Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Öppna dina sinnen med högupplöst matporr

20150507_2159060

”Varför har du lagt så mycket pengar på en TV med 4K-upplösning? Är du dum i huvudet eller vaddå?” Ja, så kan det låta i bekantskapskretsen och ibland har jag själv ställt mig den frågan. Vad skall jag egentligen med den till? Utbudet är minst sagt skralt och framtiden för formatet är väl också hyfsat ovisst. Nu har det visserligen börjat dyka upp serier i 4K, eller UHD som formatet också kallas och på Netflix finns utvalda serier som House of Cards, Breaking Bad, Bloodlines och Daredevil för att nämna några, alla tillgängliga i 4K och nog är Frank Underwoods röda slips lite rödare och visst är det snyggt med högupplösta korridorer i Vita Huset och mörka gränder i Hells Kitchen men är det värt det? Nja, kanske.

20150507_2159001

Men så dyker den upp då och skingrar därmed alla tvivel och varenda investerad krona känns plötsligt som en självklarhet och en dygd. Det här måste skrivas i versaler, det går nämligen inte att förklara hur djupt känslorna går i ordinära gemener. DET HÄR ÄR ANLEDNINGEN TILL ATT JAG KÖPTE EN TV MED 4K! Högupplöst matporr när den är som bäst. Jag är normalt sett inte helsåld på konceptet matlagningsprogram. Man kan väl utan tvekan säga att det har gått lite inflation i genren nu när det skall koras kockar både till höger och vänster och kändisar som kriminella alla skall hitta en plats i köket. Några är mysiga och barfota som Ernst, andra är skogstokiga och svär värre än Fan och hans moster, som Gordon Ramsay. Nu finns det dock en vacker liten pärla som bara väntar på att få bli upplockad. Den ligger där på Netflix för allmän beskådning och det är väl ingen överdrift att kalla den matlagningsprogrammens egna chef-d’oeuvre.

Chef’s Table är så vansinnigt vacker att ögonen tåras och pulsen löper amok. Serien gör saker med min kropp och själ som jag inte trodde var möjliga framför en TV-ruta. Nog för att man har nått sjunde himlen när man väl har suttit där på en gourmetrestaurang och masserat smaklökarna med en lukullisk måltid av (g)astronomiska mått men så här, framför burken? Nej, det borde inte vara möjligt men likt förbannat sitter jag där och dreglar som ett fån när färgerna och formerna får liv mitt framför ögonen på mig i 6000 pixlar och blir till små kulinariska konstverk av yppersta världsklass. Jag kan nästan ta på råvarorna och känna smakerna smeka gomseglet i en symfoni av aromatisk erotik.

20150507_2015421

Chef’s Table är signerad David Gelb, ni vet han som ligger bakom Jiro Dreams of Sushi och följer världens främsta kockar på några av vår planets finaste platser och bästa restauranger. Här träffar vi Tortellinins förrädare som genom ett ödets nyck plötsligt blev fine dinings frälsare och belönad med en tredjeplats bland världens bästa restauranger. Vi möter Niki Nakayama, den prisbelönta kvinnliga kocken som med sin kreativitet, passion och expertis skapade en unik typ av japansk mat och därmed också slog alla sina manschauvinistiska kollegor på fingrarna så att det bara sjöng om det, och ja jämlikhetsfrågan är tyvärr brännhet i branschen. Dessutom har vår egna svenska råvaruekvilibrist Magnus Nilsson förärats med en plats bland de största. Hans lilla gourmetparadis för 12 personer mitt i jämtländska Järpen borde egentligen inte kunna överleva men i Magnus hjärta brinner en eld som vägrar slockna. Han har med sina två bara händer och en knivskarp hjärna skapat rätter som ingen annan har kommit på tanken att prova på att tillaga. En avsmakningsmeny består av 30 rätter och ett besök här är väl ett måste på var man och kvinnas bucket list.

20150507_2159401

Totalt sex makalösa historier serveras på silverfat för den som har tröttnat på steril maratonmatlagning i studiomiljö. Här kastar vi alla normer åt sidan och gräver oss ända in till själva hjärtat av matlagningskonsten. Det som skiljer en Michelinrestaurang från ett hyfsat hak. Människorna, fantasin, presentationen, kärleken och en strävan efter att alltid vara bäst och det får kosta vad det kosta vill. Ibland tvingas man sälja allt man äger och har, ibland behöver man flytta till en egen ö och isolera sig från civilisationen för att kunna tillaga den bästa lammstek pengar kan köpa. Chef’s Table är en gåva, en ynnest och favör, inte bara för connoisseurer utan också för alla oss vanliga människor, vi som vill dränka våra sorger i något vackert, vi som söker inspiration och struntar i vad morgondagen har i sitt sköte utan bara vill leva här och nu. Alla vi som bara vill fly vardagen för en stund. För det är ju så det är, kan man inte åka till Australien och avnjuta en pilgrimsmussla som mången man skulle döda för så kan man åtminstone drömma sig bort framför alla tiders vackraste digitala matupplevelse.

Chef’s Table finns tillgänglig på Netflix nu. 

20150507_2158451

PS. Som ni märker är det inga bildtexter den här gången. Jag låter bilderna tala för sig själva. Samtliga bilder är fotograferade med mobilkamera mot min TV. 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."