Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Serier & TV

Palme och den goda fortsättningen

Jag lyssnar på Lördagsintervjun i P1 och det är Fredrik Reinfeldt som gästar. Det sägs ju att vi får de politiker vi förtjänar – men förtjänar vi inte bättre än denna ermbarmliga innebandyfigur? Inte ett enda svar överraskar och monotonin i rösten antyder en vilopuls runt 35 slag i minuten. Det här är en politiker utan några som helst storslagna visioner – det är en förvaltare och en lagledare som tycker det är rimligt att det politiska arvet börjar och slutar med ett ord – ”jobbskatteavdrag”. Politik är att vilja, sa Olof Palme och vi har nu en statsminister som inte vill något mer än att vara just statsminister. En riskminimerare som aldrig brunnit för något. Är det verkligen det vi förtjänar?

Dagarna innan jag hörde intervjun med Reinfeldt såg jag den tre timmar långa tv-versionen av Palme och det är ett fascinerande porträtt av en person som i alla fall gav sken av att brinna. Trots den väl tilltagna speltiden och de många och långa intervjuerna med kollegor och anhöriga blir jag inte klok på vem Palme egentligen var. Klassresan från Östermalm via Sigtuna till att bli arbetarrörelsens galjonsfigur var kontroversiell och många ifrågasatte vem Palme var och vad han egentligen stod för.

Var han en iskall cyniker som kände vilket håll vindarna blåste och såg socialdemokratin som den snabbaste vägen till makten? Eller hade den långa resan i den fattiga amerikanska södern påverkat honom så pass mycket som han vill ge sken av? Brann han för att bekämpa orättvisorna i världen eller var han en simpel skrivbordssocialist med höga brösttoner? Att han inte drog sig för att hyckla visar både IB-affären och Geijer-skandalen, men förminskar det hans insatser mot Apartheid och andra skurkregimer i Europa på 70-talet?

Att Palme var en gudabenådad retoriker med blixtrande intelligens råder det inga tvivel om. Att han formade det Sverige som Alliansen nu metodiskt  monterar ner är också rätt uppenbart. Tage Erlander sa att ”Palme är den största politiska begåvning Sverige har haft” och det går inte att ifrågasätta – oavsett var man står ideologiskt. Filmen om Palme är ett måste, om inte annat som en skickligt sammansatt historielektion  – Ingrid har skrivit en utmärkt recension som förklarar varför – men för min del är Palme ett ännu större mysterium nu än innan. Fast en sak är säker – vi behöver politiker av hans kaliber.

Första delen av Palme visas ikväll kl 21 på SVT1

 

3 COMMENTS

  1. Att alliansen ”monterar ner” det Sverige som Palme ”byggde” är en myt och historieförfalskning. Om du läser på kanske du inser att välfärdssamhället inte var hållbart, och att de länder som inte innehar massiva naturtillgångar så som olja omöjligtvis kunde uppehålla det växande ”folkhemmet” som bara slukar byråkrati och skattepengar. Hur ska ett samhälle drivas utan en industri? För det är den vi tappade under 1970-talet, Palme möjligen eskalerade det oundvikliga som socialister som du nu beskyller alliansen för att göra.

    Hur ska ett samhälle fungera utan att staten samarbetar med industrin? (något som skedde tills oljekrisen tog fart och i samband med Asiens tillväxt fick företagen att fly till lönsammare klimat)
    Gör dig själv en tjänst och läs på innan du uttalar dig om Sveriges historia, det blir bara pinsamt med floskler som upprepats i evinnerlighet som dessutom inte är sanningsenliga. Hej då.

  2. Härligt med lite klassisk härskarteknik! Ingenstans skriver jag att jag tycker ”välfärdsamhället var hållbart”, eller att ”ett samhälle fungerar utan samarbete med industrin”. Jag är väl medveten om hur samhällen byggs och är ingen Palme-kramare. Det jag faktiskt skriver är att jag efterlyser politiker med storslagna visioner och idéer om en bättre värld. Så gör dig själv en tjänst och läs på innan du uttalar dig. Hej då.

  3. Jag har nu sett alla avsnitten i Palme dokumentären. Efter att ha sett dem mäste jag konstatera Sverige förtjändade inte en politker som Palme. Ett utalande som sas var han var helt färgblind. Han såg inte svart och vitt. Hur har det förvaltats i Sverige? Sverigedemokaraterna har nästan 10%? Varför?? Sverige är borgeligt styrt. JaG vet arbetare som säger v i har ju aldrig haft det så bra. Vad händer om om den peronen blir sjuk eller arbetslös? Hur mycket hjälper då ”jobbskatteavdraget”?? Tänk på dej själv och skit i andra det tycks vara den regel som vi svenskar lever efter. Jag som levde under tiden med Palme saknar verkligen den tiden då man var medveten om att man för det mesta inte sjukdom och arbetlslöshet är självförvållad. 

     

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".