Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Serier & TV

Robinson love edition vs Ex on the beach

beach

Ikväll har Robinson love edition premiär på Sjuan. Och det, för oss svenskar, nya serieformatet Ex on the beach har redan börjat visas på Kanal 11. Gemensamt för de båda programmen är att de tillhör den precis nyss påhittade genren kärlek-på-stranden-tv. Onyanserats Embla har kollat och ställer de båda programmen mot varann.

Vissa serieformat är helt enkelt briljanta. Att Robinson gått i ex antal år och finns i möjliga olika länders versioner är ju ett exempel på att någon har kommit på något bra. Men, som med allt annat kan man bara mjölka ur det goda så länge och senaste åren har väl ingen brytt sig om folk lever eller dör på den där ön. Vad gör man då? Man släcker elden med bensin förstås! Så i love-editionen ska kontorsarbetare och bilförsäljare, förutom att lära sig bygga hyddor och döda ormar, jonglera lite kärlekstrubbel. Kan det bli mer upplagt för intriger?

Jamen, det skulle väl vara i I Ex on the beach, i så fall. För om kärleksRobinson är som gammeldans på folkparken så är EOTB ett rejv med våldtäktstechno. Här är det liksom bara de tätt duggande intrigerna som är upplägg för hela programmet. Här träffas nämligen ett par handfulla unga killar och tjejer som inte känner varann. Det är ungefär samma upplägg som i Paradise Hotel – fast när par börjar bildas släpper man in lite random ex som rör till det i grytan. Inga falska omskrivningar där inte – här kör man in i kaklet. Det är lite som i gladiator när de vilda djuren kommer in kan man säga. Man vet inte hur det kommer sluta. Men there will be blood.

Jämför man de här båda programmen efter en första anblick så är det ju en avsevärd skillnad i tempo. Medan Robinson håller på med en massa överlevnad och grejer vid sidan av dejtanden och lustgårdar går Ex on the beach rakt på sak. Ingen som helst tid slösas på något annat än relationer – och ju trasigare desto bättre. Vad gäller båda programmen slås jag också av att det är otroligt hetero alltihop. Jag inser förstås att ekvationen blir ultimat när alla i teorin kan vara med alla, men det blir betydligt tråkigare när bara normen representeras.

Jag önskar att jag kunde säga att mitt 40-åriga jag föredrar det lite mer vuxna TV4-formatet. Men tonåringen i mig vinner och det blir faktiskt Ex on the beach jag vill se mer av och följa. Så ska ni bara se en serie om folk som hittar kärleken med saltstänk i sina tveksamma extensions vet ni vad ni ska välja.

1 COMMENTS

  1. Själv är jag glad åt att bli av med och slippa se mina gamla ex! Gå vidare om det inte fungerar! tänker jag. Inte fjantigt, romantiskt tjafs med gamla ex. Det tycker jag faktiskt ingår i vuxenhetsnormen för kvinnor: Att ta upp och försöka få gamla icke-fungerande relationer att fungera. Skit i de uppbindande normerna och Lämna Skiten. Du blir inte lyckligare av att inte kunna bli fri från gamla dåliga relationer!

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!