Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Serier & TV

Solsidan: Säsong 4 – första avsnittet

Sol1

Inget nytt under solen brukar det ju heta men på Solsidan har en hel del förändrats nu när fjärde säsongen drar igång.

Vi känner invånarna på Saltis som ett tokroligt gäng med vardagliga sysslor och problem. Enligt euforiska statusuppdateringar på diverse sociala media känner vi igen oss i någon av karaktärerna, ibland alla. Vi brottas också med världsliga problem som att det är för kallt att köra Segway och att våra lyxbåtar går på grund. Vår graviditet gör även oss till hormonsprutande monster och vi har också jobbiga svärföräldrar som kommer på besök alldeles för ofta. Tyvärr har vi också våra egna Ove Sundbergs i verkliga livet så det är inte konstigt att Solsidan har blivit den monumentala succé den har blivit. Verkligheten går hem i sofforna och kan man dessutom blanda ångestfyllda ögonblick med kul inslag så skiner vi tittare upp och älskar livet i 24 minuter. Jag skrev om detta här

Tredje säsongen var dock inte lika framgångsrik och kanske är det ändå så att publiken tröttnar på att man kör på i samma hjulspår. Jag vet att jag gjorde det i alla fall. Det blev helt enkelt för ytligt och lite för flamsigt och jag tog inte problemen riktigt på allvar. Dessutom var nyhetens behag borta och tomrum fylldes med produktplacering som var väl tydlig. Kanske var det också denna insikt som fick  skaparen Felix Herngren att inse att det behövdes en förändring. Felix är trots allt en rutinerad herre som varit med förr och på något sätt verkar han alltid veta vad folk vill ha och när.

Sol3
Även säsong 5 och 6 är spikade. Då blir vi så här nöjda.

När nu fjärde säsongen startar i kväll så är det med en betydligt allvarligare ton. Solsidan har fått sitt första dödsfall och det är Alex (Herngren) mamma som lämnat jordelivet. Nu har väl inte Alex varit den muntraste av män innan heller men här är det tydligt att han är nedstämd och orolig. Han har fått ännu ett par gråa hår på hjässan och han verkar trött. Den rådande stämningen går att ta på och han är orolig för att göra fel. Hur planerar man en begravning?

Samtidigt försöker Fredde (Rheborg) att undvika den svåra frågan. Hur pratar män med varandra i svåra stunder? Ja, hur tröstar man egentligen en man? Situationen blir givetvis ännu mer delikat när en man som aldrig haft några direkta motgångar och som förmodligen aldrig behövt uttrycka några som helst känslor behöver vara där för sin bästa vän med ett bräckligt hjärta, en man som alltid tänker igenom allt han gör en extra gång och som gått den långa vägen till det ljuva livet.

Sol2
Det blev för mycket Ove så han tonas ner i nya säsongen men här är han glad i alla fall

Solen har visserligen inte gått ner på Solsidan men nog hänger den betydligt lägre och jag hoppas att den håller sig där. Jag välkomnar det nya Solsidan med öppna armar. En serie behöver utvecklas för att kunna överleva och det här är en naturlig transformation. En sund blandning av komik och allvar har alltid varit seriens styrka och här accentuerar Herngren detta faktum på ett smärtsamt vis. Tidigare har man behandlat pengar, arbete, föräldraskap och någon gång måste döden knacka på dörren, även på Saltis.

Okej, men vi som tittar på Solsidan för att det bara är kul och för att vi vill fly från vardagen då, behöver inte vi kolla längre? tänker säkert vissa.
Är det bara allvar, gråt och elände? Inga snuskiga skämt? Ingen grill? Inget tjolahej? Nu är det ju bara första avsnittet så det är svårt att svara på men det är klart att det finns humor, den är bara inte lika tydlig och lika frekvent men visst är Ove (Dorsin) där och fördärvar som vanligt, Mickan (Bornebusch) kör ett par överklasskämt och Fredde levererar stort redan i första scenen dock är väl inte Annas (Skäringer) föräldrar seriens roligaste inslag.

Första avsnittet lovar gott. Allt är inte guld och gröna skogar. Livet består inte bara av glass och ballong. Ibland måste man välja allvarsdörren. Kan man acceptera detta faktum så kan Solsidan fortsätta att förgylla söndagarna även när det börjar skymma utanför fönstret.

Solsidan säsong fyra startar söndagen den 20 oktober på TV4, klockan 20.00

 

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."