Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Orange Is the New Black – Onyanserat diskuterar sista säsongen (utan spoilers)

Ända sedan sommaren 2013 har vi fått följa Piper, Alex, Suzanne, Red, Taystee och alla de andras liv i och utanför fängelset, men nu är det snart slut. Den sjunde och sista säsongen släpps fredag 26 juli. Cissi Eriksson, Emma Stormdal och Anette Hamel har följt serien sen starten och nu sett de sista tretton episoderna.

Låt oss börja med en liten ”incheckning”. Vad har ni för åsikter om serien fram tills nu, hade ni några förväntningar inför seriens sista säsong?

Emma: Jag har tyckt väldigt mycket om OITNB av flera anledningar, samtidigt som jag har haft svårt för annat. Temat och miljön är otroligt spännande och en skrämmande inblick i det amerikanska rättssystemet. Men första säsongen var jobbig inte bara på bra sätt. Att vi ser allt lite utifrån, genom Pipers  ögon (Taylor Schilling) gjorde att de andra karaktärerna stundtals blev karikatyrartade, och ibland lämnade det en dålig eftersmak. När Piper inte var ny i fängelset, när hon lärde känna personerna, så blev det bättre. När det inte var så Piper-fixerat. Egentligen har jag föredragit de säsonger som har handlat mer om andra personer och fängelsemiljön och politiken. Piper är ganska tråkig.
Länge trodde jag att förra säsongen var den sista. Det hade funkat tycker jag. Så egentligen var jag skeptisk till den här säsongen. Jag kände mest, varför… 

Foto: Netflix

Cissi: Jag har älskat OITNB nästan hela vägen, tycker dock man kört serien för länge. Alltid bäst att lämna festen när man är på topp. Jag har alltid tyckt att birollerna varit mycket intressantare än huvudrollen Piper som är riktigt beige om man jämför med resten av de fantastiska karaktärerna såsom Suzanne “Crazy Eyes” makalöst skickligt gestaltad av Uzo Aduba. Det är en serie som definitivt har tilltalat de stora massorna då man enkelt kunde hitta någon av alla de originella karaktärerna att älska. 

Anette: Jag gillar serien, men har alltid tyckt att den varit lite ojämn. En del karaktärer har varit ganska trista att följa, medan andra har varit väldigt intressanta. Vissa säsonger har varit bättre än andra. Ojämnt även där. Jag kände mig ganska klar med serien redan för något år sen, men har ändå fortsatt att följa den och faktiskt aldrig ångrat det. 

Cissi: Precis, ojämna säsonger kan jag skriva under på. Men man har ändå känt att man måste fortsätta titta då grundhandlingen var så bra. 

Emma: Även om jag inte var så peppad inför denna säsong skulle det aldrig falla mig in att skippa den,  jag måste ju se allt såklart. Vissa karaktärer vill man ju se oavsett om det är en sämre säsong. 

Foto: Netflix

Finns det någon karaktär ni tycker får för stort utrymme denna säsong? 

Emma: Inte egentligen. Förutom Piper, som jag alltid tycker får för stort utrymme. Å andra sidan är ju hon huvudpersonen, så det går ju inte att ta bort henne. Kanske att jag tycker att vissa händelser får för stort utrymme, de här comic relief-stunderna tycker jag alltid känns rätt så meningslösa och drar ut på tiden…  

Anette: Håller med om både det där om vissa händelser och om Piper, men samtidigt vill jag trots allt inte ta bort så mycket om henne, för det får mig ändå oftast intresserad. Denna säsong (och alla tidigare säsonger) tycker jag att Nicky (Natasha Lyonne) är med för mycket. Har aldrig fattat hennes karaktär och tycker inte att hon är vare sig trovärdig eller tillräckligt intressant. Visst, stundtals funkar hon, men jag skulle helst ha sett någon annan göra denna roll eller att hon fick betydligt mindre utrymme. Jag tycker alltför ofta att hon spelar över! 

Tidigare säsonger har jag alltid gillat att följa Suzanne, men denna säsong kände jag tyvärr inte riktigt så – även om det fanns några bra scener. Då fanns det andra karaktärer jag hellre hade velat se mer av. Daya (Dascha Polanco) hade jag velat se betydligt mindre av också. Hon var intressant de första säsongerna, men därefter har det bara gått utför.

