Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Sarah’s Sound of Musicals – inspirerande, lärorikt och känslosamt

Betyg

I denna programserie får vi följa med på Sarah Dawn Finers musikaliska mission – att få fler att förstå musikalens storhet. Hon besöker Broadway och West End, tar oss med bakom kulisserna och låter oss träffa de stora kompositörerna och de hårt arbetande artisterna. Otroligt intressant och välgjort. Jag älskar det här!

Har du också drömt att livet var som i en musikal? Det har jag. Mer än en gång. Jag växte upp med musikaler på tv och video. Singing in the Rain, New York dansar (On the Town) och Trollkarlen från Oz var bara några av alla fantastiska musikaler som berikade min uppväxt. I en musikal känns ingenting omöjligt. I dessa oroliga tider blir musikalen allt mer betydelsefull, för en musikal är den ultimata verklighetsflykten.

Musikaler på film är fantastiskt, men ingenting slår faktiskt en bra musikal när den uppförs på en scen och du sitter där på plats i publiken. Magin skapas där och då och jag har alltid fascinerats av hur dessa artister kan behärska så många olika konstformer och leverera på så hög nivå dag efter dag, föreställning efter föreställning. La La Land, HairsprayThe Greatest Showman, Grease, Fantomen på Operan, Flashdance, Mamma Mia och Dreamgirls – jag tröttnar aldrig. En bra musikal går att se om och om igen. Hur många gånger som helst.

Tillbaka till programserien, Sarah Dawn Finers härliga personlighet och charmiga skratt är oemotståndligt. Jag gillar verkligen att hon bjuder på sig själv, att man ser när hon blir starstruck och det märks att hon på riktigt njuter av sitt jobb som programledare. Programmet riktar sig dels till oss musikalälskare, men passar även den som inte vet något om musikaler och vill lära sig. Sarah finns hela tiden där och förklarar termer, delar med sig av minnen och ger oss pedagogiska referenser som ”Zlatan av musikalproducenter” för att alla ska förstå Cameron Mackintoshs, världens största teaterproducent, storhet.

Under seriens gång känner jag mig flera gånger bubblande lycklig inombords. Sarahs entusiasm och intresse smittar av sig. Hon träffar bland annat sin barndomsidol, kompositören Alan Menken, låter oss se hur en audition på West End går till och så möter vi Peter Jöback i New York. Ett mycket fint inslag.

Denna höst går jag en nybörjarkurs i foto på onsdagskvällarna och tänker på bilder mest hela tiden. Blev glad då jag såg bilden man valt som omslag till programmet, på Sarah i teaterdistriktet i New York. En bra och genomtänkt bild, precis som programmet i övrigt. Det märks att den här serien är gjord med mycket kärlek.

Det finns enligt mig bara ett fel med denna programserie – att det bara är sex avsnitt. Jag plöjde dem snabbt och fick mersmak. Vill se mer. Blir otroligt sugen på att gå på musikal igen. Nu i helgen ska jag kolla vad som finns på Stockholms repertoar och boka biljetter.

Jag kan som sagt varmt rekommendera Sarah’s Sound of Musicals. Känner du därefter att du behöver ännu mer musik i ditt liv? Då tycker jag att du ska läsa min kollega Cissis recension av A Star is Born och sedan bege dig till närmaste biograf.

Sarah’s Sound of Musicals hade premiär den 3 oktober. Finns att se på SVT1 och SVT Play.

Foto: SVT

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.