Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Serier & TV

Spännande teori från nördig expert – Är det detta som kommer hända i Game of Thrones?

Igår pratade jag med Game of thrones-experten Fredrik Fornänger från Geekpodden, om säsong 8 hittills och vad som ska hända i de kommande avsnitten. Det kan du läsa här. Några timmar senare kom en pling på messenger från Fredrik, om att han funderat länge och nu kommit fram till en teori om vad som faktiskt är Night Kings mål och vad som kan hända nu. Eftersom Fredriks teori var så oerhört nördigt genomtänkt, så ska självklart ni Onyanserat-läsare också få ta del av den!

Fredrik Fornängers teori:

”Ok. Har funderat fram och tillbaka. Jag är nu helt övertygad om att Night King är en Stark.

Redan i säsong etts första avsnitt så lämnade White Walkers ett meddelande efter sig. Ett slags konstverk av kroppar.  Under serien så rör det sig om två olika “konstverk” eller rättare sagt meddelanden. “Konstverket” som de döda lämnade efter sig i avsnitt 1 av säsong 8, som var gjort av döda kroppar och som började brinna när Beric högg sitt svärd i det, var ett meddelande rörande Night Kings förvandling från en Stark till en White Walker. Ögat i mitten symboliserar trädet där kungen skapades och ”armarna” som sträcker sig ut symboliserar stenarna som var i samma mönster vid ovan nämnda träd.

Night King vill komma åt Bran Stark (eller Jon Snow), men inte för att döda, utan för att byta plats med. Night King vill inte vara en White Walker längre. Precis som Bran är han en “greenseer” (som kan se framtid och det förflutna i ett slags drömmar). Bran är därför den som ligger bäst till hands.

Senaste gången vi såg ”konstverket” var i lord Umbers fäste. I mitten satt lord Umber själv, fastkilad i väggen med spjutet på samma ställe där Night King en gång i tiden genomborrades av dragon glass, vilket också ledde till hans förvandling. Med lord Umber uppspikad i mitten så är meddelandet glasklart. Night King kommer för en lord. Lord Stark.

”Konstverket” som White Walkers lämnade efter sig i Lord Umbers fäste. Foto: HBO

Troligen var överenskommelsen, som gjordes för X antal tusen år sedan, en deal som sa att om Night King drar sig tillbaka så kommer en annan Stark ta hans plats om X antal år. Därför ska det alltid finnas en Stark i Winterfell. Denna ed eller löfte har för länge sedan glömts bort och nu är Night King lite sur. Han vill att löftet skall hållas och skall nu hämta sin efterträdare.

Tecknen i grottorna på Dragonstone, som de hittade i förra säsongen, berättar just om denna överenskommelse med White Walkers. Ingen av de som varit där kan dock tyda tecknen, så ingen fattar. Att Stark och co tror att de kan lura fram Night King kommer stå dem dyrt i avsnitt tre.

Det som talar för att Night King är ute efter Bran Stark:

 • Han besitter samma förmågor.  
 • Night King förföljer honom.
 • Han är den enda manliga arvingen kvar hos Starks.

Det som talar emot att Night King är ute efter Bran Stark:

 • Det behövs en “greenseer” för att kunna återberätta om dealen.
 • Räknas även kvinnor in i ”arvsrätten” så är Sansa eller Jon Snow, via sin mor Lyanna Stark, arvtagaren.

Det som talar för att Night King är ute efter Jon Snow:

 • Om Night King räknar arvsrätt genom kvinnor så är Jon också en Stark-arvtagare.
 • Han är en stark krigare och påminner om den man Night King en gång var.
 • Night King har inte dödat Jon fast han egentligen haft möjlighet två gånger om. Han ”sparar” honom.

Det som talar mot att Night King är ute efter Jon Snow:

 • Han räknas först och främst som en Targaryen.
 • Han saknar Brans förmågor. Förmågor som även Night King har. Han kanske är ovärdig helt enkelt.
 • Night King har inte gjort något seriöst försök att ta Jon tidigare. Han kunde lätt ha dödat Drogon i förra säsongen. Istället gick Night King för Viserion. Han ville helt enkelt ha en random drake. Kanske ville han att Jon skulle överleva av någon anledning.

Rent storymässigt vore det väldigt spännande om Jon Snow blev en White Walker med rätt till tronen. Skulle Daenerys döda honom eller gifta sig med honom? Om de regerar tillsammans skulle de verkligen utgöra ”a song of ice and fire”. Eller blir deras gemensamma barn då “a song of ice and fire”?” / Fredrik Fornänger

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.