Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Portlandia – driver kärleksfullt med hipsters

Fred Armisen har tillhört Saturday Night Live-ensemblen sedan 2002, och han tycks alltid lyfta de sketcher han medverkar i. Ofta har han inte den mest framträdande rollen, men han har liksom en slags förmåga att spela väldigt olika typer av roller (på ett väldigt roligt sätt). Ett tydligt exempel är att han har ett utseende som på nåt sätt gör att han kan spela alla möjliga olika etniciteter, han har exempelvis varit indian i SNL, latinamerikansk diplomat i Parks & Recreation, granne med bakgrund i Mellanöstern i 30 Rock, och såklart – det är ju han som väldigt pricksäkert gör Saturday Night Lives imitationer av självaste Barack Obama.

I sketchserien Portlandia, som visades i USA i början av förra året, och som börjar visas på svenska TNT7 ikväll, samarbetar han med Carrie Brownstein, som är musiker från början och har en bakgrund i bandet Sleater-Kinney. Brownstein och Armisen har samarbetat och gjort sketcher under namnet Thunderant (på deras hemsida kan man se många roliga klipp, varav flera utvecklats till sketcher i Portlandia) sen ett tag tillbaka, och det märks att de är två kompisar som har samma humor och verkligen gillar att jobba ihop.

Namnet Portlandia kommer sig av att serien utspelar sig helt och hållet i Portland, Oregon, och har sin utgångspunkt i stadens karaktär av ett slags hipstermecka, som befolkas av kreatörer och bohemer som är miljömedvetna och progressiva. Ja, typ så, för jag har ju egentligen ingen aning om hur Portland är, har aldrig varit där, men att döma av många kommentarer från folk som bor där eller har varit där, så verkar det vara en träffsäker skildring av staden. Ett annat sätt att formulera det är att det är som att ”the dream of the 90’s” fortfarande lever i Portland, som i det här klippet som inleder första avsnittet och är som en slags programförklaring för serien.

Fred Armisen och Carrie Brownstein är  med i nästan samtliga sketcher, ofta som återkommande karaktärer, och de funkar verkligen lysande ihop. Bland annat får man stifta bekantskap med Toni och Candace, innehavarna av den feministiska bokhandeln Women and Women First, den hetsiga cyklisten som stör sig på alla andra som rör sig i trafiken, sopdykarna Daniel och Meg, och paret som är så angelägna om att kycklingen är lokalt producerad att de måste besöka farmen innan de kan beställa på restaurangen.

Det är något med Fred Armisens gester och minspel som är så otroligt träffsäkert och roligt, och Brownstein hamnar verkligen inte i bakgrunden av Armisen och andra mer erfarna gästskådisar som Kyle MacLachlan, Jason Sudeikis och Aubrey Plaza. Visst är det mycket lokala referenser i humorn, men ärligt talat, mentaliteten känns igen även härifrån (matnörderi, någon?), och det är inte svårt att relatera till skämten.

Det är lite ojämnt ibland, men för det mesta är Portlandia en väldigt rolig serie, där man aldrig känner att de är elaka mot karaktärerna utan snarare driver kärleksfullt med de här persontyperna. Dessutom har serien ett väldigt snyggt intro!

Portlandia kommer visas på måndagar kl 21.00, på TNT7, med start ikväll. Säsong två har precis blivit inspelad och har premiär i USA i januari nästa år.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.