Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

NRK har smugit ut en Skam-uppföljare!

 

NRK har smugit ut en uppföljare till Skam! I lördags publicerades en skärmdump av en messengerchat på sajten blank.p3.no, och därefter har det kommit tre filmklipp och ytterligare en messengerchat. Men det är inte de bekanta Skam-karaktärerna vi får följa, utan i den nya serien Blank handlar det om 19-åringarna Ella, Susanne och Mats, under deras första år efter gymnasiet. Ella är tillsammans med Mats och bästis med Susanne, och alla tre har självklart också instagram-konton som man kan följa.

Det är alltså exakt samma upplägg som med Skam, att man kan följa serien i realtid med klipp och sociala medie-uppdateringar. I Skam samlades alla klipp från veckan i ett avsnitt varje fredag, men med Blank så ska avsnitten komma på söndagsmorgnar istället (och de lär troligtvis vara blockerade att se från Sverige, till skillnad från de enskilda klippen).

 

https://www.instagram.com/p/BhhTa_ihUDn/?taken-by=sus_ogdus

Det har ju varit mycket skriverier om olika ”Skam-uppföljare” hit och dit, men det har i stort sett bara varit väldigt krystade sätt att försöka koppla någon ny, helt annan, ungdomsserie till den enorma succén som Skam var. Som häromdagen, när det började rapporteras om att skådisar sökes till ”svenska Skam”. Jaha, ska det alltså göras en svensk version? Med samma handling och karaktärer, men på svenska? Precis som det faktiskt har gjorts italienska, franska och tyska versioner (som visas just nu), och som den amerikanska versionen som är under produktion (med Skams skapare Julie Andem bakom rodret).

Men när jag läste lite mer så framkom det ju att den nya svenska ungdomsserien Eagles har noll och inget att göra med Skam. Det är bara en ungdomsserie helt enkelt. Efter en snabb googling nu kan jag lugnt konstatera att alldeles för många svenska medier har bildsatt texter om den nya serien med bild på de fem Skam-tjejerna och orden ”svenska Skam” i rubriken. Samma sak var det för någon månad sedan när själva NRK skrev om en ny norsk serie, som var ”oppfølgaren til ”Skam”, men som vid en närmare anblick helt enkelt också bara var en serie om ungdomar.

Nej.

Desto roligare då att när NRK P3 faktiskt gör något som verkligen kan kallas en uppföljare till Skam, så smyger de ut den utan förhandsrapportering. Precis som de gjorde med Skam när det begav sig. Några personer i produktionsteamet för Blank är samma som för Skam, men de flesta är nya, och framför allt så är ju inte Skams hjärna Julie Andem med i produktionen av den nya serien. Blank är skapad, skriven och regisserad av Knut Næsheim.

Men, har tiden sprungit förbi NRK och det här upplägget nu? Är det en bra eller dålig idé att formen verkligen är exakt samma som med Skam? Jag vet inte riktigt vad jag tycker, mer än att jag är säker på att jag hade känt mig mycket mer peppad om det inte redan hade snackats så mycket om femtielva andra ”Skam-uppföljare” och Skam-versioner. Hur som helst, en titt måste jag ju absolut ta!

Här kan du följa Blank.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.