Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Nytt på Netflix: brittiska White Gold

Ni vet de där mailen man får från Netflix, om att de ”precis har lagt till en serie som kan vara i din smak”. Häromdagen fick jag ett sånt, om den nya brittiska serien White Gold. Serien beskrevs så här: ”I 1980-talets Essex är den kaxige försäljaren Vincent Swan och hans skrupelfria team beredda att göra vad som helst för att få kunderna på kroken – inklusive att ljuga” och teasertrailern gav både go åttiotalslook, musik och ljuvlig Essex-dialekt.  Så javisst, jag tog en titt!

Upplägget är att Vincent Swan och hans två kollegor Fitzpatrick och Lavender jobbar som försäljare av tvåglasfönster med billiga ramar av plast, som de kan sälja med ett prispåslag på 600 procent. De lurar i stort sett på folk en ganska crappy produkt för alldeles för mycket pengar. Och det är den där billiga vita plasten runt fönstren som är titelns ”white gold”. Vincent glider in på företaget, charmar chefen och blir genast försäljningschef.

Serien är en originalproduktion för Netflix och är skapad av Damon Beesley, som tidigare gjort Inbetweeners – som både är en serie i två säsonger och två filmer. Jag har själv inte sett Inbetweeeners, men det är en sån där brittisk serie/film med extremt bekant titel men som jag aldrig riktigt hajat vad det är. I alla fall, två av huvudrollsinnehavarna i Inbetweeners (James Buckley och Joe Thomas) är även med här, men själva huvudrollen som Vincent Swan spelas av Ed Westwick (som var med i Gossip Girl). En snubbe som ser lite ut som en blandning av Robert Pattinson och Lee Pace, alltså med väldigt mycket sug i blicken, kindben och bra ögonbryn. Han är också väldigt bra på att spela fruktansvärt störig och underhållande samtidigt.

För karaktären Vincent Swan är ett riktigt arsle, men man ”hejar” ändå på honom på något sätt. Ett genomgående grepp i serien är också att Vincent Swan hela tiden bryter den fjärde väggen och snackar in i kameran. Och allt han säger är fyndigt och levereras med swag.  Det var kul i trailern – men det blir trots allt rätt enerverande i längden.

White Gold är underhållande, men inte jätteunderhållande. Det är väldigt brittiskt, vilket ju oftast är en bra grej men det blir tyvärr också lite väl tröttsam grabbhumor i längden (tonen passar ju säkert in i åttiotals-andan, men ändå). Efter tre avsnitt inser jag att det egentligen inte har handlat så mycket om den där halvt lurendrejiga fönsterförsäljningen, utan mest om karaktären Vincent Swahn och hans doucheiga förehavanden som han hela tiden räddar upp med sin charm.

Men det är bara sex avsnitt på säsongen och det känns ändå värt att fortsätta kolla. Inte minst för den där sköna Essex-dialekten och åttiotalsvibben. Om inte annat kan man roa sig med att spana in alla kläder och frisyrer, där det faktiskt är sjukt mycket som ser ut exakt som något en genomsnittlig 2017-hipster skulle ha. Kolla bara killen till höger här!

Redo för en utekväll på Trädgården?

Hela säsongen av White Gold finns att se på Netflix

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.