Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Sherlock s.3, avsnitt 1 – Recension

sherlock

Publicerades första gången den 3 januari. TEXTEN INNEHÅLLER SPOILERS…

Sherlock är tillbaka. Alltså, verkligen tillbaka. Inte bara tillbaka efter ett säsongsuppehålll, utan tillbaka från de döda. För han hoppade ju från ett tak och föll handlöst mot döden i förra säsongens slut, och lämnade John Watson i två års mörker.

Men, Sherlock dog alltså inte, utan på något intrikat vis klarade han sig, höll sig undan i ett par år, och dyker nu upp i London igen. Watson önskade inget mer än att Sherlock skulle vara just ”inte död”, men när han nu visar sig vara just det är det inte så himla enkelt att bara ropa hurra! och leva lyckliga i alla sina dagar. För det betyder ju att Sherlock har orsakat sin bäste vän två år av saknad och sorgearbete. Och då är det rätt förståeligt att det inte bara är lycka och glädje som kommer över Watson när han blir överrraskad av sin förmodat döde vän  i rollen som fransk kypare på restaurangen där han just ska fria till sin flickvän (självklart måste Sherlock spela Watson ett spratt även i denna stund, det är sån han är). Jag tycker det är fint, mitt upp i allt detta som egentligen är helt osannolikt och överdrivet så är det något med deras relation som är väldigt ärlig. Och stunden när Watson upptäcker att kyparen är Sherlock – Martin Freeman var verkligen fantastisk där! Med små medel skildrade han hur känslorna brottades inom honom, han liksom pressade ut orden mellan läpparna (under den där gulliga lilla mustaschen, som dock inte fick sitta kvar länge).

sherlock2

Det är inte främst kriminalhistorierna som gör Sherlock – de är ibland lite löjliga – det är allt annat. Relationen mellan Sherlock och Watson, med hyresvärden Mrs Hudson, det komiska i hur Sherlock och hans bror Mycroft talar med varandra, scenografin, bildspråket, musiken. Och inte minst skådespeleriet. Det är ju Benedict Cumberbatch och Martin Freeman i sina essen.

Och det är mycket blinkningar till fankultur. På nätet kan man läsa genomgångar av detaljer i avsnittet som är versioner av eller syftningar på bitar av Arthur Conan Doyles originalberättelser. Det är kul att läsa, även om man själv inte känner till dessa detaljer så förstärker det känslan av att det här är oerhört genomarbetade manus (av Steven Moffat och Mark Gatiss – som också spelar Mycroft!), med flera lager som går att hitta om man vill. Och det är så klart också en blinkning till den fankultur som finns kring Sherlock, och det genomsyrar även avsnittet för övrigt. Det är till exempel väldigt roligt att det i serien är en grupp fans till den hattprydde detektiven som är övertygade om att han fortfarande lever, och som samlas och går igenom olika teorier på hur han egentligen överlevde fallet (roligast är tjejen som nog egentligen mest vill ägna sig åt att skriva juicy slash fiction om Sherlock Holmes och hans nemesis Moriarty). Och att det är Freemans partner irl – Amanda Abbington – som spelar Watsons flickvän i serien, och Cumberbatchs riktiga föräldrar som var och hälsade på sin käre son Sherlock Holmes (”they’re just so…ordinary”).

Det är en njutning att titta på Sherlock, och det finns inget som tyder på att den här säsongen skulle leverera mindre än de tidigare gjort. Och det är väl risk att det är sista gången nu, med tanke på hur mycket mer fulltecknade Cumberbatch och Freemans scheman har blivit sedan första avsnittet sändes. Då, 2010, var Benedict Cumberbatch rätt okänd och kom där med sitt totalt fängslande ansikte och dito namn och bara levererade en klockren Sherlock. Och Martin Freeman var mest känd från The Office och diverse andra brittiska serier och småfilmer. Resten är historia, så att säga. Och den historian innehåller både drakar och hobbitar. Men än så länge har vi i alla fall ytterligare tre timmar kvar att spendera i sällskap med käre Holmes och Watson.

Fotnot: Sedan denna recension skrevs har seriens producent Steven Moffatt sagt att det ska bli en fjärde säsong av Sherlock.

betyg4_5

 

Sherlock säsong 3 visas på SVT med start den 1 februari

Här kan du se miniavsnittet Many happy returns som föregick säsongspremiären:

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.