Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Samurai Gourmet – Mysigt och meditativt om samurajer och mat

samurai gourmet

Vem går inte igång på titlar som Robot Geisha, Kung Fu Hustle och Ninja Terminator. Jag tittar i alla fall en extra gång när jag stöter på såna titlar, så när Netflix släppte Samurai Gourmet hajade jag till direkt.

Samurai Gourmet är en serie som baseras på en manga med samma namn, där vi får träffa den nyblivne pensionären Takeshi Kasumi, som inte riktigt vet vad han ska fylla dagarna med nu när jobbhetsen försvunnit. Hans fru får till slut ut honom på en promenad och hans steg för honom på ren rutin ner till tågstationen. Där hittar han en restaurang som han tidigare bara passerat på väg till tåget, och eftersom det är lunchtid så går han in och tar ett bord.

Runt om honom sitter stressade människor som tar sin lunchrast, men Kasumi själv har ju ingenstans att stressa till. Och restaurangen säljer även kall öl!

samurai gourmet beer

Kan man ta en öl till lunch? Kommer de andra att se ner på honom om han själv gör det? Om han istället hade varit en vandrande samuraj, hade han brytt sig om andras åsikter då?

Det är nu vi får träffa på samuraj-elementet i den här serien. Inom Kasumi lever en fantasi och en strävan efter den sorts frihet och styrka som herrelösa samurajer besatt, och när han stöter på situationer där han själv hade vänt kappan eller kuvat undan så lever hans inre samuraj upp och ger honom mod och styrka.

I första avsnittet ger den inre samurajen honom modet att beställa en öl till lunch, och det blir startskottet för hans nya hobby, att testa olika restauranger och maträtter.

Jag själv tycker att de kunde skippat samuraj-grejen, men annars är den här serien väldigt mysig och meditativ. Maten är stundvis magisk och man finner sig själv sitta med kurrande mage och ett sug efter underbara rätter som ramen och yakiniku.

samurai gourmet food

Kasumi själv är väldigt sympatisk och trevlig att följa. Hans ansiktsuttryck är fantastiska och ögonen riktigt lyser när han smakar på något gott. Även hans fru är en lugn och mysig person som ger sin man den frihet han nu behöver.

Avsnitten är lite under 20 minuter långa, så kläm in ett när du behöver lite lugn och ro. Här slipper du hetsiga konversationer och jobbiga relationsproblem. Samurai gourmet har fokus på matens hantverk och hur man kan påverkas av en riktigt god rätt.

Första säsongen av Samurai gourmet finns på Netflix.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.