Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Orange Is the New Black – Säsongspremiär

 

OITNB grupp

Imorgon släpps den nya säsongen av Orange Is the New Black på Netflix och det ska bli riktigt spännande. Förra säsongen slutade ju med en cliffhanger som vi nu äntligen kommer få uppföljning på. De har hållit nya karaktärer hemliga men jag hoppas på lite nya roliga sidospår. Det är nämligen karaktärerna och deras egna berättelser som gör den här serien så lysande. Alla gör sin egen resa och vi får se skymtar av historier som alla är så intressanta att de skulle kunnat bli helt egna filmatiseringar. Jag själv är inte så förtjust i huvudkaraktären dock, så ju mindre man får se av henne, desto bättre.

Handlingen kretsar kring Piper Chapman (Taylor Schilling), en kvinna från en bekväm bakgrund i övre medelklassen. I sin ungdom agerade hon knarkkurir åt sin knarklangande flickvän, Alex (Laura Prepon).

Precis innan preskriptionstiden gick ut angavs hon av en kumpan i knarkligan, vilket ledde till att hon fick lämna sin lugna tillvaro med sin mysiga fästman (Jason Biggs) för att spendera 15 månader i ett kvinnofängelse. Här stöter hon på långt mycket mer än hon hade förväntat sig och ganska snart märker man att Piper Chapman inte är den oskyldiga lilla flickan hon utger sig för att vara.

Huvudkaraktären Piper Chapman
Huvudkaraktären Piper Chapman

 

Har man inte sett de tidigare säsongerna råder jag er att se dem och sedan fortsätta läsa, för texten kommer nu att innehålla en del spoilers.

Det vi främst har väntat på är ju vad som hände med Alex i växthuset. Vi fick se hennes gamla kumpan komma in med bister uppsyn. Alex sa att han inte behövde göra det han var där för att göra, vilket ju känns som att vi ska tolka som att han är där för att döda henne. Kan det vara så att hon faktiskt dör här? Är det det sista vi sett av den skållheta Alex Vause, eller kan hon blivit räddad i sista sekund? Kanske har vi helt missuppfattat situationen, kumpanen kanske inte alls är där för att döda henne. Jag tror nog på att hon blir räddad, eller att hon räddar sig själv. Alex är en för stark karaktär för att försvinna helt från serien. Dör hon här tror jag nog att vi ändå får se henne i tillbakablickar. Man kan ju hoppas i alla fall.

Laura Prepon som den skållheta Alex Vause
Laura Prepon som den skållheta Alex Vause

Chapman har bränt så många broar nu att jag knappt har koll på om hon har en endaste riktig vän där inne. Hon får nog rycka upp sig lite den här säsongen om hon inte ska följa Walter Whites negativa spiral i Breaking Bad och bli en onding på riktigt. Jag tycker att senaste säsongen frångick henne ganska mycket och jag hoppas på ett liknande upplägg även denna säsong.

Ett sidospår som jag är lite extra intresserad av är Dayas (Dascha Polanco). Hon blev gravid med en av fångvaktarna och eftersom det är olagligt att ha sex med interner så höll de kärleken hemlig och den lilla dottern hamnade hos hennes styvfar. Inte långt senare stormade polisen in hos styvfadern och dottern omhändertogs. Personligen tycker jag att det barnet nog har det bättre någon annanstans, men det måste vara hemskt för stackars Daya när hon får höra att barnet omhändertagits. Jag hoppas att pappan kommer tillbaka och tar sitt ansvar på något sätt.

Daya
Daya

I övrigt hoppas jag på en blommande kärlekshistoria för Suzanne ”Crazy eyes”, det förtjänar hon verkligen och det såg ut att vankas kärlek i badscenen i senaste avsnittet. Jag hoppas även få se några karriärssteg för Taystee, som visade framfötterna i förra säsongen. Hela deras gäng var ju på uppgång i förra säsongen så vi kanske får ett maktskifte på Litchfield.

Jag vill också se lite mer gnistor mellan Red och mr Healy. Båda två är sådana karaktärer man både älskar och hatar på samma gång. Så sorgsna men ändå hårda på något sätt.

Mycket kan hända på Litchfield och med hinten om att det kommer nya karaktärer kan vad som helst hända. Mycket spännande som sagt.

Säsong 4 av Orange Is the New Black har premiär på Netflix den 17 juni.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.