Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Silicon Valley och Veep – Säsongspremiärer på HBO

silicon valley veep

Det är mycket roliga premiärer på gång hos HBO Nordic nu! Häromdagen släpptes premiärdatumet för True Detective säsong 2 – den 22 juni får vi se hur det blir när Nic Pizzolato teamar upp med Colin Farrell och Vince Vaughn istället för Matthew McCounaghey och Woody Harrelson. Sällan har väl hajpen och risken för besvikelse varit så stor… men jag har hopp! Här kan du se första teasern. Samma dag har även två nya komedier premiär – Ballers och The Brink. Ballers handlar om amerikansk fotboll-spelare, vilket spontant känns ”snark” för mig, men The Brink låter mer intressant, med den här beskrivningen: ”a dark comedy about a geopolitical crisis that has the planet on the verge of World War Three”. Jack Black och Tim Robbins i huvudrollerna, och du kan se en trailer här.

Den 4 maj kommer säsong 2 av Showtime-serien Penny Dreadful på HBO Nordic. Jag fastnade verkligen för första säsongen av den här mörka serien, där flera kända karaktärer (som Mina Harker, Victor Frankenstein och Dorian Gray) samlas i samma mustiga skräck-kompott komplett med onda andar, vampyrer och andra övernaturligheter, i det viktorianska London. Här kan du se en trailer. Och veckan innan det – den 27  april – kommer en ny Showtime-komedi på HBO Nordic. HAPPYish heter den, och även om premissen inte låter superspännande – 44-årig man känner sig out of date och letar efter lyckan – så ser jag fram emot den tack vare huvudrollsinnehavaren Steve Coogan. Trailer finns här.

penny dreadful
Timothy Dalton, Eva Green och Josh Hartnett i Penny Dreadful

Men, redan måndag den 13 april (alltså imorgon) är det ju en fet HBO-dag, med tre säsongspremiärer! Mest omtalad är förstås den nya Game of thrones-säsongen (där avsnitten ju dessutom kommer släppas exakt samtidigt som i USA, vilket innebär kl 03 på natten här i Sverige), men det blir också nya avsnitt av Silicon Valley och Veep, båda två komediserier med halvtimmes-avsnitt, och hett efterlängtade av mig.

Silicon Valley säsong 2

Programmeringsgeniet, och fumligaste killen i stan, Richard och hans gäng fortsätter sitt arbete med att hitta en finansiär till sitt bolag Pied Piper, vars usp är en unik komprimeringsagoritm. Typ. Alltså, jag kan inte ens riktigt förklara vad det är de håller på med, eftersom jag själv hänger med på kanske 75 procent av vad de snackar om, särskilt om jag kollar utan text… men det gör inte så mycket, Silicon Valley är en hilarious serie om socialt inkompetenta datanördar, knäppa riskkapitalister och den allmänt absurda stämningen kring fräsiga internetföretag . Här kan du läsa min och Lindéns recension av första säsongen, som faktiskt blev ännu bättre i slutet (vi hade bara sett första halvan när vi recenserade). Nu har jag sett tre avsnitt av säsong 2, och jag tycker kanske att det fortsätter lite för mycket på samma sätt som tidigare, det känns liksom hela tiden som att när det går bra för dem så går det åt helvete direkt efteråt, och så håller det på… Och jag kan inte riktigt urskilja vad som hände i de olika avsnitten när jag tänker tillbaka. Men det är fortfarande väldigt roligt, och frågan är om det någonsin kommer bli nåt med Pied Piper!

Veep säsong 4

Numera med en missvisande titel, för Selena Meyer har ju osannolikt nog gått och blivit president! Alltså gått från att vara veep (vice president) till potus (president of the United States). Roligt nog är det på ett liknande sätt som i House of Cards, det vill säga inte genom att vinna ett presidentval, utan genom att presidenten helt enkelt avgår så att vice presidenten automatiskt får hoppa in. Övriga jämförelser mellan serierna kanske inte ska göras – även om det faktiskt är lite svårt att undvika med tanke på att miljön och karaktärerna är desamma, om än med helt olika ton… Och både Frank Underwood och Selena Meyer ställer ju också i presidentvalet, för att bli invalda på riktigt. Ok, slut på jämförelse.
Selena har alltså blivit president, men hon har fortfarande kvar sitt medarbetargäng kring sig. Med fantastiska karaktärer som den personliga assistenten Gary (Tony Hale) – oändligt lojal men ständigt hunsad av Selena – och presschefen Mike (Matt Walsh) som när Selena blev president sa: ”This is an historic moment and I’m not talking about the first female president thing. I’m talking about the first redhead press secretary”. Apropå det, jag skulle kunna rada upp hur många briljanta citat från Veep som helst… alltså dialogen är så jävla rolig. Med betoning på jävla, för det fantastiska användandet av svordomar är typ halva grejen (och det känns ju igen från skaparen Armando Ianuccis andra politiska satir-komedier The thick of it och In the loop). Framför allt gäller detta Julia Louis Dreyfys i titelrollen, som är helt briljant. Det är verkligen komisk njutning att kolla på Veep, och fyra avsnitt in på säsong fyra känner jag fortfarande att det här är en av de absolut bästa komediserierna jag sett.

Silicon Valley säsong 2 och Veep säsong 4 har premiär på HBO Nordic den 13 april

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.