Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Penny Dreadful s.3 – vilken mäktig säsongsstart!

Penny-Dreadful-Season-3-Poster

Det här är en spoilerFRI text om första avsnittet av Penny Dreadful säsong 3

Att se första avsnittet på en ny säsong av en serie kan ofta vara något av ett antiklimax. Man har funderat på vad som ska plockas upp från förra säsongen, när historien ska ta vid, vilka karaktärer som ska vara kvar, och man har gått och väntat och peppat länge. Och så kommer det och liksom bara är – ett avsnitt, som vilket avsnitt som helst. Allt för ofta är säsongsstarter inte alls den där dramaturgiska kickstarten som man vill att de ska vara.

Men när det skräckromantiska smörgåsbordet Penny Dreadful drog igång säsong 3, då kan man lätt säga att jag blev nöjd och mer därtill. Vilken superstark start det var!

Precis som när vi lämnade dem i slutet av förra säsongen är vårt ockulta gäng nu splittrat, och utspridda över världen. Men under avsnittet får vi följa dem allihop (Dorian och Lily är i och för sig inte med in the flesh men däremot in spirit), och i varje karaktärs historia händer det spännande saker som kommer få ringar på vattnet. I vanliga fall kan det ju bli väl splittrat att följa så många karaktärer lika mycket i samma avsnitt, men så här i en säsongsstart tänker jag att det är precis vad som behövs. Särskilt när det är så här väl utfört. Lägg därtill att det introduceras minst fem nya karaktärer, varav två med hög aha-faktor, och mina förväntningar på resten av säsongen landar på en, kanske orimligt, hög nivå.

Scenografin och miljöerna är fantastiska som vanligt. I det här avsnittet till exempel Londons Naturhistoriska museum. Finns det någon mer perfekt miljö för Penny Dreadful än ett riktigt klassiskt museum i en kyrkliknande stenbyggnad, full med uppstoppade vargar och skorpioner i formalin?

Penny Dreadful skorpion
Mmm mitt signatur-djur

Och visst är det skapat i en dator när man ser en vy över ett muggigt och kolrökigt Themsen – men jäklar vad det är snyggt och stämningsfullt gjort. Det är som att jag vill leva i Penny Dreadful-världen. Fast ändå inte så klart, jobbigt med alla demoner, vampyrer, häxor and what not…

Och jag måste också nämna musiken. Abel Korzeniowskis soundtrack är fantastiskt. Stämningsfullt och mörkt. Ett av de vackraste soundtrack jag hört, både till film och tv. Och tål verkligen att lyssnas på även utan rörlig bild till.

Men trots den här superstarten har jag lite farhågor inför säsongen. För inte ska de väl vara på olika platser hela tiden? De måste väl återförenas på nåt sätt? Om vi inte får se Vanessa Ives och Ethan Hunt på samma ställe vet jag i alla fall en (jag) som kommer bli gruvligt besviken.

Penny Dreadful säsong 3 avsnitt 1 finns att se på HBO Nordic

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.