Cissi: Kan bara sjunga med i “anti-Piper” kören. Förhållandet mellan henne och Alex har alltid fått mig automatiskt att ta upp mobilen och cruisa en runda på sociala medier. Alltid tyckt att Laura Prepon som spelar Alex är en riktigt tråkig och överskattad skådespelare. Hon verkar inte gå in i en roll, hon verkar köra samma roll om och om igen tills någon kommer på henne med att bara vara trist. 

Anette: Mitt intresse för deras förhållande har verkligen varierat under dessa sju säsonger. Tycker Alex (och Prepon) är ok, men ingen favorit.

Emma: Oh, jag kom på en karaktär som jag verkligen får psykbryt över, Madison Murphy aka Badison (Amanda Fuller) Hon är med alldeles för mycket. Och är alldeles för mycket. Där kan vi ju snacka överspel… 

Anette: Håller verkligen med! Otroligt påfrestande karaktär och tycker inte heller att hon spelar bra. Så fort Badison dyker upp i bild börjar jag skruva på mig och tyvärr inte av den anledning det är tänkt.

Foto: Netflix

Någon karaktär ni hade velat se mer av?

Anette: Jag tröttnar aldrig på att se Aleida (Elizabeth Rodriguez). Hur mycket hon än är med vill jag gärna se ännu mer av henne. Så känner jag ofta även om Taystee (Danielle Brooks), men av helt olika anledningar. 

Cissi: Jag har alltid varit mycket förtjust i Natalie (Alysia Reiner) som är en riktig bitch på ett mycket underhållande vis. Scenerna mellan henne och Joe Caputo (Nick Sandow) är så jäkla bra, jag har alltid tillhört deras fanclub. Hade velat ha en serie med bara dessa två då de kastar om könsrollerna hej vilt vilket jag älskar. Red (Kate Mulgrew) har alltid varit en favorit jag hade kunnat se massor av då hennes spydigheter levererade med en perfekt rysk brytning alltid lockar till skratt. 

Emma: Åh, Red. Kan inte få för mycket av Red. Kan inte få nog av tillbakablickarna heller, henne skulle jag gärna velat se i en spin off om tiden innan fängelset. Men jag håller inte med, jag gillar Nicky! Speciellt denna säsong tycker jag att man kände med henne. Taystee har alltid legat mig varmt om hjärtat, men den här säsongen… jag vet inte… Hennes linje var väldigt ojämn. 

Foto: Netflix 

Utan att ge några spoilers, blev säsong 7 som ni hade tänkt er?

Anette: Jag hade ganska låga förväntningar och känner mig nöjd. Här fanns en del intressanta historier och karaktärer, en del mindre intressant – varken mer eller mindre än de senaste säsongerna. En sak jag verkligen gillade denna säsong var att vi äntligen fick lära känna en av de kvinnliga vakterna bättre. Vem hade kunnat ana att hon skulle visa sig vara så intressant?

Emma: Jag var ju som sagt ganska färdig och egentligen tycker jag inte att hela säsongen hade behövts… samtidigt är det såklart teman och karaktärslinjer som var viktiga och jag hade nog inte velat vara utan dem, men… 

Cissi: Jag hoppades att manusförfattarna skulle skärpa till sig inför sista säsongen och det tycker jag de lyckades med. Ett värdigt avslut på en överlag mycket underhållande men något ojämn resa med våra kära fängelsekunder. Listan från Netflix med spoilers vi inte fick nämna var några kilometer lång så man känner sig bakbunden då jag hade velat diskutera mycket mer. Men jag tyckte speciellt om att man tog med så mycket om vad som är fel inom den amerikanska politiken och dess rättssystem idag. Jänkarnas människosyn får sig en jäkla känga och det med all rätt. Precis som Anette känner jag mig nöjd. Det var mycket kärlek över det sista avsnittet där det märktes att alla inblandade i produktionen ville tacka fansen så gott de kunde. Fint! 

Den här artikeln är producerad av Onyanserats redaktion.