Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Så ska det låta – Premiäravsnittet, 19:e säsongen

Så ska det låta logga 2

Jepps, ytterligare en säsong av SVT:s flaggskepp Så ska det låta. Den 19:e i ordningen. Och vi kan ju hålla på och mässa om public service-uppdraget och bla bla. Argumentet för sådana här program brukar vara att det drar tittare till SVT, som sedan på något sätt spiller över i det resterande programutbudet. Hur det är med den saken kan väl diskuterades. Men här har vi i alla fall licenspengarna in action.

Från premiären 1997 fram till och med 2011 sändes programmet på fredagar, prime time. År 2012 flyttades det istället till söndagar, samma klockslag. Nöjesshow på dekis kan tyckas, men det är fortfarande ett program som ligger runt två miljoner tittare. Således inte i paritet med underhållningsprogrammet par préférence, På Spåret, men sannerligen en publikdragare.

Så ska det låta har precis som På spåret förnyats, redan 2006 skedde denna omställning – ut med Peter Harrysson, Robert Wells och Anders Berglund, in med Peter Settman, Stefan Gunnarsson och Putte Nelsson. Den största förändringen i den omställningen är ju programledarrollen. Pianisterna är, och har aldrig varit, särskilt intressanta – jag antar att de av SVT fått direktivet att stå tillbaka för att ge gästerna möjlighet att skina. Jag gillar verkligen ambitionen att förnya, men måste detta nödvändigtvis också inkludera en föryngring? Föryngring innebär inte alltid förbättring. På spårets förvandling var den bättre av de två, och man fick också tag på mer kompetent personal – utöver en av de bästa programledarna också en domare som är den perfekta mixen mellan intellektualitet och populärkultur. Och sedan Augustifamiljen, ett av århundradets bästa husband ­– möjligen enbart slagna av The Roots i Late Night with Jimmy Fallon. Jag menar, Peter Settman, ärligt talat, jag tycker bara att han sett kastrerad ut sedan han tog steget från det indie-vulgära till mainstream. Jag tycker också att På spåret har lyckats betydligt bättre i sitt val av gäster, antagligen beror detta på den förnyade målgruppsbeskrivning – jag tar för givet att de bytte sådan när de fimpade det gamla gardet – också inkluderar mig. Så ska det låta riktar sig till något slags P4-klientel – brett och intetsägande.

Så ska det låta 1
Snygga tjejer kan gå långt. Korpulenta små gubbar kan gå längre.

Till den 19:e säsongen har Kalle Moraeus tagit över programledarrollen. Knappast superkul, men han är fan omöjlig att tycka illa om. Vissa förändringar har genomförts i programinslagen, några grenar har fallit bort och andra har tillkommit. Och pianona är vita istället för svarta. Inga större förändringar som riskerar att skrämma bort konservativa tittare således. Hur ska man då tolka tillsättningen av Moraeus? Ja, det är ju knappast en föryngring, varken i ålder eller tilltal. Antagligen valdes han på basis av framgången med Moraeus med mera, samt sin lågrisk-framtoning – alla gillar ju liksom en snäll liten gubbe. Pianisterna, eller ”lagledarna” som de kallas, utgörs av Marika Willstedt och Angelica Alm, som har varit med sedan 2011.

Första programmet gästas av Charlotte Perelli, Tommy Körberg, Sanna Nielsen och Per Andersson. Perelli i något slags fräsig frisyr, som tagen ur filmen Goodfellas (1990), eller Maffiabröder som den fick heta i Sverige. Per Andersson är sitt sedvanliga överladdade jag. Han är ju kul ibland, men här blir det bara krystat och väldigt obehagligt. Nielsen är intetsägande med sitt ”kaninvibrato” och Körberg är sitt vanliga burdusa jag. Inget nytt under solen således. Dock plus i kanten för att Körberg gräver fram sin gamla melodifestivalvinnare Judy min vän – den är, och har alltid varit, en grym låt, ”jag vill jämt käääänna jag är friii”.

Så ska det låta 2
Startuppställningen

Moraeus gör knappast bort sig. Men det är verkligen ett ointressant program detta. Själlösa studiomusiker kan förvandla vilken själfylld poplåt som helst till mellanmjölk. Ni som känner att det kittlar till av Rickard Herrey, Shirley Clamp och Alexander Rybak kan följa säsongen. Ni andra kan titta på något annat. Inte TV4 bara.

Så ska det låta har premiär den 15 december, 20.00, i SVT1. Annars finns ju som vanligt svtplay.se. Den 22 december firar programmet 200 avsnitt. Gästar gör då Claes Malmberg, Lasse Kronér, Lotta Engberg och Jessica Andersson.   

 

 

1 COMMENTS

  1. ”Så ska det låta”. En besvikelse, om man frågar mig! Kalle Moreus är suverän i sitt eget program från Orsa. Men i ”Så ska det låta” är det svårt att överträffa snabbtänkte, repliksnabbe och mångsidige Peter Settman. I den här typen av program är viktigt att ”hålla i” programmet, att ingripa, avbryta, ha distans och balansera inslagen, och kommunicera med kapellmästare o orkester. Tyckte inte Kalle klarade alla bollar!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *