Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Serier & TV

Sarah Palins Alaska – Dokusåpan om ”vanliga” amerikaner

"You Betcha!"

Vi befinner oss på John McCaisns kontor. Han är pressad. Varje dag tvingas han se Obama springa ifrån honom i det hårda och skitiga presidentvalet. John är trött efter tre torgmöten där alla människor varit minst lika gamla som han själv eller äldre (70+). Han har fortfarande inte utsett någon vicepresident. Helst av allt vill han ha sin bästa kompis Joe Lieberman, men Joe är i stort sett lika gammal som han själv och anses vara för liberal av den republikanska kärnan.

McCain häller upp Southern Comfort i ett glas. Lutar sig tillbaka i stolen, stänger ögonen och gör sig redo för sin dagliga powernap.

Plötsligt stiger hans närmaste man in på kontoret.

– I´ve found your vicepresident sir!

John gnuggar ögonen från fårgråt.

– Who?

– Sarah Palin!

John förstår ingenting.

– Sarah who?

Idag vet John McCain vem Sarah Palin är.

Om man sammanfattar presidentvalet 2008 har vi egentligen två vinnare:

1. Obama

2. Sarah Palin.

Slår man upp ”kometkarriär” i ett uppslagsverk borde ni finna en bild på guvernören från Alaska.

Palin blev över en natt en av världens mest omtalade kvinnor.

Demokraterna och New Yorks ”södermänniskor” kallade henne för:

Dum, farlig och en kristen fundamentalist.

Republikanerna och människorna med solbränna i nacken kallade henne för:

Smart, snygg och kristen.

Men framförallt ansåg hennes anhängare att Sarah var ”en av oss”.  Hon var inte förstörd av Washington. Hon var helt enkelt en skön morsa.

Idag har Palin hoppat av guvernörsjobbet i Alaska och försörjer sig som talare, författare, politisk expert på Fox News (”we report, you decide”) och nu även huvudrollsinnehavare som sig själv, i dokusåpan – Sarah Palin´s Alaska.

Todd fick inte vara med.

I åtta avsnitt (producerad av hjärnan bakom The Apprentice – Mark Burnett) får vi följa härliga Sarah när hon jagar björn, fiskar, åker skidor och tar hand om sina barn.

Första avsnittet bjöd också på drama. I huset bredvid familjen Palin har en journalist flyttat in. Han håller på att färdigställa en bok om Palin. Sarah vet att journalisten kommer skriva illa om henne (”han tillhör eliten, som inte förstår sig på vanliga hårt arbetande amerikaner. Sådana som jag representerar”) och tror sig veta att han spejar på henne när hon tar sitt morgonkaffe. Så hon ber sin man hjälpa henne med att försvåra grannens spejande.

Todd, som hennes man heter, bygger med sina polare en tre meter hög mur mot grannen i plywood.

Sarah är grymt nöjd med muren och konstaterar: ” Så här lätt är det att stänga ute inkräktare. Washington borde se min mur och bli inspirerade att göra samma sak mot Mexico.”

Inga som helst frågor på det.

Programmet är utan tvekan en tjuvstart på Palins presidentkampanj. Hon nekar fortfarande till presidentplanerna och säger sig vara klar med politiken, för att i nästa andetag, samtidigt som hon gör barnens lunchlådor berätta att skulle det republikanerna inte hitta någon stark kandidat mot Obama 2012 så skulle hon självklart ”help them out” och ställa upp.

Ännu en gång kommer vi då få två vinnare.

Dom ”vanliga” amerikanerna.

Och president Obama.

”Sarah Palins Alaska” visas på TLC från 14 november

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *