Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Rescue me (2004-2011) Världens bästa tv-serie?

 

 

Enda sedan jag upptäckte seriernas förtrollade värld som 10 åring och fick bestående men från världens mest skräckinjagande man Bob i ”Twin peaks”, är serier vad som gör mig lyckligast. Verkligen happy-go-lucky lycklig. Har som ni säkert förstår många favoriter då det är snudd på omöjligt att välja en. Men med en Glock tryckt mot tinningen så hade jag valt Denis Leary och Peter Tolans ”Rescue me” som sändes från år 2004 – 2011.
Denis Leary blev så tagen av terrorattacken den 11 september 2001 i sin hemstad New York att han ville hjälpa de brandmän som förlorade så många kollegor. Han tyckte inte det var nog att starta en stiftelse som varje år ger pengar till familjerna till de brandmän som förolyckades och skadades svårt utan han skapade även en tv serie tillsammans med sin parhäst Peter Tolan. Leary startade sin karriär som standup comedy artist där han var känd som en häcklare av rang. Ta en titt på hans show ”No cure for cancer” som är världklass i komedi genren. Men du kan inte vara av känslig natur för då får du förmodligen en chock som gör dig stum i en vecka. Så grovt är det. Men alldeles, alldeles underbart precis som en bal på det berömda slottet enligt mig.

”Rescue me” handlar om ett gäng brandmän stationerade på en brandstation, Ladder 62, i NY som försöker komma tillbaka till en fungerande vardag i efterdyningarna av en av de värsta terrorattentaten världen har skådat från första parkett. Huvudkaraktären Tommy Gavin spelas av Denis Leary himself. Tommy har förlorat många kollegor och sin kusin tillika bästa vän, Jimmy (James McCaffrey), i attentatet. Som ett klassiskt recept i efterdyningarna av ett trauma har Tommy blivit alkoholist som ser och pratar med sin döda kusin. Detta har i sin tur lett till att hans fru Janet (Andrea Roth) slängt ut honom ur huset där hon bor kvar med deras tre gemesamma barn. Detta hjälper verkligen inte Tommys mentala hälsa som blir värre och värre för varje avsnitt känns det som.

Samtidigt som jobbet är hans största förbannelse då han helt enkelt är för skör för att klara av att se kollegor ducka under i brinnande hus så är det även det enda som håller honom levande. Tommys identitet är att vara brandman tillsammans med sina kollegor som är en brokig skara av lika mentalt otvivelaktiga individer.
Förutom Tommy är huvudkaraktärerna Kenny (John Scurti) med smeknamnet Lou som hela tiden utsätts för tjockis skämt, Jerry (Jack McGee) som är brandchefen med ett illa dolt spelberoende (han satsar pengar på Tommys skilsmässa bland annat), Franco (Daniel Sunjata) som är kvinnokarln och latino lovern med ett självförtroende vi vanliga dödliga bara kan drömma om. Shawn (Larenz Tate) eller Black Shawn som han kallas för då han är (surprise) afroamerikan och utsätts för alla rasistiska skämt (surprise igen). När han så småningom börjar umgås med Tommys äldsta dotter kan ni ju bara föreställa er att de råa kommentarerna öser ned som regn på en svensk midsommarafton. Även en snygg version av Humle och Dumle är med i form av rookien Mike (Michael Lombardi) och Sean (Steven Pasquale). Detta radarpar är manliga versioner av bimbos s.k. himbos och de är extremt roliga när de för diskussioner med varandra. Nåja…försöker i alla fall.

Som ni säkert redan har listat ut så finns det inte så många kvinnliga karaktärer med i serien men de som är med bråkar man inte med ostraffat. Enda negativa jag har att säga om något i serien är att jag tycker man kunde ha gjort ett bättre jobb i castingen av Tommys fru, Janet (Andrea Roth som bokstavligt talat är blekare än blekast i sin roll). Eftersom skådespeleriet är så högt i serien blir man irriterad på hur dålig och uttryckslös Roth är. Några av de mest minnesvärda scenerna står Tatum O´Neill för som Tommys likvärdigt alkoholiserade syster Maggie. Människan är en mardröm och rollen är som klippt och skuren för Tatum som förmodligen spelar sig själv då hon har en lång historia av alkohol – och drogmissbruk i sin koffert. Tommys döda kusins fru, Sheila (Callie Thorne) är även hon en tornado i mänsklig skepnad. Makalöst rapp i käften med en humoristisk tajming få skådespelare förunnat. En av de absolut roligaste scenerna är när Sheila och Janet sitter mittemot varandra vid ett bord och bråkar via sms eftersom de vägrar prata med varandra och autocorrection är inblandat.

Serien är en blandning av rå humor och den djupaste hjärta och smärta. Samtidigt är det ett drama som man blir berörd av då karaktärerna känns som vem som helst next door som du säger hej till när ni råkar ses i trapphuset eller i radhuslängan. Vardagsrealism med en stor portion svärta som antingen får dig att sätta snacksen i halsen eller skratta dig fördärvad för att det är så absurt och elakt. Det skämtas om ALLT, ingenting är off limit och jag är faktiskt förvånad att denna serien ens gavs klartecken att få sändas på en tv kanal i självaste US and A som så ofta är skitnödiga när något har grövre (och smartare) humor än ”Vänner”… I avsnittet när gänget sänds på sensitivity training sätter ribban för att det skämtas om precis allt. Ansiktsuttrycket hos mannen som håller i seminariet glömmer man aldrig.

Jag har aldrig sett en tv serie med så många one liners och då är jag ändå ett fan av utsökta ”Californication” där det sprutades ut just dessa. Eftersom vädret ändå är kasst just nu så kan du med gott samvete lägga dig på sofflocket och kliva in på brandstationen. Din vardag kommer genast bli så mycket roligare men glöm för guds skull inte att det är humor som är under bältet tusenfalt om och om igen. Inget för den känsliga. Definitivt inte. Bara glöm det. Till er andra vill jag bara säga: Ha så kul, för det kommer ni ha!

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.