Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Penny Dreadful – premiär för säsong 2

penny dreadful

Vilka onaturligheter föredrar du? Vampyrer, varulvar, eller kanske häxor? Eller gillar du kanske mer spöken och demoner och gammalt hederligt tungotal? Eller kanske självaste Satan. Det bästa är att du inte behöver välja – Penny Dreadful har allt. Inklusive klassiska romankaraktärer som Dr Frankenstein och Dorian Gray. Och skräckromantikens bästa skådeplats: det viktorianska 1800-talets London, med gotisk estetik, upptäcktsresanden, spiritualister och mycket kolrök.

Det tog ett tag innan jag riktigt kom in i första säsongen, men sen fastnade jag totalt. För mig, som inte är något större skräck-fan, är Penny Dreadful på en perfekt nivå. Ibland är det jävligt blodigt och läskigt, men så är det samtidigt så där väldigt brittiskt, vilket man liksom kan mysa över. Även fast det ju verkligen inte är mysigt egentligen. Och det är så snyggt, så gotiskt snyggt… kolla bara på introt – det är skorpioner, krucifix och en tekopp som fylls med blod. Ja, ni förstår.

Bäst av allt är Eva Green, som är helt fantastisk som Vanessa Ives. Ingen kan rulla tillbaka ögonen och verkligen se totalt besatt ut som Eva Green, och hon har dessutom kanske den mest fantastiska rösten jag hört. Mörk, hypnotisk och lite knarrig. Jag myser och ryser samtidigt när jag hör henne. Och vem kunde föreställa sig att Josh Hartnett skulle vara så bra i en sån här serie?

Namnet Penny Dreadful kommer från en typ av populärlitteratur som publicerades veckovis på 1800-talet, där varje nummer kostade en penny. Berättelserna var ofta sensationslystna gotiska skräckhistorier – och det passar bra in på tv-serien, som såklart också har sin beskärda del av sexighet. Karaktärer från flera kända romaner blandas samman –  vi får förutom tidigare nämnda Dr Frankenstein och Dorian Gray också möta sådana som Mina Harker och Van Helsing. Har du inte sett första säsongen ännu rekommenderar jag den verkligen, och nu har säsong två premiär på HBO Nordic (fast den produceras av Showtime). Trailern och det första avsnittet indikerar att det blir ännu mörkare nu. We sort of unleash hell in this season, har skaparen John Logan sagt, vilket onekligen låter hotfullt eller löftesrikt, beroende på hur man ser det. Madame Kali, spiritualisten i säsong ett, visar sig dölja annat också, vilket man får en glimt av i trailern. Hon träder fram som en viktig karaktär den här säsongen. Och hur ska egentligen Ethan Hunt (Josh Hartnett) hantera sin egen personlighet? Ni som sett vet vad jag menar… och jag kan inte hejda min förväntan på Penny Dreadful säsong 2!

Penny Dreadful säsong 2 har premiär på HBO Nordic 4 maj

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.