Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Rapport från 2050 – tidsresa till ett klimatneutralt Sverige

Att klimatkrisen är här har knappast gått någon förbi. Vi hör om ”det sjätte massutdöendet” och att människor preppar inför apokalypsen. För att rädda världen så som vi ser den idag så behövs stora förändringar i vårt sätt att leva, men hur skulle ett klimatneutralt Sverige egentligen se ut? Erik Haag och Lotta Lundgren, som tidigare rest bakåt i tiden för att testa hur folk levt och ätit i Sverige genom tiderna, reser nu fram 30 år för att testa hur det är att leva klimatneutralt. Jag har sett de första två avsnitten, och är både inspirerad och orolig inför framtiden.

När jag såg trailern för den här serien kändes det direkt som något för mig. Ett intressant och högst aktuellt ämne, inlindat i ett roligt koncept. Först ut var resor, något av det mest omtalade och skambelagda ämnet idag. Kan vi ens flyga 2050, och har vi bilar alls?

Med intressanta experter och pedagogiskt upplägg förklarar de hur det kommer att se ut, och jag måste säga att jag är hoppfull ändå på att mina barn också kommer att få upptäcka världen. Vi kommer fortsatt att upptäcka vårt eget land först, och kanske blir grannkommunen Upplands Väsby näst på tur.

Den här serien känns viktig att se. Vi behöver få höra var vi är på väg och få lite hopp om framtiden. Om jag ska säga något som jag börjar tröttna på med den här duon dock så kliar det i mig varje gång Erik är störande och oartig med experterna. Jag hoppas att de är förvarnade och att de är med på behandlingen, men jag vill bara dra skämskudden till mig.

Precis som i historieätarna har de också 2050-års mode på sig, och det är här verkligen ett roligt inslag. Tidigare kan man se på historia vad som varit, men detta är ju kvalificerade spekulationer så det ska bli spännande att se hur rätt de hade när jag närmar mig pensionen.

Ni borde också ska ta er en titt på den här serien, och första avsnittet kan du se på SVT Play redan idag.

Foton: Martin Thurfjell /Nexiko
En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.