övernaturliga som smög sig in. Vad är det som händer? Jag måste veta mer. Bara lite till.

När sonen ska utredas av en professionell psykiatriker får vi träffa seriens absolut mest intressanta karaktär, Dr Farid Shokrani (Peter Macdissi). På något sätt är han involverad i Ramons vaneföreställningar, så vi får därför börja följa även honom och hans familj., som är troende muslimer, och sonen i familjen sminkar sig och klär sig i hijab. Till föräldrarnas förtret får sonen tyvärr hålla detta inom husets fyra väggar, och vi kan ana att det ligger mer bakom än vi först får se. Familjen Shokrani verkar faktiskt vara riktigt fantastiska människor alla tre, men det finns något tragiskt som har hänt i Farids förflutna, som ärrat honom för alltid.

Familjen Shokrani

Here and now är ömsom jobbig att titta på, ömsom enormt spännande och intressant. Bra skådespelare, men ganska overkliga karaktärer. Det finns ingen att relatera till, förutom i den enorma representationen i etnicitet och sexualitet. Det och också lite väl mycket sex, och prat om sex, för min smak, och att alla är så drog-positiva. För mig sjunker en karaktär rätt mycket när hon går ut och super och drar några linor innan hon ska hem till sin dotter. Sen blir det så många spår att hålla koll på när alla i familjen (6 personer) har varsitt eget spår, och Farid också har ett spår. Det lämnar en ganska spretig handling som även är väldigt tidskrävande.

Det finns dock element som kittlar min nyfikenhet och som gör att jag vill fortsätta titta. Jag vill ju veta vad det är med siffrorna 11/11 och hur Farid binder in med alltihop. Jag hoppas bara att jag inte står ut med allt det andra helt i onödan.

Here and now släpps veckovis, på måndagar, på HBO Nordic. 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.