Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Serier & TV

Nya TV-serier under våren

Ok, vi har nu sett ett antal nya svenska TV-serier ha både premiär och avslutas. Vissa höll måttet, andra var rent smärtsamma att följa. Jag riktar därför istället blickarna mot det stora landet i väst för att se vad som kokar där borta.

Nu rustar alla de stora amerikanska TV-nätverken för våren och med endast ett par dagar kvar till premiären av FOX nya serie The Following, en TV-serie som jag hoppas mycket på, har jag tittat lite närmare på vad mer som kommer att dyka upp på vårkanten. Som vanligt har flera serier redan lagts ner eftersom de inte höll inte måttet eller helt enkelt inte tilltalade den amerikanska publiken men det finns fortfarande en hel del intressanta premiärer kvar att se fram emot. Vi börjar väl med en summering av nämnda The Following  för er som missat.

The Following – Kevin Williamsons nya TV-serie The Following kommer enligt uppgift att vara bland det mest våldsamma och spännande som någonsin visats på TV. Produktionen har sålts in som en slags TV-serie-version av När Lammen Tystnar med inslag av Edgar Allen Poes verk.  Kevin Bacon spelar en sliten pensionerad snut och som de flesta pensionerade amerikanska snutar är han också problemtyngd. Av vad har jag ingen aning om men jag gissar på att han mist något fruntimmer och att han nu dränker sina sorger i flaskan. Han tvingas i alla fall ta sig i kragen för att jaga tidernas värsta seriemördare som han en gång hjälpte till att sätta bakom lås och bom. James Purefoy spelar monstret som utnyttjar sin tid i frihet för att lära upp nya mördare och snart härjar en hel seriemördarkult i staden.

The Following har premiär 19 januari på FOX

Cult – Vi spinner vidare på seriemördarspåret och hittar Cult. En meta-serie där journalisten Jeff Sefton (Matthew Davis) börjar rota i sin brors försvinnande och finner en koppling till en TV-serie vars fans är så extremt drivna att de följer och iscensätter seriens iskalle, karismatiske ledares bud i verkligheten. Detta är alltså en TV-serie om folk som ser en TV-serie som går på samma kanal som serien visas på. Snurrigt värre men det verkar rätt spännande och framför allt innovativt. Är journalisten galen eller finns det verkligen en konspiration? Och vem är seriens skapare, Steven Rae, som aldrig visar sig?

Cult har premiär 19:e februari på CW

The Cult

Zero Hour– Hank Galliston (Anthony Edwards), utgivare av tidskriften Modern Skeptic Magazine, en blaska som Fox Mulder skulle signa upp sig på livstid för. Myter, konspirationer, 12 “nya apostlar” och 12 mystiska klockor, ett hemligt broderskap och någon slags icke-mänsklig livsform. Hank har tillbringat hela sin karriär att leta ledtrådar, avslöja myter och  konspirationer och när hans fru, Laila (Jacinda Barrett), blir bortförd från sin antikhandel dras Hank in ett av tidernas största mysterier. Ett mysterium som sträcker sig över hela världen och århundraden tillbaka och som vanligt har nazisterna varit i farten och snott nyckeln till mänsklighetens fortsatta existens. Michael Nyqvist spelar den ondskefulla terrorist som Hank måste besegra för att hitta sin fru och samtidigt kunna rädda mänskligheten.

Zero Hour har premiär 14 februari på ABC

The Americans – Ryska KGB-spioner under det kalla kriget flyttar in i en förort till Washington D.C. Matthew Rhys och Keri Russell spelar Philip och Elizabeth Jennings, två illegala invandrare i ett arrangerat äktenskap, ett äktenskap som testas ordentligt på amerikansk mark. Det hela blir ju heller inte enklare av att en FBI-agent flyttar in i huset bredvid och att den amerikanska livsstilen börjar bli allt svårare att motstå. Spås kunna bli en värdig motståndare till Homeland.

The Americans har premiär  30 januari på FX

The Americans

Defiance – En serie som varit omtalad ett bra tag nu. Konceptet är rätt häftigt. Defiance är nämligen både en TV-serie och ett dataspel. Händelser i serien kommer att påverka spelet och vice versa. Aliens invaderar jorden och ett nioårigt krig startar. Med en planet i spillror tvingas vi jordlingar att plocka upp bitarna och leva sida vid sida med diverse främmande raser. Känns det lite bekant? Japp, det är hjärnorna bakom Farscape och Battlestar Galactica som skrivit manus och det är nördigt så det förslår, precis som vi vill ha det.

Kolla in hemsidan för inspiration: http://defiance.com/en/series/

Defiance har premiär 15 april på ScyFy

The Carrie Diaries – Efter succén med Sex and the City så kommer nu en prequel till historien om Carrie Bradshaw. Från trista Connecticut till pulserande Manhattan. En brokig barndom byts mot tonårsrevolt och tunga frågor som, ”när skall jag bli av med oskulden” och ”varför är killen mer intresserad av mina vänner”. Efter pilotavsnittet så kunde jag konstatera, föga överraskande, att The Carrie Diaries var en såpig, extremt fnittrig historia och det hela kändes ungefär som en ”Bullen-film”. Ett grymt 80-talssoundtrack lyfte dock produktionen och det här kommer med största sannolikhet att bli en riktig hit bland kidsen i vår.

Piloten för The Carrie Diaries visades 14 januari på CW

Bates Motel – Och för den som inte vill följa Carrie Bradshaws uppväxt på Manhattan så kan man istället få reda på hur Norman Bates blev psyko med hela världen. Strypta katter, plågade småfåglar och ett ansträngt förhållande till morsan lär väl stå i fokus när vi får hänga med under en slashers barndom.

Bates Motel har premiär 18 mars på A&E

Bates Motel

Red Widow – Marta Walraven (Radha Mitchell) lever ett idylliskt liv utanför San Francisco. Bakom fasaden döljer sig dock en helt annan tillvaro som uppdagas när hennes make mördas av sina skumma arbetskollegor. Det skall nämligen visa sig att familjens överhuvud har försörjt både barn och hustru genom att sälja knark. Hon tvingas nu ta över verksamheten och deala kola med ryska maffiakarteller. Ja, det låter som en ny Weeds men Red Widow är så långt ifrån komedi man kan komma, det är ett tungt drama som skildrar en mörk värld av organiserad brottslighet. Manusförfattare till serien är meriterade Melissa Rosenberg (Dexter, Twilight)

Red Widow har premiär 3 mars på ABC 

Red Widow

Hannibal – Nu blir det skräck och mördare igen, det verkar vara hett i år. Efter horribla Hannibal Rising flyttar nu vår favoritkannibal in i TVn. Den här gången spelas han av ingen mindre än Mads Mikkelsen. Hannibal kommer att undersöka det komplicerade förhållandet mellan Lecter och Graham, historiens ursprung, och naturligtvis hur allt leder till öppningsscenen i Red Dragon.
Det skall bli oerhört intressant att se hur dansken klarar av att ta över Sir Anthony Hopkins karaktär. Blir det hela en blek imitation eller överraskar han oss positivt?

Hannibal har premiär 12 mars på NBC

Hannibal

Utöver alla dessa spännande nyheter så har de flesta publiksuccéerna nya säsonger på gång under året och vi kan därmed se fram emot nya avsnitt av Homeland, Breaking Bad, Dexter, Game of Thrones, The Walking Dead, Sons of Anarchy, Mad Men, Girls och Boardwalk Empire.

Med andra ord; 2013 har skapliga förutsättningar för att kunna bli ett riktigt bra TV-år!

 

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."