Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Skavlan – Jimmie, Jimmie, Jimmie

skavlan-jimmie-0-jpg

Kritiken kom, självfallet, när det blev klart att Sverigedemokraternas partiledare skulle göra ett slags medial comeback efter sjukskrivningen via fredagsmysprogrammet Skavlan. Bakvägen kan tyckas, borde inte något sådant här ske i de vanliga nyheterna eller i ett tv-program inriktat på just politik? Samtidigt är det rätt genom framdörren, in i miljoner människors vardagsrum. Primetime. Fredag.

Sverigedemokraternas PR-avdelning slog sina kloka huvuden ihop. Och SVT gnuggade sina händer, får man anta. Exakt hur detta kom till stånd får väl ”kremlologerna” svara på. Skavlan, det är väl ändå journalistisk frisedel. Ytterligare publicitet till SD. Ytterligare en bekräftelse på mediernas oförmåga att göra annat än dansa efter partiets mediala pipa. Ytterligare och en fjäder i hatten på SD:s kommunikationsmaskineri.

Visst är det ganska mysigt initialt. Studion rensas på andra gäster och Jimmie Åkesson pratar om sin sjukdom, hur han blev utmattad, gick in i väggen. Sedvanligt sådant där personligt snack som brukar prägla programmet. Men sedan vrider Skavlan upp temperaturen, intensifierar den journalistiska kalibern på frågorna.

”Give ’em hell”, berättar Åkesson att han svarat dåvarande partisekreteraren Björn Söder via sms, gällande huruvida partiet skulle fälla regeringen eller inte.

”Är det att ta ansvar för Sverige?”, frågar Skavlan.

Sedan ställs en hel serie journalistiskt skarpa frågor.

”Är klimatet i politiken för hårt?”, frågar Skavlan, peggar upp för det som komma skall. Åkesson svarar att han tycker det och då räknar den norske programledaren upp diverse benämningar som använts av partiets företrädare: ”parasiter”, ”judesvin”, ”gräshoppor”, ”kackerlackor”.

Johan Croneman med flera har gjort det till sin uppgift att angripa Skavlan och programmet. Ibland mer rättmätigt än andra gånger. Myspysprogram har ju ”alltid” funnits. Men visst har kritiken varit befogad när det kommer till kvällens avsnitt. En politiker ska inte komma undan i allmänhet, och i synnerhet inte en politiker från ett sådant grumligt parti som Sverigedemokraterna. Utmattad eller inte. Och definitivt inte på bästa sändningstid i ett mysprogram på SVT.

Men detta sköts snyggt. Det är egentligen så här enkelt. Det är bara ställa journalistiska frågor. Skavlan och hans medarbetare gör det bra, men de ska inte hyllas. Möjligtvis ska de ha några uppmuntrande ord. Detta är bara vanlig journalistik. Vad man borde förvänta sig. Vad man ska förvänta sig.

Åkesson darrar på manschetten några gånger. Famlar. ”Alla människors lika värd… ighet”, hasplar han ur sig, som att han liksom på vägen inser att han är på väg att säga ”alla människors lika värde”, du milde. Tänk om han hade yttrat den där ”floskeln”! Anständigt språkbruk tycks, som bevisat, inte stå högt i kurs hos partiet och dess väljare.

Sedan är det trots allt just bästa sändningstid. Åkesson gråter ut och grillas under fredagsmyset. Alla skriver om det. Jimmie, Jimmie, Jimmie. Så på något sätt är 87 % förlorare, hur mycket Skavlan än grillar Åkesson.

2 COMMENTS

  1. Det är du som har fel Alla människors lika värde är en felöversättning från FN:s Deklaration om de mänskliga rättigheterna som lyder All human beings are born free and equal in dignity and rights.
    Vilket ju blir det Jimmie sa.

  2. Öhm… jag påstår ingenstans att Jimmie varken har rätt eller fel. Jag skriver att han snubblar på orden. Och det beror på hans totala skräck
    att på något sätt förknippas med allmänrådande, sunda principer. Det är
    knappast så att SD och dess svans helt plötsligt börjat intressera sig för
    något som de aldrig annars praktiserar korrekt, nämligen språk. Intresset bottnar ju givetvis i en vilja att omdefiniera begreppen för politiskt grumliga syften. Dina invändningar bekräftar ju bara detta, så på sätt och viss kan man ju säga att jag hade rätt, om man vill hålla på med sådana klassificeringar.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *